“Buď prostě ženou” aneb jak Caroline Tolstik bourá systém genderu & feminismu
RSS

“Buď prostě ženou” aneb jak Caroline Tolstik bourá systém genderu & feminismu



Caroline Tolstik dává na Tik tok svoje videa o tom, jak je spokojená, když je doma a dělá domácí práce, že ji to naplňuje a doporučuje to všem ženám. Je to samozřejmě podle progresivistů útok na ženy a všechna možná pohlaví, nicméně to na věci nic nemění, ženy které jsou spokojené, mají fungující rodinu…to je prostý fakt…
Hospodyňky nejsou nenaplněné “doma u sporáku”, ale mladé a sebevědomé. “Zůstaňte doma milé přítelkyně” inspiruje masy na netu pro výhody klasického rozložení rolí. Tik tokerka Carolina Tolstik v rozhovoru Junge Freiheit říká proč.
Rozhovor s moderní ženou v domácnosti
“V určitém okamžiku jsem se dostala do bodu zpochybňování tohoto systému”
Po celá léta se mladým ženám říkalo, že musí „se sebou něco udělat“ . Jen nebýt závislá na muži. Na každého, kdo dobrovolně zůstal doma, aby se staral o domácnost a rodinu, se pohlíželo s podezřením. Nyní se zdá, že se vítr otáčí.
Zdaleka ne každá žena chce být „uvězněná v kariérní bestii“. K podezření moderních feministek. Na TikTok vyvolává rozruch trend, který údajně zastaralý vzor mužů a žen opět činí populárním. “Zůstaňte doma, přítelkyně” dělejte domácí práce a věnujte se koníčkům, zatímco muž vydělává společný příjem.
Stejné je to s Caroline Tolstik. Šestadvacetiletá žena žije se svým partnerem na Mallorce a nechává svých téměř 20 000 sledujících podílet se na jejím každodenním životě jako “přítelkyně pobytu doma”. JUNGE FREIHEIT se zeptal, co je přesvědčilo o klasickém rozdělení rolí.
—————
Paní Tolstik, co přesně dělá “přítelkyně zůstaňte doma”?
Carolina Tolstik: Moderní žena v domácnosti se nazývá „přítelkyně, která zůstane doma“ . Na sociálních sítích sdílí své každodenní úkoly – od ranní rutiny a tajemství krásy až po tipy do domácnosti a recepty na vaření.
To připomíná hospodyňku z 50. let – jaké jsou rozdíly?
Tolstik : Hospodyně z 50. let byla typicky vdaná a její hlavní povinností bylo vést domácnost, starat se o děti a starat se o manželovy potřeby. Často byla finančně závislá na manželovi. Přítelkyně “zůstaň doma” na druhé straně žije se svým partnerem, ale nemusí být nutně vdaná.
Aktivně volí spíše životní styl pobytu doma než práci mimo domov. Tato žena má často větší flexibilitu a autonomii v rozhodování a je schopna věnovat se svým zájmům a aktivitám mimo domov.
Poměřeno s ideálem krásy v 50. letech minulého století je vidět, že se toho od dneška mnoho nezměnilo: pevné tělo, bezchybná pleť, dlouhé řasy, plné rty, upravené vlasy, krásné oblečení a vysoké podpatky.
Sociálními médii se přidává každodenní tvorba nového kreativního obsahu. Koncepce, natáčení videa, střih videí a udržování komunity jsou novou prací na plný úvazek. Ale jak vždy říká můj manžel: “sociální sítě se o sebe postarají, musíš to umět i ty”…
Jak si můžete představit klasický den ve svém životě? Máte speciální rutiny, které jsou pro vás důležité?
Tolstik : Můj každodenní život “přítelkyně zůstaň doma” má strukturu, se kterou vedu velmi pěkný život. Klasický každodenní život pro mě začíná lahodným espressem. Doba před východem slunce je pro mě téměř meditativní. Užívám si čas pro sebe, protože můj manžel a kočka rádi déle pospí a připravují se na den.
Pak jdu na sport. Rád se udržuji v kondici pomocí kardio a posilovacích jednotek, abych se staral o svůj vzhled a své zdraví. Po sportu se osprchuji, připravím se a obléknu si něco pěkného. Upravený vzhled je pro mě předpokladem mého dobrého pocitu.
Uklidím byt, posnídám s manželem a začínám den. V domácnosti je pořád co dělat, ať už prát prádlo, uklízet nebo vařit. Strašně ráda také peču, protože mi umožňuje vypnout, být kreativní a udělat radost manželovi.
Odpoledne se ráda scházím se svými přáteli a mluvím s nimi o nejnovějších trendech sociálních sítí. Večer často vařím s manželem, kde on přebírá to nejdůležitější, protože vlastně vaří lépe než já, a den zakončujeme sklenkou vína.
Caroline dříve pracovala ve školství
Byly i doby, kdy to bylo jinak a museli jste pracovat třeba na plný úvazek?
Tolstik : Mám magisterský titul v oboru učitelství a mnoho let pracuji ve školství. Práce s lidmi mě opravdu bavila. Ať už to byla výuka jazky, sportovní hry na základní škole, výuka na vysoké škole nebo výuka čtení ve třídách střední školy. Přesto by se práce učitele neměla podceňovat. Na rozdíl od toho, co si mnozí myslí, jsem často pracovala dlouho do večera, o víkendech a také o dovolené.
V určitém okamžiku jsem se dostala do bodu, kdy jsem tento systém zpochybnila. Mělo to být ono? Rozhodla jsem se začít dobrodružství a emigrovala – do země s více sluncem a dobrou náladou a stále jsem přesvědčena, že to bylo nejlepší rozhodnutí mého života. Potkala jsem svého partnera, který mě naštěstí podporuje v mém životním stylu.
Jste již vdaná – a přísně vzato už ne “přítelkyně zůstaň doma”, ale už “tradwife” (tradiční manželka)?
Tolstik : Ráda představím svého přítele jako svého manžela, i když nejsme manželé. Protože oba máme východoevropské kořeny a byli jsme vychováni s velmi podobnou mentalitou, otázka rozdělení rolí nikdy nepadla.
“Mnozí by chtěli žít jako já”
Proč se zdá, že koncept „přítelkyně zůstaň doma“ tolik provokuje?
Tolstik : Myslím, že tento koncept je provokativní, protože mnozí si tajně přejí žít jako já. Mnoho žen pracuje 40 hodin týdně, v horším případě jsou také nespokojené s prací a svými kolegy a v pátek večer se přes dopravní špičku v dešti rozjedou domů. Život na gauči je o víkendu, abyste se vzpamatovali z únavného týdne.
Jsou konfrontováni s každodenními problémy, jako jsou účty, domácí práce, děti a tak dále. Možná je pak frustrující, když vidí, jak si po dni stráveném na pláži uklízím terasu s výhledem na moře na vysokých podpatcích nebo vyčerpaně ležím na lehátku?
Dalším aspektem je, že mnoho žen po staletí bojovalo za stejná práva pro muže a ženy. Od Fridy Kahlo přes Rosu Parks až po Emmu Watson, abychom jmenovali alespoň některé. Ženy se tvrdě probojovaly a i dnes je na světě nespočet oblastí a zemí, kde je rovnost cizí slovo.
Nemám to ráda. Jsem zastáncem feminismu, protože na rozdíl od toho, co mnozí věří, feminismus znamená, že ženy by měly mít svobodu žít svůj život tak, jak chtějí, bez ohledu na společenská očekávání. To také zahrnuje volbu být ženou v domácnosti, pokud je to osobní přání.
Jaké výhody tradičního rozdělení rolí jste zaznamenali?
Tolstik : Zatímco já mám tendenci být starostlivější a emocionálnější, můj manžel je silnější a ochranitelský. Kromě toho jsou jasně definovány úkoly a odpovědnosti. Zatímco můj partner se může plně soustředit na své podnikání, já si mohu určovat svůj každodenní život sama.
Organizuji si den, jak mi vyhovuje a dělám věci, které mi přinášejí radost. Pro mě je na tomto konceptu nejdůležitější ocenění a vděčnost. Oba víme, co v sobě máme, a to dělá náš vztah extra cenným. Navzájem se podporujeme ve všech oblastech života a vždy usilujeme o to, aby byl život toho druhého a především naše vzájemná pospolitost byla o něco hezčí.
Jedni si stěžují, že se jako žena v domácnosti stáváte závislou na manželovi, druzí si stěžují, že jste líná a utrácíte jen partnerovy peníze. Nemá ale muž i výhody, když jeho partnerka zůstává doma a stará se o domácnost?
Tolstik : Nakupování by se nemělo podceňovat, i utrácení peněz může vyžadovat hodně úsilí! (smích)
To, že žena může usnout na vavřínech finanční úlevy, je pravda jen částečně. Je samozřejmé, že muži významně přispívají ke kvalitě života. Práce ženy by se však neměla podceňovat. Nakupování, úklid, praní prádla, žehlení, vaření, pečení jsou jen některé z úkonů, které mohou být nejen fyzicky náročné, ale také zaberou spoustu času.
Pokud je muž této zátěže zbaven, může se plně soustředit na své povinnosti a na konci dne si užít zasloužený konec práce. Ráda také vypadám dobře pro svého muže, což on oceňuje, protože který muž by nechtěl mít po svém boku krásnou ženu? Můj sportovní program ukazuje železnou vůli a hodně disciplíny a kosmetické rutiny také vyžadují hodně úsilí. O to hezčí je samozřejmě vědět, že to váš partner oceňuje.
Kdo by měl v restauraci platit?
Častým tématem debat, pokud jde o genderové role, je účet v restauraci. Zejména feministky, které vždy trvají na své nezávislosti, najednou jakoby lpí na myšlence, kterou vlastně odmítají: na muži jako živiteli. Měla by moderní žena zaplatit účet sama, nebo dokonce pozvat muže?
Tolstik : Jsou ženy, které platí za muže? Od prvního rande až po dnešní návštěvy restaurace jsem nezaplatila ani jednou.
Zaplacení návštěvy restaurace je pro mě projevem zdvořilosti a úcty k ženě. Muže stále vidím v tradiční roli poskytovatele a ochránce. „Moderní“ žena by se měla sama rozhodnout, zda chce za manžela platit. Odmítám to z principu – ne z finančních důvodů, ale proto, že svou nezávislost nedefinuji z hlediska účtu v restauraci.
Kritika “zůstaň doma přítelkyně” je také z “konzervativní” strany. Někdo říká, že člověk plní povinnosti manželky, ačkoli muž se k ní v této podobě ještě nezavázal, a proto nechává všechny možnosti otevřené.
Tolstik : Manželství je sociální konstrukt, který je pro mě spojen se stabilitou a dlouhodobým závazkem. Bohužel to zanechává mnoho lidí v nejistotě, protože život dnes nabízí nekonečné možnosti a mnozí věří, že je snazší nahradit partnera než pracovat na vztahu. Je to téměř společenský rozpor.
Moderní, emancipovaná žena dnes od svého partnera očekává reprezentativní zaměstnání s finanční svobodou, upraveným zevnějškem, krásným autem a gentlemanskými způsoby. Všechny spíše tradiční hodnoty a aspekty. Na druhou stranu mnoho žen není ochotno udělat ekvivalent. Jídlo se objednává a doma se nosí joggingové kalhoty. Takže chápu, že jsou muži, kteří nechtějí nést zodpovědnost.
Nabízejí sociální média, zejména aplikace jako TikTok, šanci znovu pozitivně obsadit klasický vzor? O recepty nebo úklidové triky se totiž můžete mimo jiné podělit s ostatními. To už spousta lidí od maminky nebo babičky nedostane jako dřív.
Tolstik : Sociální média jsou dvojsečná zbraň. Na jedné straně je to iluzorní svět, ve kterém jsou reality často zkreslovány. Málokdy také zveřejňuji nevýhody práce v domácnosti. Každý by měl vědět, že ne vždy se vám chce uklízet dům, že máte prostě špatný den nebo že ne vždy chodíte po bytě ve špičkovém stylu.
Na druhou stranu nabízí neuvěřitelné množství potenciálu. Mohu projevit svou kreativitu, bavit se tím, co dělám, a zkouším mnoho nových věcí. Mým cílem je předávat pozitivní obsah bez ohledu na to, zda lidi bavím nebo jim nabízím přidanou hodnotu. Moji sledující mají například velkou radost z mých receptů na dorty, beauty tipů nebo módních inspirací.
Autor: Redakce, Praha, ČR, 13.6.2023
Zdroj:
https://www.tiktok.com/@carolinecitelli
„Irgendwann kam ich an den Punkt, dieses System zu hinterfragen“

RAPTORTV – QR kody na platbu RaptorTV.cz pro FB prispevky a další
QR kódy na platbu RaptorTV.cz pro FB příspěvky a další:
Účty jsou 2 transparentní:
přednastaveno 300 czk a 500 czk
částky může plátce samozřejmě upravit, ručně stejně jako vše ostatní.
Přispějte i Vy na provoz RaptorTV.cz
I malá částka pomůže šířit to, co jinde neuvidíte a co jiní přehlíží nebo nechtějí vidět.
Přispějte i Vy na provoz RaptorTV.cz!

Běžný účet:
Číslo účtu: 2001512031/2010
IBAN: CZ2320100000002001512031
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX
Transparentní účet:
https://ib.fio.cz/ib/transparent?a=2800735119
Číslo účtu: 2800735119/2010
IBAN: CZ7020100000002800735119
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX
při platbě uveďte prosím poznámku “RaptorTV”
Majitel účtů:
Hej, občané z.s., za silnou a suverénní ČR
Projekt: Raptor-TV.cz
The post “Buď prostě ženou” aneb jak Caroline Tolstik bourá systém genderu & feminismu first appeared on Raptor TV .


Nejčtenější za týden