Český zdravotní systém opravdu léčí?
RSS

Český zdravotní systém opravdu léčí?




TÁŇA SHCHERBAN
Definici veřejné zdravotní pojišťovny je péče, s cílem zlepšit nebo zachovat zdravotní stav. Po letech praxe v oboru stomatologie bohužel muším přiznat, že své cíle neplní.
Česká zdravotní pojišťovna nabízí doktorům pracovat postupem za použití metod, které jsou na “pod standardní“ úrovní. Uznává zastaralé metody, nabízí nekvalitní materiály a to všechno za minimální čas v ordinací. (Výplň by měla být hotova, se vším všude, za necelých 10 min. )
Systém je nastavený tak, že se praktický nedoplácí, buď pacient si vyžádá ošetření na pojišťovnu nebo vše zaplatí sám, nic mezi . Lékaři, kteří jsou placení zdravotní pojišťovnou, nemají žádnou motivací se vzdělávat ani zdokonalovat. Ani není důvod – pojišťovna toto ošetření neuznává a neproplácí, pacienti nejsou motivovaní ani upozornění, že existují jiné postupy v ošetření. V rozvinutých státech tento druh ošetření je považován pouze na provizorní nikoli za definitivní. Výsledkem je to, že lidi mají dutinu ústní v katastrofickém stavu, trpí na chronickými záněty. Více odborně se tomu dá říct – dentální fokální infekce. Infekční ložiska v dutině ústní jsou potenciálním zdrojem onemocnění celého organizmu, jelikož přes krev se infekce roznáší do vzdálených orgánů v těle.
Doktoři, kteří nesouhlasí s postupy zdravotních pojišťoven, hledají jiné možností ošetření. Vzdělávají se, investují do techniky, zavádějí nové postupy ošetření, používají moderní kvalitní materiály. Dělají všechno možné aby zuby zachraňovali – tudíž opravdu léčí. Tuto možnost mají, protože to dělají za přímé úhrady od pacientů.
Lidí ale neradí slyší, že by měli platit u zubaře.
Kolik? Za jeden zub? Zbláznil jste se?
Zuby vzadu nejsou zase tolik vidět. Raději si udělají nehty či řasy, nebo rovnou obojí. Koho trápí, že v těle koluje infekce, hlavně že vypadám jako “hvězda z časopisu”.
Media mají v oblibě nadávat, že stomatologie je drahá. Není tomu úplně tak, ceny u zubaře v sousedních zemím jsou trojnásobn é . Stomatolog je lékař, který má na to odbornou školu, kdyby tuto práci uměl dělat zedník, bylo by tomu jinak. Je to náročná a zodpovědná práce. Velmi náročná taky fyzicky : doktor je většinu času ohnutý u křesla, v důsledku toho má problémy z pohyblivým aparátem a je do konce života odkázán na rehabilitace, taky často trpí syndromem karpálních tunelů.
Není to ale tak jednoduché podnikat ve stomatologii. Provoz ordinace je dost drahý: vysoké ceny nájmu, náklady na služby, materiály a vybavení. Tuto pr áci nejde dělat bez asistence, případně i recepce – to jsou další výdaje na mzdy. Časté kontroly ze stran různých úřadu. Překvapivě, materiály a vybavení čeští doktoři nakupují za dvojnásobek ceny než je v Německu nebo Polsku. Český dentální trh je tak malý, že dodavatelé si sami reguluji ceny a chtějí vymáčknout z doktorů co nejvíce. Z ekonomické stránky, velké množství zubních ordinaci sice si vydělají na náklady, ale ziskovost mají nulovou.
Teď si položte dotaz: jak hodně specialistů by chtělo v této zemi pracovat?

The post Český zdravotní systém opravdu léčí? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden