Petr Pavel 100 dní na hradě
RSS

Petr Pavel 100 dní na hradě



ŠIMON MIČA
Petr Pavel úřaduje na Pražském hradě 100 dní. Pojďme si analyzovat jeho působení, podívat se na jeho kontroverzní kroky, případně říci něco pozitivního.


Stala se z toho taková tradice, když nastoupí nový prezident, či vláda, tak se všichni experti (i ti samozvaní) ohlíží za uplynulými 100 dny vlády. Dle mého názoru je to příliš krátká doba, aby se mohly dělat nějaké závěry, já se však o nějakou alespoň menší analýzu pokusím.
Pavel vstoupil s velkou slávou do úřadu dne 9.3.2023. Média nadšeně psala o jeho inauguračním projevu, vláda byla také radostí bez sebe. Když si bývalý prezident Václav Klaus dovolil jen vlažný potlesk na závěr, tak byl kritizován. Bylo jasně demonstrováno, že Petr Pavel bude vynikající prezident a kdo si o tom dovolí pochybovat, tak bude (v tom lepším případě) pokárán. Mainstream zkrátka nahodil flanel.
Pár dní po inauguraci předvedl nově zvolený prezident něco velmi bizarního. Když Poslanecká sněmovna a po ní Senát schválili nižší valorizaci starobních důchodů, tak zákon putoval k podpisu prezidentu Pavlovi. Ten zákon podepsal, ale hned obratem vybídl k podání ústavní stížnosti. Pokud to prý neudělá opozice, tak to udělá on sám. To je opravdu zvláštní. Buď něco podepíšu s tím, že je to dle mého názoru v pořádku, anebo když mám pochybnosti, tak to nepodepíšu. Pavel však podepsal a poté vyzval ke stížnostem. Vlastně tím našim penzistům řekl, že je podpoří i nepodpoří. Jak to ovšem chápat, neví možná ani on.
Další kontroverzi způsobila Pavlova květnová cesta do Bavorska . Aby si udržel dobré PR, tak se rozhodl vyrazit na motorce. Jeho poděkování předsedovi Sudetoněmeckého krajanského sdružení Berndu Posseltovi za zlepšení česko-německých vztahů však budí rozpaky. Posselt je odpůrce Benešových dekretů, v minulosti je označil za „smetiště dějin.“ Je to osoba značně kontroverzní a na zlepšení vztahů Čechů a Němců nemá sebemenší podíl, spíše naopak. Pavel tímto krokem ukázal značnou servilitu. Co se týče jeho zahraničních cest, tak se obecně jedná o kvantitu na úkor kvality. Bývalí ministři zahraničních věcí Lubomír Zaorálek a Cyril Svoboda kritizovali prezidenta za množství vykonaných cest mimo území České republiky. Dle mého názoru to vypadá, jako kdyby si chtěl Pavel udělat čárku a s někým se vyfotit, ale nic podstatného už neřešit.
Jak jsem v úvodu svého článku psal, tak je 100 dní příliš krátká doba na nějaké velké hodnocení. Zatím se však ukazuje to, čeho jsme se my, národní konzervativci, obávali. Petr Pavel pokračuje v budování svého PR, vůči Západu se chová servilně a je jen loutka v rukou Fialovy vlády, která ho do jeho nynější pozice protlačila. Toť vše.

Šimon Miča

The post Petr Pavel 100 dní na hradě first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden