Putin chystá vrátit úder „neposlušným“ západním společnostem
RSS

Putin chystá vrátit úder „neposlušným“ západním společnostem


Poté, co západní vlády zmrazily od začátku války na Ukrajině aktiva ruských centrálních bank v hodnotě přibližně 300 miliard dolarů, Putin se snaží vrátit úder.









Ruský prezident v pátek na Petrohradském mezinárodním ekonomickém fóru (SPIEF) řekl, že se jedná o krádež, která odhaluje „středověké“ myšlení západních spojenců.



„ Mnoho podnikatelů bylo ohromeno, když viděli, že jejich účty na Západě byly zmrazeny. Nikoho to ani nenapadlo. Je to prostě loupež! Zavřeli je, sebrali a ani nevysvětlí proč. Je to šokující. Je to jako ve středověku,“ prohlásil Putin.




JAR zvažuje přesunutí summitu BRICS do Číny kvůli zatykači na Putina

Zdůraznil také rostoucí rizika pro Rusy, kteří mají svůj majetek v zahraničí: „Náš lid má dobré přísloví: ‚Kde ses narodil, tam bys měl podnikat‘,“ řekl.



Moskva však nedělá jen výhrůžky a odsouzení, protože minulý týden Kreml podnikl definitivní právní kroky proti západním společnostem, které stále podnikají v Rusku, jako odvetu za americké a evropské sankce.



Tento týden o tom informoval deník FT:




Greta Thunbergová uvedla, kdo stojí za ekocidou na Ukrajině a požaduje trest

Rusko přijme pravomoci k zabavení majetku „neposlušných“ západních společností a ztíží jim odchod ze země, protože Vladimir Putin hledá způsoby, jak se pomstít za americké a evropské sankce. Podle lidí obeznámených s jednáním Kreml minulý týden tajně nařídil přijmout legislativu, která umožní přivlastnit si západní aktiva za příznivé ceny, a diskutuje o ještě drakoničtějších opatřeních k úplnému znárodnění skupin.



Tento tlak je popisován jako přístup založený na mrkvi a klacku, který využívá především hrozbu znárodnění. Podle více informací z FT: „Důvěrné kremelské nařízení, do něhož nahlédl deník Financial Times, by ruskému státu dalo přednostní právo na koupi jakýchkoli západních aktiv určených k prodeji s „výraznou slevou“, aby je později mohl prodat se ziskem.“



Kromě toho „Putinův příkaz jeho kabinetu, podepsaný minulý týden, také vyžaduje, aby všichni soukromí ruští kupci západních aktiv byli plně v ruském vlastnictví nebo v procesu vyloučení všech zahraničních akcionářů, což dále komplikuje jakýkoli postup odchodu.“




Novinář se zeptal afrického ministra, zda zatknou Putina. Tuto odpověď nečekal

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov popsal, že západní společnosti v mnoha případech zcela odešly ze země s obrovskou ztrátou, případně v některých případech prostě přestaly vyplácet mzdy.



„Pokud společnost neplní své závazky, pak samozřejmě přechází do kategorie zlobivých společností,“ řekl Peskov pro FT. „S takovými společnostmi se loučíme. A co s jejich majetkem uděláme potom, je naše věc.“



Jeden z vysoce postavených podnikatelů s podíly v Rusku publikaci řekl: „Myslím, že znárodnění je nevyhnutelné. Je to jen otázka času“, jak se věci vyvíjejí: „Stát bude potřebovat peníze.“



Zdroj: ft.com




Ukrajina přiznává, že chtějí zabít Putina a šéfa Wagnera

Článek Putin chystá vrátit úder „neposlušným“ západním společnostem se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden