„Na srpen se plánuje rekordní invaze,“ říká pašerák, který převáží „klienty“ z Afriky do Evropy
RSS

„Na srpen se plánuje rekordní invaze,“ říká pašerák, který převáží „klienty“ z Afriky do Evropy


V posledních dnech jste zde mohli shlédnout spoustu videí s džihádisty, kteří směřují z Afriky do Evropy. Mnoho dalších je již na cestě – více najdete zde a zde .
Jde o plánovanou a EU pečlivě řízenou invazi, která jen potvrzuje, že výměna obyvatel není žádná konspirační teorie. Jen člověk chabého rozumu může o tomto faktu, který je záměrně odkazován do sféry konspiračních teorií, pochybovat.
A podmínky pro výměnu obyvatel jsou skvělé, jak potvrzuje také jeden z hlavních severoafrických pašeráků…
Všechna případná opatření k zastavení nelegálních přechodů přes Středozemní moře jsou odsouzena k neúspěchu. V srpnu se očekává, že počet příchozích migrantů dosáhne nového rekordu. To vše a mnohem více odhalí jeden z nejmocnějších pašeráků lidí v poutavém a šokujícím rozhovoru.
Severoafrické zločinecké organizace, přísně hierarchické jako pyramida, se starají o pašerácký obchod přes Středozemní moře do Evropy. Nejen, že jsou dobře organizovaní, ale poptávka po jejich službách převyšuje nabídku, říká jeden z jejich nejmocnějších šéfů.
Proto si mezi sebou téměř nekonkurují, tvrdí anonymní pašerák lidí v exkluzivním rozhovoru.
Poznámky pašeráka poskytují značný vhled do mocenské struktury a pracovních metod syndikátů. Tlumí naděje na ukončení přílivu invaze přes moře. To je zbytečné, říká Hassan (jméno redakce změnila). Obzvláště vysoký počet přechodů je již plánován na srpen. Italská premiérka Giorgia Meloniová s tím nic neudělá.

Rozhovor se uskutečnil v tuniském pobřežním městě Sfax.  Hassan (29) má údajně „dokonale zastřižené černé vousy a brýle se světlými kovovými obroučkami,“ píše reportér.
Údajně vypadá skoro jako „hodný chlapec“, mluví francouzsky a dokonce krátce studoval. Ale zdá se, že obchod s pašováním lidí je mnohem lukrativnější.

Svou společnost popisuje jako „nelegální cestovní kancelář“. Před pěti lety začal v malém: „Podílel jsem se na organizaci plaveb, ale nikdy jsem nebyl převozníkem. Zákazníci byli spokojeni, a tak jsem si udělal jméno a mohl jsem hodně ušetřit.“
Poté začal investovat do převaděčství – a s úspěchem.
Stejně jako všichni jeho kolegové má krycí společnosti – většinou v oblasti IT nebo realit. „Tímto způsobem jsou špinavé peníze vyprány a já mohu ospravedlnit svůj životní styl.“

Hassan je u kormidla, pod ním je několik úrovní s takzvanými „koordinátory“, kteří sbírají „zákazníky“ po celé zemi nebo pro něj obstarávají nové lodě. „Neznají se. Jen já je znám všechny.“ Hassan se spoléhá na dřevěné lodě, ne na nové a údajně nebezpečné kovové lodě.
Byznys vzkvétá. Počet vylodění na Lampeduse se oproti loňsku zvýšil desetinásobně. Jen v květnu počet přechodů klesal, ale to bylo způsobeno pouze počasím, jak uvádí Hassan.
Nemá to absolutně nic společného s přísnějšími kontrolami v Tunisku a Itálii. V tuto chvíli fouká „silný vítr“. Počasí se uklidní až v srpnu. Počet přeprav se pak opět zvýší. „Na srpen už mám hotových 30 přechodů a jsem připraven k odjezdu. Meloni se s tím bude muset vyrovnat.“


Šéf pašeráků považuje všechna politická opatření k zastavení přílivu za neúčinná. To platí například pro dohodu o migraci mezi EU a Tuniskem. „Ani sám Prorok by tomu nemohl zabránit.“ Tomu říkají ilegální imigrace.
Úspěšný pašerák lidí je přesvědčen: „Nezastaví se, protože v Tunisku lidé žijí jako v dusivém sevření: zabránit jim v odchodu by znamenalo jejich okamžitou smrt. Dosáhli jsme bodu, odkud není návratu.“

Hassan se může těšit i na „investory“. Půjčují mu určité sumy peněz, když mu dojdou vlastní peníze, a to i s ohledem na vysoký počet přechodů.
„Například mi půjčí 100 000 dinárů (necelých 30 000 eur). A o měsíc později, jakmile je přechod úspěšný, jim dám 120 000 dinárů (asi 36 000 eur). To je dobrá investice.“
Udržuje také kontakt s dalšími pašeráky. „Není mezi námi žádná konkurence. Po naší profesi je poptávka obrovská: všichni máme dost práce. Dokonce musím odmítnout spoustu žádostí.“ Pašeráci si navzájem pomáhali, vyměňovali si informace, zejména o policii a o uplácení úředníků.
Kolik mu zákazníci zaplatí, závisí na službě, říká Hassan: „Je to asi 2500 až 3000 dinárů (740 až 880 eur) na dřevěné lodi s více než padesáti lidmi na palubě. Ti, kteří zaplatí 7000 až 8000 (2000 až 2500 eur) dinárů, jezdí na stejné lodi, ale pouze s asi 30 migranty a dvěma motory místo jednoho, pokud první selže.
Lidé, kteří nic neplatí, jsou tam také, pokud mu seženou dalších pět zákazníků a budou první, kdo skočí do moře v případě problémů po cestě.
U lodí pro 100 cestujících na palubě organizace musela investovat 240 000 dinárů (asi 70 000 eur) – včetně kupní ceny za loď. Jeho příjem činí 450 000 dinárů (130 000 eur) – rozdíl je tedy 210 000 (60 000 eur).
Podle Hassana mu zůstane 20 procent (12 000 eur), zbytek je rozdělen mezi koordinátory.
Je to jasně definovaný obchodní model – a funguje.


 
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 6 Průměrně: 5 ]







Článek „Na srpen se plánuje rekordní invaze,“ říká pašerák, který převáží „klienty“ z Afriky do Evropy se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden