Česko má prý bronz, nevíte kde ta země leží? V životě jsem totiž o ní neslyšel
RSS

Česko má prý bronz, nevíte kde ta země leží? V životě jsem totiž o ní neslyšel

Celý svět zaslechl zprávu TASSU, celý svět vyskočil od rozhlasu a počal hopkovat, že kdo neskáče není Čechan.


Ptáte se, jaký Čechan? T o já se zase ptám, jaké Česko to včera získalo bronzovou medaili na Mistrovství světa v hokeji, protože o takové zemi jsem nikdy neslyšel. Každopádně je to senzace prvního řádu, že země, kterou nikdo nikdy neviděl a která je naprostým nováčkem získala na svém prvním mistrovství bronzovou medaili po zaslouženě dobrém výkonu čechanských hokejistů.
Nebo tedy, jak jim vlastně říkat? Těm hochům s nápisem Česko a s logem Scanie na tričku? Českané? Či snad Čechoidé? Nebo Českáňané z Českánska? Sám nevím, tento tajuplný tým vystoupil na mezinárodním poli poprvé a můžeme pouze spekulovat, zda nejde o nějakou recesi nebo o překvapivě úspěšný tah PR oddělení výrobce tahačů Scania, kterým propaguje své výrobky.
Každopádně zůstává zde záhada další, proč na mistrovství nehráli hokejisté České Republiky? Účastní se snad naše země vojenského tažení po boku Ruska, které je rovněž na seznamu psanců a byla vyloučena? Nebo snad výkonnost našich sportovců nestačí na to, aby se v nějakém ze zápasů střetli s Českáňany?
A přitom na olympiádě v rudé Číně ještě reprezentace České Republiky hrála a jejich dresy  byly vyhodnoceny, jako nejkrásnější,  čemuž se vůbec nedivím, protože velký státní znak České Republiky, na kterém jsou Čechy, Morava a Slezsko je překrásný sám o sobě a o naší zemi velmi dobře vypovídá.
Inu, jak vidno, nezbývá než vyvolat ducha Álojze Jirásko, kterého už nějaké vysvětlení napadne. Třeba takové, že Českané, či Čechané nebo, jak je nazývat, jsou ztracený kmen, který počala Kazi s praotcem Řípanem a který se po staletích vynořil z mlhy u úpatí hory Blaník. A nebo, jde o zemi pojmenovanou podle vzoru Rusko, tedy Česko a hrají za ni přestrojení Rusové.
Je to ostatně mnohem lepší než onu zemi nazývat Šaškánsko, jak by si zasloužila.
Neboť kdo neskáče není Českan, či vlastně Šaškán.
Tedy jsem v klidu, protože já žiji v České Republice a šaška ze sebe dělat nehodlám.
 

Miroslav Václavek,  Šumperk


  The post Česko má prý bronz, nevíte kde ta země leží? V životě jsem totiž o ní neslyšel first appeared on .


Nejčtenější za týden