Xi a Zelenskyj si poprvé od začátku války zavolali, zde jsou výsledky
RSS

Xi a Zelenskyj si poprvé od začátku války zavolali, zde jsou výsledky

Čínský prezident Si Ťin-pching a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj spolu ve středu telefonicky hovořili poprvé od začátku rusko-ukrajinské války. (Foto: Twitter / ilustrační)







Zelenskyj potvrdil „dlouhý a smysluplný“ rozhovor ve svém prohlášení:



I had a long and meaningful phone call with President Xi Jinping. I believe that this call, as well as the appointment of Ukraine's ambassador to China, will give a powerful impetus to the development of our bilateral relations. — Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) April 26, 2023 „Měl jsem dlouhý a smysluplný telefonát s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Věřím, že tento hovor, stejně jako jmenování ukrajinského velvyslance v Číně, bude silným impulsem pro rozvoj našich dvoustranných vztahů.“




Nový průzkum: Vládní politici a veřejnoprávní média šíří nepravdivé informace
Očekává se jmenování nového ukrajinského velvyslance v Číně, potvrdil Zelenskyj v prohlášení zveřejněném na Twitteru. Na Ukrajině již dlouho působí čínské velvyslanectví a konzuláty, ale zdá se, že obě strany chtějí ve vztazích začít znovu.



Během hovoru zazněly zmínky o možnosti budoucích jednání. Vzhledem k Siovu dvanáctibodovému mírovému plánu zveřejněnému koncem února, který se však zatím nepodařilo prosadit ani u Moskvy, ani u Kyjeva, se Peking nabízí jako možný prostředník. Podle dalších informací agentury Bloomberg, založených na prohlášeních obou stran z telefonátu:




Kreml se vyjádřil k tomu, že Putin „sedí v bunkru“ a používá dvojníky
Xi říká, že jednání jsou jediným řešením války na Ukrajině. Xi prohlásil, že Čína je ochotna posílit vztahy s Ukrajinou Telefonát mezi Xi a Zelenským ukazuje, že Čína přikládá význam prohlubování vztahů s Ukrajinou, uvedl na brífinku v Pekingu představitel ministerstva zahraničí Jü Ťün Čína je velmi znepokojena humanitárními podmínkami na Ukrajině Čína uvedla, že zatím neexistuje žádný časový plán návštěvy zvláštního vyslance na Ukrajině Čína neuvádí, které další země vyslanec pro Ukrajinu navštíví
Ukrajina odložila rozsáhlé útoky uvnitř Ruska kvůli tlaku USA
Načasování telefonátu je navíc pravděpodobně pokusem o urovnání vztahů poté, co pekingský velvyslanec ve Francii Lu Šaj vyvolal intenzivní polemiku v celé Evropě, když ve víkendovém rozhovoru zpochybnil suverenitu postsovětských zemí a řekl, že podle mezinárodního práva nemají „skutečný status“.



Čína rychle couvla a označila prohlášení osamělého velvyslance za pouhý osobní názor. Stalo se tak poté, co si pobaltské země Litva, Lotyšsko a Estonsko předvolaly své čínské velvyslance k podání vysvětlení.




Potvrzeno: Británie poslala na Ukrajinu tisíce kusů munice s ochuzeným uranem
Odsuzující prohlášení přilétla i od dalších evropských představitelů a hlavních měst.



Pekingské ministerstvo zahraničních věcí pak v pondělí v návaznosti na to vydalo následující vysvětlení: „Čína respektuje svrchovaný status bývalých sovětských zemí po rozpadu Sovětského svazu,“ uvedl mluvčí Mao Ning. Mao řekl, že postoj Pekingu je „konzistentní a jasný“, ale neuvedl, zda Luův komentář považuje za nesprávný.



Zdroj: bbc.com




Přežije kandidát na amerického prezidenta Kennedy? Toto má v plánu
Článek Xi a Zelenskyj si poprvé od začátku války zavolali, zde jsou výsledky se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden