Podívejte se do tajné podzemní základny íránských dronů
RSS

Podívejte se do tajné podzemní základny íránských dronů

Íránská armáda se v době rostoucího napětí pochlubila ukázkou svých vojenských sil na nové podzemní základně pro bezpilotní letouny. (Foto: Youtube)







Konkrétní umístění zařízení nebylo zveřejněno, ale říká se, že je pohřbeno stovky metrů pod zemí kdesi v pohoří Zagros, téměř tisíc kilometrů dlouhém pásmu, které se rozkládá na většině území západního Íránu.



„Strategická základna bezpilotních letounů 313“ byla představena v sobotní reportáži íránské státní televize. Reportér měl během 45minutového letu vrtulníkem k zařízení zavázané oči.



„Není pochyb o tom, že bezpilotní letouny ozbrojených sil Íránské islámské republiky jsou nejvýkonnější v regionu,“ řekl generálmajor Abdolrahim Mousavi. „Naše schopnost modernizovat bezpilotní letouny je nezastavitelná.“



Ukázka síly přichází v době rostoucího nepřátelství mezi Íránem a vládami Izraele a USA:



Izraelská média 17. května informovala, že se americké letectvo připojí k Izraeli při cvičení simulujícím masivní útok na íránská jaderná zařízení. Dne 22. května Izrael v Teheránu zavraždil vysokého důstojníka Islámských revolučních gard (IRGC). Dne 24. května vláda USA s pomocí Řecka zabavila ropu z íránského ropného tankeru. Dne 27. května Írán odpověděl zadržením dvou řeckých tankerů v Perském zálivu. Íránská televize v sobotním vysílání ukázala tunelové zařízení vybavené řadou bezpilotních letounů (UAV), jejichž celkový počet údajně dosahuje 100 kusů.



Mezi nimi jsou i bezpilotní letouny Ababil-5, které byly poprvé odhaleny při dubnové vojenské přehlídce. Vystavené bezpilotní letouny Ababil-5 byly vybaveny raketami vzduch-země Qaem-9, které jsou podobné raketám Hellfire americké armády.



„Íránská armáda rychle rozvíjí své schopnosti v oblasti bezpilotních letounů a vyrábíme také nové typy bezpilotních letounů, které mohou plnit všechny druhy misí,“ uvedl Mohammad Bagheri, náčelník generálního štábu íránských ozbrojených sil.



Spolu s vysíláním Írán představil dvě nové řízené střely: Heidar-1 a Heidar-2. Toto minutové propagační video o nich stojí za zhlédnutí už jen kvůli intenzivnímu bubnování:





Kompletní záznam íránské státní televize je k dispozici zde:





Zdroj: zerohedge.com
Článek Podívejte se do tajné podzemní základny íránských dronů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden