Americké stíhací letouny F-22 nasazeny na Blízkém východě uprostřed aktivity ruských letadel
RSS

Americké stíhací letouny F-22 nasazeny na Blízkém východě uprostřed aktivity ruských letadel


Spojené státy tento týden vyslaly na Blízký východ stíhací letouny F-22 v rámci „mnohostranné demonstrace americké podpory a schopností“ v souvislosti se „stále nebezpečnějším a neprofesionálnějším chováním“ ruských letadel v regionu. (Foto: Flickr)









Centrální velení USA (CENTCOM) v tiskové zprávě ze 14. června uvedlo, že letouny F-22 Raptor jsou z 94. stíhací letky z letecké základny Langley ve Virginii.



Budou demonstrovat americkou schopnost „přeskupit síly a poskytnout drtivou sílu v okamžiku, kdy je to nutné“, uvedli představitelé.



F-22, taktický stíhací letoun stealth pro každé počasí, je aerodynamický a mimořádně obratný, plní úkoly jak vzduch-vzduch, tak vzduch-země.



CENTCOM uvedl, že letoun je „nejlepší stíhač páté generace na světě“.



Během pobytu na Blízkém východě se 94. stíhací letka „zapojí“ do operací koaličních sil na zemi i ve vzduchu v oblasti, která zahrnuje také části jižní a střední Asie, uvedli představitelé.



Nasazení letounů F-22 je „jasnou demonstrací závazku partnerů, spojenců a USA k dlouhodobému míru a stabilitě v regionu“, uvedli představitelé.



Neprofesionální chování



„Nebezpečné a neprofesionální chování ruských sil není tím, co očekáváme od profesionálního letectva. Jejich pravidelné porušování dohodnutých dekonfliktních opatření ve vzdušném prostoru zvyšuje riziko eskalace nebo chybné kalkulace,“ uvedl generál Michael „Erik“ Kurilla, velitel CENTCOM. „Spolu s našimi partnery a spojenci jsme odhodláni zlepšit bezpečnost a stabilitu v regionu.“



Oznámení přichází v době rostoucího napětí mezi Washingtonem a Moskvou po invazi druhé jmenované na sousední Ukrajinu. Podle představitelů také následuje po řadě „neprofesionálního chování“ ruských letadel na Blízkém východě v posledních měsících.



Generálporučík Alexus Grynkewich, velitel letecké složky kombinovaných sil CENTCOM, řekl v březnu televizi NBC News, že ozbrojené ruské letouny přelétávaly nad americkým vojenským újezdem v Sýrii téměř každý den v tomto měsíci, čímž porušovaly dohodu mezi Spojenými státy a Ruskem.



Podle Grynkewiche hrozí, že akce Moskvy povedou k další eskalaci.



Na jiném místě se v dubnu ruští piloti pokusili o „dogfight“ s americkými letouny nad Sýrií, uvedli úředníci. Videozáznam z tohoto incidentu zveřejněný CENTCOMem ukázal, že ruská stíhačka SU-35 provedla „nebezpečné a neprofesionální“ zachycení americké stíhačky F-16.



Později téhož měsíce představitelé Ústředí vzdušných sil uvedli, že koaliční a partnerské síly byly napadeny skupinami ozbrojenců na zemi, a poznamenali, že ozbrojené ruské stíhací letouny od 1. března do 19. dubna 26krát přeletěly nad jejich pozicemi.



Zdroj: theepochtimes.com
Článek Americké stíhací letouny F-22 nasazeny na Blízkém východě uprostřed aktivity ruských letadel se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden