Ukrajina odložila rozsáhlé útoky uvnitř Ruska kvůli tlaku USA
RSS

Ukrajina odložila rozsáhlé útoky uvnitř Ruska kvůli tlaku USA

Deník Washington Post v pondělí informoval, že ukrajinská vojenská rozvědka známá jako HUR plánovala v únoru rozsáhlé údery na území Ruska, které byly na nátlak USA odloženy. (Foto: Twitter / ilustrační)







Zpráva se odvolává na dokumenty, které údajně unikly od letce Jacka Teixeiry. Podle zprávy Národní bezpečnostní agentury dal šéf HUR generálmajor Kyrylo Budanov pokyn jednomu důstojníkovi, aby se „ připravil na masové údery 24. února … se vším, co má HUR k dispozici“. Na toto datum připadl rok od zahájení ruské invaze.




Potvrzeno: Británie poslala na Ukrajinu tisíce kusů munice s ochuzeným uranem
USA se o Budanovových plánech dozvěděly, protože špehovaly ukrajinské představitele. Podle zprávy CIA z 22. února HUR „na žádost Washingtonu souhlasila s odložením úderů“. Podle listu The Post není z dokumentů jasné, jakým způsobem USA tlačily na Kyjev, aby operace odložil.



Po celou dobu války Ukrajina podnikala malé útoky drony a prováděla další sabotážní operace uvnitř Ruska. Není jasné, co Budanov myslel „masovými údery“. Jedním z plánů, které zmiňuje Post, bylo použití TNT k útoku na černomořské přístavní město Novorossijsk.




Proběhly kontroly ukrajinské mouky? SZPI přináší odpověď
Zpráva Postu naznačuje, že USA nechtěly, aby Budanov své plány uskutečnil kvůli obavám z ruské eskalace, ale existují náznaky, že USA pomohly Kyjevu s dalšími útoky uvnitř Ruska.



Poté, co ukrajinské bezpilotní letouny v prosinci zasáhly letiště hluboko uvnitř Ruska, vojenské zdroje NATO sdělily Asia Times, že drony použily k zasažení svých cílů údaje z amerických satelitů GPS, přestože Bidenova administrativa tvrdí, že USA tyto útoky „nepodporovaly ani neumožňovaly“.




Lula obvinil USA z podněcování války na Ukrajině. Nyní přišla tvrdá reakce
Jiný uniklý dokument, o kterém bylo poprvé informováno na začátku tohoto měsíce, naznačoval, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj použije americké zbraně dlouhého dosahu k zasažení cílů uvnitř Ruska navzdory ujištění, že tak neučiní.



V dokumentu se uvádí, že Zelenskyj během rozhovoru s ukrajinským vrchním velitelem Valerijem Zálužným a dalším nejmenovaným představitelem „ vyjádřil znepokojení“ nad tím, že Kyjev nedisponuje zbraněmi dlouhého doletu k zasažení ruských cílů v Rostově.



Zdroj: antiwar.com




Bidenův tým se obává následků neúspěšné ukrajinské protiofenzívy
Článek Ukrajina odložila rozsáhlé útoky uvnitř Ruska kvůli tlaku USA se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden