Vědci upozorňují na škodlivé účinky větrné energie: Potvrzují ekologickou katastrofu na mnoha úrovních
RSS

Vědci upozorňují na škodlivé účinky větrné energie: Potvrzují ekologickou katastrofu na mnoha úrovních


Pravidelní čtenáři jistě zaznamenali, že jsem se zde tomuto tématu před časem věnovala velmi podrobně. Informací, které potvrzují, že větrné elektrárny jsou velmi neekologické, je nepřeberně a dnes by již vydaly na celou knihu.
U nás zatím krajinu nikde ve velkém tato monstra nehyzdí, je však jen otázkou času než se i zde začne větrná lobby projevovat ve větší míře a přesvědčí zkorumpované politiky, aby i naši krajinu přenechali všanc těmto nočním můrám všech ornitologů.
Ve snaze zabránit dalšímu boomu těchto neekologických elektráren, které jsou zcela neprávem vydávány za „zelenou energii“, se stále více vědců snaží přijít i s vědeckými důkazy neekologičnosti větrných monster.
Dr. Martin Steiner MSc a Dr. Erik Pauer (biolog, ekolog) v několikadílném seriálu hovoří na téma „ničení životního prostředí ve jménu ochrany klimatu“.
Na začátku je obecný úvod (přímé a nepřímé vlivy) k tématu. Následuje část 1 s popisem všech problémů z ekologického hlediska, které se vyskytují při stavbě a provozu větrných turbín.
Právě tématu větrných turbín je věnován tento první díl, později zde budou zveřejněny i zbývající díly.
Další díly se budou věnovat následujícím tématům:

Část 2 – FV systémy
Část 3 – Zařízení na biomasu
Část 4 – Reakce a otevřené body

Také probereme tyto otázky a témata:

Dá se vůbec klima chránit?
Jak to má fungovat?
Je řešen společný příběh o klimatu MSM

Je snižování emisí CO 2  skutečně „udržitelné“?

Je to opravdu „dobré“ pro životní prostředí a pro přírodu?
17 udržitelných cílů Agendy 2030

Zde je důležité poznamenat, že takzvaná „klimaticky neutrální“ dodávka energie může velmi dobře vést k masivním škodám na životním prostředí.
Je třeba rozlišovat přímé škody na životním prostředí a nepřímé škody a obojí lze vidět a rozpoznat. 
Stejně tak politické požadavky v rámci 17 udržitelných cílů Organizace spojených národů (SDG / Agenda 2030) a plány Světového ekonomického fóra vedou k fatálním chybným rozhodnutím, protože větrná a solární energie jsou propagovány jako „ bezpečná“ forma dodávky energie, zatímco ropné nebo plynové elektrárny jsou umístěny jako „nebezpečná“ energie.
Je naopak pravdou, že ropné a plynové elektrárny dokážou velmi dobře zajistit spolehlivou energii, pokud je zajištěno skladování a transport těchto zdrojů energie.
Naproti tomu fotovoltaika (FVE) může dodávat energii pouze ve dne a když nejsou mraky, větrná energie funguje jen když fouká vítr.
Z hlediska stability sítě je proto třeba tyto dva „obnovitelné“ typy elektráren považovat za velmi nebezpečné.  Stabilní síť vyžaduje vhodnou kombinaci různých typů elektráren s různými technologiemi (fosilní a obnovitelné zdroje).
Krajina je velmi důležitá pro psychickou pohodu nás lidí – naše krajina je také součástí naší kultury. Z našeho pohledu není přípustné říkat „to je nedůležité“ a ničení krajiny se stejně týká jen sousedů.
Hlukové emise ve slyšitelném rozsahu jsou pro obyvatele také škodlivé – stejně jako takzvaný infrazvuk. Ten druhý není slyšitelný, ale je  na lidi stejně účinný. Stejně tak „vržený stín“ velmi negativně působí na naši vnitřní pohodu.
Větrná energie zabíjí ptáky , zejména dravce a stěhovavé ptáky. Dravci nejsou evolučně přizpůsobeni nebezpečí v této nadmořské výšce, a proto jsou zde velmi ohroženi. To je velmi znepokojivé, protože draví ptáci jsou tak jako tak vážně ohroženi. 
Například ve Švédsku zlikvidovaly větrníky téměř celou populaci vzácných orlů v oblasti, kde tito dravci hnízdili po staletí. A podobných lokalit, kde došlo k likvidaci celých hnízdišť, je mnohem víc.
Ohroženi jsou i stěhovaví ptáci – například Nizozemsko proto vypíná své pobřežní větrné turbíny v době, kdy stěhovaví ptáci míjejí větrné turbíny, aby se snížilo riziko alespoň během těchto hlavních migračních období.
Podle německého centra pro letectví a kosmonautiku je větrnými turbínami ročně zničeno 1200 tun hmyzu. To odpovídá mnoha miliardám létajícího hmyzu.  Jak tedy může kdokoli, kdo podporuje tyto elektrárny, tvrdit, že pomáhá přírodě?
Smrt hmyzu je hlavním problémem, protože používání pesticidů již zabilo velké množství hmyzu . Větrné turbíny nyní tuto hrozbu pro hmyz zhoršují. Netopýři jsou těmito rotorovými listy také ohroženi.

Kromě toho vzniká technický a ekonomický problém – listy rotoru ztrácejí aerodynamický optimální přítokový profil – a v důsledku toho se zhoršuje vydatnost. Proto je nutné tyto rotorové listy čistit, zvláště když málo prší.
Dalším velkým problémem bývá výstavba potřebné infrastruktury (silnice, mosty, přípojky elektrické sítě, napájecí body atd.) a likvidace nedotčené přírody za účelem výstavby větrných turbín.
Nedávno se například objevila informace, že jen Skotsko vykácelo kvůli větrným turbínám 14 milionů stromů! Kolik je to třeba v mnohem větším Německu nebo v celé Evropě? Počty musí jít do stamilionů.
Stejně tak je třeba vytvořit gigantické základy, aby bylo možné postavit větrné turbíny odpovídající výšky. Tímto aspektem se bude zabývat část 4 (reakce a nevyřešené problémy).
V oblastech, kde je možný vysoký výnos větrné energie, který lze také vhodným způsobem sklízet, a především pokud místní lidé souhlasí a případně se zapojí, je větrná energie možným doplňkem diverzifikovaného parku elektráren. 
Při investičních rozhodnutích a výběru umístění větrných turbín je třeba rozumně a zodpovědně zvážit náklady, přínosy a také očekávané škody na životním prostředí.
Větrné elektrárny vnímáme jako možný doplněk ke směsi fosilních a obnovitelných typů elektráren k vytvoření stabilních sítí a spolehlivých dodávek energie.
V této souvislosti je důležité dodat, že každá větrná turbína vyžaduje 100% pohotovostní rezervu fosilní energie (např. plynové elektrárny), aby byla zajištěna stabilita sítě. Tento celkový pohled je třeba vidět a tento problém pochopit.
Co se týče listů rotoru: jejich recyklace a likvidace je nevyřešený problém.  Jedná se o sklolaminátové kompozitní materiály na bázi duroplastů, tedy jde o materiál, který nelze vůbec recyklovat.
I drcení je náročné – a co dělat s odpadem, který nelze ani spálit? Dalším problémem je relativně krátká životnost měničů na bázi výkonových polovodičů. Ty je často nutné vyměnit. Například v Kalifornii jsou obrovské větrné i fotovoltaické hřbitovy.

Umíte-li dobře německy, toto téma najdete i v následujícím videu:

 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Vědci upozorňují na škodlivé účinky větrné energie: Potvrzují ekologickou katastrofu na mnoha úrovních se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden