CNN: Ukrajina postupuje u Bachmutu, ale utrpěla „značné“ ztráty
RSS

CNN: Ukrajina postupuje u Bachmutu, ale utrpěla „značné“ ztráty


Ukrajinské síly dosáhly v okolí Bachmutu určitých úspěchů, ale utrpěly „značné“ ztráty na personálu a těžké technice, napsala 8. června CNN s odvoláním na americké představitele. (Foto: Flickr)









Ukrajinské síly utrpěly ztráty na těžké technice a vojácích, když se při svém prvním pokusu o prolomení ruských linií na východě země v posledních dnech setkaly s větším než očekávaným odporem ruských sil, uvedli pro CNN dva vysoce postavení američtí představitelé.




Ukrajina prý poprvé nasadila tanky Leopard v Záporožské oblasti

Jeden z amerických představitelů popsal ztráty – mezi nimiž jsou i obrněná vozidla MRAP dodaná Spojenými státy – jako „značné“.



Ukrajinským silám se podařilo překonat některé ruské jednotky na východě země v okolí Bachmutu. Ruské síly, vyzbrojené protitankovými střelami, granáty a minomety, však kladou „tuhý odpor“ , přičemž jejich jednotky jsou zakopány v obranných liniích, které jsou v některých oblastech několik vrstev hluboké a vyznačené minovými poli, jež si vyžádaly těžkou daň na ukrajinských obrněných vozidlech.




Lavrov upozorňuje, že letouny F-16 mohou nést jaderné zbraně

Američtí a západní představitelé se na protiofenzívu připravují již několik měsíců a před jejím zahájením se snaží posílit obranu Ukrajiny. Tento týden náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že ofenziva „probíhá v několika směrech“.



„Nejde jen o Bachmut. Ofenziva probíhá v několika směrech,“ uvedla Maliar. „Máme radost z každého metru. Dnešní den je pro naše síly úspěšný.“




Děti plivly do tváře ukrajinské holčičce, Rakušan útok odsoudil

Podle obou amerických představitelů se neočekává, že by ztráty ovlivnily větší plánovanou ukrajinskou protiofenzívu. Američtí a západní představitelé dlouho očekávali, že protiofenzíva bude trvat dlouho a vystaví ukrajinský personál a vybavení, včetně systémů dodaných Západem, vysokému riziku.



Ruské ministerstvo obrany ve středu prohlásilo, že ukrajinská ofenzíva poblíž Bachmutu byla „zmařena“.




Členové NATO mohou vyslat vojáky na Ukrajinu, varuje bývalý šéf aliance

„ Ozbrojené síly Ukrajiny poté, co nedosáhly cílů ofenzívy a utrpěly značné ztráty na jihodoněckém směru, podnikly pokusy o prolomení obrany ruských vojsk na doněckém směru poblíž Arťomovska (rusky Bachmut),“ uvedl mluvčí ruského ministerstva obrany.



„Útok nepřátelské obrněné skupiny využívající techniku západní výroby byl zmařen. Nepřítel byl zničen.“




Lidé se diví, proč Ukrajina nechává vypouštět vodu z dněperské přehrady

Moskva často nadsazuje tvrzení ohledně ukrajinských ztrát na bojišti.



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj však nedávno připustil, že protiofenzíva bude pro Ukrajinu těžká, a řekl deníku Wall Street Journal, že při postupu kyjevských pozemních sil „ zemře velký počet vojáků“.



Zdroj: cnn.com
Článek CNN: Ukrajina postupuje u Bachmutu, ale utrpěla „značné“ ztráty se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden