Putin promluvil k národu a vyjádřil se ke vzpouře
RSS

Putin promluvil k národu a vyjádřil se ke vzpouře


Vladimir Putin v projevu k národu z Kremlu označil vzpouru skupiny Wagner za „kolosální hrozbu“, ale zdůraznil, že jakákoli ozbrojená vzpoura bude potlačena. (Foto: Youtube)









V krátkém pětiminutovém projevu ruský prezident zdůraznil, že „jakýkoli pokus o vyvolání vnitřních nepokojů je odsouzen k nezdaru“ a že byly podniknuty kroky k „neutralizaci vzniklé hrozby“.



Poprvé potvrdil, že při přerušeném útoku zahynuli ruští piloti, a uvedl, že jejich „odvaha a sebeobětování“ zachránily Rusko před „ tragickými ničivými následky“.




Kreml zveřejnil první Putinovo video prohlášení od Wagnerovy vzpoury

Nepotvrdil, kolik jich zahynulo, ale zprávy hovořily o tom, že při sestřelení vojenského letounu Wagnerovými silami zahynulo 13 ruských pilotů.



Řekl, že vůdci vzpoury „zradili svou zemi, svůj lid“, ale poděkoval velitelům a vojákům, „kteří přijali správné rozhodnutí zastavit a vrátit se zpět a zabránit krveprolití“.



Putin dodal, že většina Wagnerových žoldnéřů jsou „vlastenci“, kteří byli „využiti“ organizátory vzpoury.




Muž v Kremlu má velký strach, uvedl Zelenskyj

Poděkoval také ruské veřejnosti za její „vytrvalost, solidaritu a vlastenectví“ po vzpouře, stejně jako běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi za nalezení mírového řešení.



„Celou ruskou společnost… sjednotila odpovědnost za osud vlasti,“ řekl Putin.



Udeřil také na „neonacisty v Kyjevě a jejich západní patrony“, kteří podle ně j „chtěli, aby se ruští vojáci zabíjeli navzájem, aby umírali vojáci i civilisté“ a aby se ruská společnost „rozdělila, udusila v krvavých občanských sporech“.



„Třeli si ruce a snili o tom, že se pomstí za své neúspěchy na frontě a během tzv. protiofenzívy, ale přepočítali se,“ d odal.



Zdroj: nytimes.com




Je to zrada, povstalce eliminujeme. Putin posílá tvrdý vzkaz

Článek Putin promluvil k národu a vyjádřil se ke vzpouře se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden