Barevná revoluce v Saudské Arábii?
RSS

Barevná revoluce v Saudské Arábii?


Oficiálně byla italská letuška Ilaria De Rosa v Saúdské Arábii zatčena a odsouzena za obchodování s drogami. Podle této verze událostí byla 23letá žena z Trevisa zatčena saúdskými úřady, protože měla u sebe drogy, zřejmě hašiš nebo marihuanu.
Pro ty, kteří nejsou dostatečně obeznámeni se Saúdskou Arábií, lze tuto zemi nepochybně definovat jako jednu z nejpřísnějších zemí na světě, pokud jde o obchod s drogami, pro který je také stanoven trest smrti. V minulých letech dědic saúdského trůnu Mohammed bin Salman ve snaze „očistit“ v očích mezinárodního veřejného mínění autoritářský a represivní obraz saúdské monarchie „změkčil“ některé zákazy uvalené wahhábistickým kultem na drogové zločiny, přesto jsou přísně trestány.
Rekonstrukce události byla nejprve šířena tak, že Ilaria De Rosa, dcera důstojníka NATO Michele De Rosy pracujícího v Bruselu, byla zatčena na letišti poté, co byly nalezeny drogy v jejích osobních věcech. Později se příběh šířený médii opět změnil. K zatčení nemělo dojít na letišti, ale ve vile v Džiddě večer 5. května,kde byla letuška hostem přátel, když najednou dovnitř vtrhli ozbrojení muži a odvedli ji na policejní stanici ve městě. Tato verze faktů, přinejmenším v dynamice zatčení, se ukazuje jako nejpravděpodobnější také na základě toho, co uváděly některé vysoce postavené zdroje
Nejmenovaný diplomatický zdroj nás ve skutečnosti kontaktoval a poskytl nám poněkud odlišnou rekonstrukci toho, co se stalo. Skutečné poslání této 23leté ženy by v tomto případě nesouviselo s jednoduchou prací letušky. De Rose měla být pověřena úkolem předat dokumenty a zprávu skupině lidí na místě ,se vší pravděpodobností disidentům nepřátelským vůči současnému následníku trůnu Mohamedovi bin Salmanovi. Účelem této operace mělo být urychlení plánované barevné revoluce ke svržení saúdského prince, který již není v anglosférických kruzích oblíben. To se může zdát nepochopitelné vzhledem k tomu, že Saúdská Arábie je od své existence integrovanou zemí v této mocenské struktuře. (K pochopení významných změn posledních let italskými čtenáři o vzestupu současného následníka trůnu Mohammeda bin Salmana, jeho politiky a její razantní změny je dle autora nezbytné vysvětlení. My tuto část článku můžeme vynechat, politické změny na SV známe – pozn. překl.)
Byla De Rosa vyslaná NATO na pomoc saúdským disidentům? De Rosa by tedy byla pouze pěšákem používaným Atlantickou organizací k uvedení tohoto mechanismu do pohybu. Věci však nešly podle plánu. Saúdové byli zřejmě varováni, že letuška z Trevisa obdržela tento úkol a okamžitě zasáhli. Když saúdské úřady vstoupily do výše zmíněné vily, údajně letušce zabavily dokumenty NATO. Dokumenty, které měly být doručeny disidentům přítomným v této vile a které nyní jsou v rukou saúdské vlády.
Šestiměsíční trest uložený letušce pravděpodobně slouží saúdským úřadům k získání více informací od ženy, která možná neřekla vše, co Saúdové chtěli vědět. To bylo potvrzeno dvěma různými zdroji, z nichž první je zmíněn jako hlavní zdroj v mezinárodní diplomacii; druhá strana je naopak blízká kruhům evropských orgánů.
Cesta Ilarie De Rosa do Saúdské Arábie by v tomto smyslu byla pokračováním atlantické strategie, kterou jsme již viděli na lodi potopené v jezeře Lago Maggiore. Na této lodi se nekonala žádná schůzka služeb, která by nastínila strategii, jak čelit nepolapitelnému íránskému jadernému programu, proti kterému Tel Aviv agituje už 25 let, aniž by se to podařilo prokázat.Na této lodi, jak již dříve informoval tento blog, se konalo setkání západních a izraelských služeb na vysoké úrovni, které studovaly provokaci v Kosovu ve snaze otevřít novou frontu na Balkáně a odvést pozornost Ruska na Ukrajině, které sklízí vítězství za vítězstvími.
Nit, která spojuje tyto události na tak vzdálených místech, je podvratná činnost. NATO, které ztrácí svou moc a je nuceno plánovat hnutí a revoluce v různých zemích světa ve snaze získat zpět ztracenou půdu pod nohama a zastavit mechanismus, který historie a geopolitika iniciovaly.
I při této příležitosti se však zdá, že Atlantický pakt sklidil další drtivou porážku. V zákulisí mezinárodní diplomacie se vede zpravodajská válka, která bude utvářet budoucí rovnováhu světa. A právě tuto válku atlanticismus ničivě prohrává.
Zdroj: La Cruna dell’Ago
Výběr a překlad: Jenka, Hudryper
 


Nejčtenější za týden