Švédsko: Vyšetřování ukázalo, že za výbuchem na Nord Stream stojí stát
RSS

Švédsko: Vyšetřování ukázalo, že za výbuchem na Nord Stream stojí stát

Švédsko ve čtvrtek oznámilo, že v rámci probíhajícího vyšetřování sabotáže plynovodu Nord Stream dospělo k závěru, že nejpravděpodobnějším viníkem je státní subjekt. (Foto: Flickr)







Švédský státní zástupce Mats Ljungqvist, který vede probíhající vyšetřování, uvedl, že „jasným hlavním scénářem“ je, že za výbuchy stojí státem sponzorovaná skupina.



V tuto chvíli sice nevyloučil žádný scénář, ale uvedl, že tento závěr vychází z použitých výbušnin, které jsou vzácné a nejsou běžně dostupné mimo vlády a jejich armády.




Seymour Hersh: CIA podstrčila příběh o utajení Nord Streamu
„Provádíme řadu konkrétních vyšetřovacích opatření… Doufáme, že budeme schopni potvrdit, kdo tento zločin spáchal, ale je třeba poznamenat, že to bude vzhledem k okolnostem pravděpodobně obtížné,“ řekl Ljungqvist. Připustil také, že tento zločin je „obtížné vyšetřit“ vzhledem k tomu, že se „odehrál 80 metrů [262 stop] pod hladinou“.



Dánsko rovněž vede vyšetřování, ale ke dvěma únikům, které byly důsledkem výbuchů pod hladinou Baltského moře 26. září 2022, došlo ve švédské ekonomické zóně.



Podle agentury AP Švédsko zcela nevyloučilo, že mohlo jít o nezávislou skupinu:




Putin: Je to nesmysl, útok na Nord Stream byl spáchán na „státní úrovni“
Odděleně pro švédská média uvedl, že hlavní vyšetřovací linií prokurátorů je otázka, zda za výbuchy nestojí státní subjekt, a to vzhledem ke značným prostředkům a dovednostem potřebným k provedení takového útoku.



„Nevylučujeme, že by to mohli být nestátní aktéři, kteří by toho byli schopni,“ řekl Ljungqvist švédské tiskové agentuře TT. „Ale pak máme co do činění s velmi malým počtem společností nebo skupin. Vzhledem ke všem okolnostem je naší hlavní (vyšetřovací) stopou to, že za tím stojí stát.“



Švédský prokurátor již dříve vyjádřil pochybnosti o vině Ruska, jak dříve tvrdili západní představitelé…




Udělala to „proukrajinská skupina“. Americký novinář Hersh se vysmál




Minulý měsíc Seymour Hersh uvedl, že americké zpravodajské služby podstrčily mainstreamovým médiím příběh o „ proukrajinských partyzánech“ , kteří si údajně pronajali malou jachtu, aby Bílý dům ochránily před hlubším vyšetřováním. Hershovy zdroje mu rovněž sdělily, že šlo o operaci CIA a amerického námořnictva v koordinaci s norskou rozvědkou, což představitelé Bidenovy administrativy popřeli.



Zdroj: apnews.com , expressen.se




Snowden říká, že hysterie kolem UFO je vyvolaná „uměle vyvolaná“
Článek Švédsko: Vyšetřování ukázalo, že za výbuchem na Nord Stream stojí stát se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden