Může být vystudovaný historik a teolog dobrým ministrem zemědělství?
RSS

Může být vystudovaný historik a teolog dobrým ministrem zemědělství?



JOSEF NOŽIČKA
Včerejší nečekaná obměna v čele resortu zemědělství vyvolala u řady lidí určité rozpaky. Ne snad z toho důvodu, že by byl Zdeněk Nekula nějakým skvělým ministrem…


Ve vládě došlo včera k další změně. Po změně v čele resortu ministerstva životního prostředí (vynucenou zdravotními důvody) a dvojnásobné změně v čele resortu školství skončil po necelém roce a půl fungování Fialova kabinetu i ministr zemědělství Zdeněk Nekula. Obměna v čele tohoto resortu přitom vyvolala u řady lidí určité rozpaky.
Ne snad z toho důvodu, že by byl pan Nekula nějakým skvělým ministrem, jehož odchodu by bylo třeba litovat. Po pravdě řečeno, nejvíce se u většiny veřejnosti asi „proslavil“ tím, když na twitterovém účtu lákal občany na to, aby si šli do Lidlu nakoupit mouku za akční slevu 12,90 Kč (což vydával za úspěch svého jednání se zástupci obchodních řetězců). Rozpaky ovšem vyvolalo včera oznámené jméno Nekulova nástupce.
Je jím totiž současný předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Marek Výborný. Tento známý lidovecký politik ovšem vystudoval obor, který je zemědělství zcela vzdálený: historii a teologii. A co se týká jeho profesní kariéry, tak před vstupem do politiky působil jako učitel dějepisu a později i jako ředitel na gymnáziu v Pardubicích. Co se pak týká jeho mimoprofesních aktivit, tak na svém  blogu  Marek Výborný například zmiňuje, že je aktivním členem České křesťanské akademie a předsedou organizačního výboru mezinárodního festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“. Zda coby budoucí ministr zemědělství aspoň pracuje ve volném čase na zahradě nebo chová nějaké domácí zvíře, o tom jsem zmínku nenašel…
Je samozřejmě třeba dodat, že tento lidovecký poslanec (krátkou dobu i předseda strany) nebude jediným ministrem Fialovy vlády, který bude řídit resort, jenž se jen velmi vzdáleně podobá oboru, který vystudoval nebo ve kterém dosud profesně působil. Například ministr dopravy Kupka vystudoval žurnalistiku a masovou komunikaci, ministr průmyslu Síkela je ekonom a bývalý bankovní manažer, ministr financí Stanjura je naopak absolventem elektrotechnické fakulty VUT v Brně. Přičemž někteří čtenáři budou možná namítat, že ministr má být především zkušený manažer a politik, a na jeho odbornosti až tak moc nezáleží.
Pár takových příkladů „neodborných“, ale přesto úspěšných ministrů by se možná z minulosti uvést dalo, a i v případě Marka Výborného ukáže až čas, nakolik bude handicap ohledně jeho neodbornosti vadit. Každopádně mám však podobně jako v případě ministra financí Stanjury pocit (viz můj nedávný blog  zde ), že hlavním kritériem pro jeho výběr na post ministra byla jeho stranická pozice v KDU-ČSL. Nebo snad lidovci věří s ohledem na teologické vzdělání Marka Výborného v nějaký Boží zázrak, který způsobí, že současná vláda začne fungovat a plnit to, co lidem před volbami slíbila?

Josef Nožička

The post Může být vystudovaný historik a teolog dobrým ministrem zemědělství? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden