Patrick Lancaster objasňuje, proč nemohou lodě vyplout z přístavu (video)
RSS

Patrick Lancaster objasňuje, proč nemohou lodě vyplout z přístavu (video)

Jistě jste na mainstreamových médiích zaznamenali informace o tom, jak Rusko blokuje přístavy v Černém moři tak, aby nemohly lodě s nákladem obilí a jiných komodit vyplout do cílových zemí. Americký novinář Patrick Lancaster se tedy vydal do jednoho z přístavů – Chersonu – aby zjistil, jaká je skutečnost. Jako vždy podává opět informace přímo z místa dění, což je zpravidla nejlepší způsob, jak zjistit, jak se věci skutečně mají.
Ukrajina tvrdí, že lodě blokuje Rusko, Rusko tvrdí, že lodě blokuje Ukrajina. Jako vždy pramení z každé strany zcela odlišná informace. Nám tak opět nezbývá, než si najít i nějaké další, nejlépe nezávislé zdroje a pak si jako vždy utvořit vlastní názor.
V rozhovoru s šéfem Africké unie Mackym Sallem ruský prezident Putin řekl, že je nesmysl, že by Rusko nedovolilo vývoz obilí z přístavů.
Americký novinář Patrick Lancaster je v těchto dnech v Chersonu, ukrajinském přístavním městě u ústí Dněpru, který se zde vlévá do Černého moře. Město bylo již na počátku konfliktu převzato Ruskem.
V přístavu Cherson kotví řada lodí. Lancaster mluvil s kapitánem Ferahnazu, jedné z lodí, které nemohou odplout. Ve stejné době ruská armáda distribuovala posádce humanitární pomoc.
Kapitán řekl Lancasterovi, že dostal od Rusů zelenou, aby opustil přístav, a že mu zaručili bezpečný průchod. Loď však musí také proplout Oděsou, městem, které je v rukou Ukrajiny. Vody u pobřeží města jsou posety ukrajinskými minami.
Oblast držená Ruskem je bez min a lodní doprava zde tedy může běžně fungovat. Ukrajinské úřady však nemohly kapitánovi zaručit bezpečný průchod přes Ukrajinou kontrolované části. To je důvod, proč jsou lodě v Chersonu stále zakotveny. Lancaster řekl, že ukrajinské úřady nedávají lodím povolení k vyplutí.
Mnoho členů posádky bylo nyní evakuováno ruskou armádou, protože lodě byly v přístavu již tři měsíce.
Více ve videu níže. Video je anglicky a částečně rusky:

 
Ohodnoťte tento příspěvek! [Celkem: 10 Průměrně: 5 ]


Nejčtenější za týden