Odvolání děkana kvůli účastem na protivládních demonstracích? Návrat před rok 1989?
RSS

Odvolání děkana kvůli účastem na protivládních demonstracích? Návrat před rok 1989?



JOSEF NOŽIČKA
Pokud rektor VŠE opravdu Ševčíkovo odvolání učiní, může to znamenat návrat k některým poměrům v našem školství před rokem 1989.


Akademický senát Vysoké školy ekonomické v Praze včera po téměř šestihodinovém jednání odsouhlasil, že rektor VŠE Petr Dvořák může odvolat Miroslava Ševčíka z pozice děkana Národohospodářské fakulty (viz odkaz  zde ). Mediální hon na docenta Ševčíka, který začal již vloni na jaře poté, co se po povinné čtyřleté pauze rozhodl o funkci děkana ucházet znovu, a ještě více zesílil po Ševčíkových účastech na některých protivládních demonstracích, tak bude zřejmě korunován úspěchem…
K tomu, aby rektor mohl odvolání děkana uskutečnit, sice ještě potřebuje znát stanovisko akademického senátu Národohospodářské fakulty, které nejspíš bude nesouhlasné, ale pro rektora není v jeho rozhodování závazné. Případně je zde i teoretická možnost, že docent Dvořák přes souhlasné stanovisko akademického senátu VŠE odvolání zatím neprovede a spokojí se s tím, že jeho hrozba přiměje Miroslava Ševčíka k jisté poslušnosti a zdržování se politických postojů.
Ať tak či onak, odvolání děkana Národohospodářské fakulty či jeho stálá hrozba není dobrým vysvědčením pro demokracii v naší zemi po více než 30 letech od pádu komunistického režimu. A to i přesto, že Miroslav Ševčík je nepochybně již řadu let kontroverzní osobností. Je mu vytýkáno například předlistopadové členství v KSČ, někdy až arogantní chování vůči svým oponentům, někteří lidé stále připomínají jeho zneužití majáčku při jízdě po dálnici před 9 lety.
Na druhou stranu je nezpochybnitelným faktem, že ve funkci děkana je dle všeho úspěšný, neboť ji zastával nepřetržitě v letech 2010-2018, a po čtyřleté nucené pauze do ní byl v roce 2022 i přes výše zmíněný mediální hon jednomyslně zvolen znovu. A byť rektor Petr Dvořák jako důvod Ševčíkova odvolání zmiňuje poškozování dobrého jména VŠE, příliš to nekoreluje například se skutečností, že zatímco před dvěma lety (když Ševčík děkanem nebyl) se k bakalářskému studiu na Národohospodářské fakultě přihlásilo 555 zájemců, letos jich bylo 1114, tedy zhruba dvakrát tolik (viz odkaz  zde ).
Miroslavu Ševčíkovi se velmi pravděpodobně stalo osudným to, že v září loňského roku veřejně vystoupil na protivládní demonstraci s názvem „Česká republika na 1. místě“, kde se dost nelichotivě vyjadřoval vůči premiérovi Petrovi Fialovi. Načež se pak při další demonstraci v březnu letošního roku zapletl do potyčky některých demonstrantů s policií před budovou Národního muzea.
A byť si o těchto aktivitách Miroslava Ševčíka můžeme myslet cokoliv, za zásadní považuji to, že nešlo o aktivity, prováděné na univerzitní půdě či během jeho pracovní doby. Proto by i přes jejich oprávněnou kritiku neměl kvůli nim být z funkce děkana odvoláván. Pokud tak rektor Dvořák opravdu učiní, může to znamenat určitý návrat k poměrům před rokem 1989. Tehdy totiž také byla nejenom u vedoucích akademických pracovníků, ale i u ostatních učitelů důležitá jejich politická uvědomělost…

Josef Nožička

The post Odvolání děkana kvůli účastem na protivládních demonstracích? Návrat před rok 1989? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden