Elity amerického establishmentu připravují Ukrajinu na to, že může být nevyhnutelné zasednout k jednacímu stolu
RSS

Elity amerického establishmentu připravují Ukrajinu na to, že může být nevyhnutelné zasednout k jednacímu stolu

LUKÁŠ KOVANDA
Elity amerického establishmentu, i finančního, připravují Ukrajinu na to, že může být nevyhnutelné usednout k jednacímu stolu a ukončit boje. Prý chybí munice, válka je drahá a tříští americké síly.
„Pokud Ukrajina opravdu dramaticky nezíská na bojišti navrch, nezbytně vyvstane otázka, zda nastal čas k jednáním o zastavení bojů,“ cituje server Politico Richarda Haasse, po dvě desetiletí prezidenta velevlivného Výboru pro zahraniční vztahy ( zde ). „Jsou nákladné, dochází nám munice a musíme být připraveni na jiné eventuality jinde ve světě.“
Ve vedení Výboru pro zahraniční vztahy, založeného roku 1921, dlouhá léta stál David Rockefeller, neoficiální emisar hned několika amerických prezidentů. Nyní v něm působí třeba Timothy Geithner, bývalý ministr financí USA, Fareed Zakaria, prominentní novinář CNN a Washington Post, či Larry Fink, šéf společnosti BlackRock. BlackRock představuje největšího správce investic na světě; obhospodařuje také investice České národní banky za stovky miliard korun.
To, že elity amerického establishmentu, včetně právě Výboru pro zahraniční vztahy, s rostoucí intenzitou připravují Ukrajinu na potřebu usednout k jednacímu stolu a ukončit boje, se může zejména ze středoevropského pohledu zdát nečekané. Ostatně právě středoevropští premiéři – polský, český a slovenský – se předevčírem v magazínu amerických elit, Foreign Affairs, vydávaném zrovna Výborem pro zahraniční vztahy, nikoli náhodou snažili společným článkem ( zde ) zvrátit tento stále hmatatelnější posun nálad amerického establishmentu.
Jenže podobně nečekané se zase může jevit třeba nedávné polské (a následně i slovenské) rozhodnutí pozastavit či zásadně omezit dovoz ukrajinského obilí a zemědělské produkce. Varšava přitom představuje dosavadního celkem jednoznačného a rozhodného spojence Ukrajiny, a to třeba i ve vztahu k budování plynovodu Nord Stream 2. Proti němu se společně s Kyjevem stavěla už v době před ruskou invazí, kdy Německo a další západoevropské státy, resp. jejich energetické firmy, počítaly s jeho spuštěním.
Jestliže tedy nyní Varšava či i Bratislava celkem již bez mrknutí oka staví zájmy svých zemědělců před zájem válkou zmítané Ukrajiny, nelze posun nálad amerického establishmentu vidět jako až tak nečekaný.
I ve Spojených státech se totiž blíží volby – jako třeba v Polsku. A zatímco vládní politici ve Varšavě prioritizují své zemědělce před zájmy Ukrajiny, také Spojené státy musí prioritizovat.
A podstatné části jejich elit se zkrátka dlouhodobé angažmá na Ukrajině jeví být nebezpečným tříštěním sil, finančních i vojenských, tváří v tvář skutečně fatální výzvě, Haassovými slovy „eventualitě“ – tedy zachování stávajícího postavení Tchaj-wanu vzdor stále asertivnější Číně.
 

lukaskovanda.cz
The post Elity amerického establishmentu připravují Ukrajinu na to, že může být nevyhnutelné zasednout k jednacímu stolu first appeared on .


Nejčtenější za týden