Jak se ne-staví OZERANEC
RSS

Jak se ne-staví OZERANEC


Gramíkow – smyšlené městečko obklopené malebnou přírodou a nedotčenou krajinou na německo-polských hranicích. Až do podzimu roku 2022 bylo toto tiché místo synonymem pro klid a mír. Pak přišla stavba 20MWp fotovoltaické elektrárny a tehdy náš smyšlený příběh začíná.

Stavba odstartovala na podzim loňského roku. Stavbyvedoucí, který už za svoji kariéru postavil nějaké budovy, haly a nebo třeba hotel v Zanzibaru, byl jistě odborník, ale fotovoltaická elektrárna pro něj byla novinka. Byl také mistrem ve zametání problémů pod koberec a obecně měl chování kvalitního zmrda. Ze začátku si toho samozřejmě nikdo pořádně nevšiml. Přišlo však období, kdy jsem byl povolán jako pomocník s logistikou konstrukčních materiálů a panelů. A tehdy začaly mé patálie.
Prokouknout zmrda nebylo až tak těžké. Nejdřív jsem si lámal hlavu s tím, jakým způsobem vede stavbu. Ale co, každý má svůj styl a já jsem více méně nováček. Když ale vydal prohlášení, že zinkovat poškozený konstrukční materiál zatím není potřeba, protože „čekáme“ na zinkovou barvu, tak mi bylo hned jasno, že zde opravdu není něco v pořádku. Abych to vysvětlil. Standardní postup při stavění konstrukcí pro FVE panely je natlučení pozinkovaných pilotů asi tak 1.5m do země. Během této operace dojde k otlučení vršku pilotů, které se následně musí natřít zinkovou barvou, aby nereznul. Pak se obvykle pokračuje s montáží konstrukce. Celkem logické. Stavbyvedoucí měl ale jiný nápad. Mnohem lepší bude se s nějakým zinkem nezdržovat a postavit rovnou konstrukci, natáhnout DC kabely a osadit panely. Musel si říkat, že během této doby snad uplyne dostatečný čas, aby vršky pilotů začaly reznout a díky osazeným panelům k nim bude přístup na zinkování vyloženě na hovno a makáči budou mít pěknou pakárnu. Nevím, zda to tak opravdu bylo. Možná si jen říkal, že si toho chybějícího zinku nikdo nevšimne a během 5ti let pravěpodobně nepřijde reklamace od investora…
Počasu mého trápení jsem dostal posilu do teamu strojníků. Dva specialisty, kteří měli rozvážet panely. Vůbec nevadilo, že to nikdy nedělali. I tak se rozhodli být aktivní, vzít noční směnu a pomoci stihnout v ten moment nereálný termín předání stavby. První pracovní den si dokázali zpestřit rozbitím odhadem 80 panelů díky čemuž se stali „hrdiny“. Minimálně v očích stavbyvedoucího. A co asi tak bylo jejich odměnou? Samozřejmě povýšení na jeho pravou ruku. Možná bychom měli všechny tři zvát na přednášky s tématem „Jak se stát hrdinou demolice v rekordním čase. Aneb dojebeme to za Vás.“
Následně se pořádně rozvášnili a začali dávat nesmyslné příkazy. Musel jsem vozit zbytečně materiál tam a zase zpátky. Nu což, Bobcat si v tom terénu bral jen okolo 100l nafty na den a já byl placený od hodiny.
Další srandovní příhoda byla se špatným natlučením pilotů do země. Obsluha natloukacího stroje byla během práce značně společensky unavená (asi tak 2 promile) a tak se lehce stalo, že ujela ruka a piloty skončily o 20cm hlouběji než měly být. To už je maličko problém, protože to je vidět i oku neznalého investora. Nehledě na to, že si budou takto postižené řady panelů navzájem stínit a tím pádem u nich bude produkce elektřiny rovna nule. Tak co s tím budeme dělat pánové? Po důkladném brainstormingu vyhrál nápad takto postižené piloty vytáhnout za pomocí bagru o těch 20cm výše a dělat, že se nic nestalo. Co čert nechtěl. Zrovna po dokončení osazení panelů se celá konstrukce o těch 20cm propadla. Sakra, tak tohle nevyšlo. To mělo vydržet alespoň do předání stavby! No nic, pošleme tam nějaké nešťastníky, aby to ručně obkopali, povytáhli a zabetonovali.
Nejde však jen o tyto dva kolegy. Pravdou je, že na této stavbě se sešla parta neschopných jedinců, kteří stavěli fotovoltaickou elektrárnu poprvé. Ruzní alkoholici, feťáci, socky a dementi – slušně řečeno lidé bez snahy pracovat. O kvalitě jejich tu nemůže být řeč. Hlavní starost většiny osazenstva byla se někam zašít, dát si svačinu a odpíchnout si další den na stavbě. Jeden si tam dokonce za tímto účelem vybudoval domeček z palet a kartonů, aby na něj nepršelo. Ptáte se, co se stane, až se takový přístup dostane na vyšší místa? Nevadí! Vykažte práci, kterou jste nestihli udělat, a problém je vyřešen! Stavbyvedoucí vás podrží. Je přeci potřeba investora a EU pořádně pumpnout o jejich prachy.
Jednou jsme řešili zajímavou zlodějinu panelů. Mistři zloději si prostřihli díru v plotě, vybudovali něco jako drezínu na kterou naložili panely a na nevyužívané vlakové trati tímto způsobem kradli celou noc. Velmi kreativní přístup. Kdo za tím stál je mi neznámé. Kolovaly však domněnky, že za to snad může nějaká parta, která nedostala zaplaceno. Ale kdo ví, jak to vlastně bylo.
A co se týče stavebních strojů – bobcat, bagr, terénní buggy a čtyřkolky – ty utrpěly značné škody v řádech desetitisíců eur. Proč? Dostali je dementi k neomezenému užívání. Spadne ti pás z fungl nového Bobcatu? Proč ne, může se stát (i když se to obvykle normálním lidem nestává). Tak si vezmeme bagr a s jeho pomocí Bobka zvedneme a pás nasadíme. Jaj, on z té lžíce sklouznul a promáčkla se při tom „kapota“? Nevadí, Bobek má přeci pás nasazený a nikdo při té operaci nějakým zázrakem neumřel. Buggyna špatně brzdí, protože nemá brzdové destičky? Nevadí, jezdi dál a až probrzdíš i pístky, tak můžeš v klidu brzdit najetím do 0,5m hlubokého bahna. Ale kdo by si takových detailů při stavbě fotovoltaické elektrárny všiml, že? A takhle bychom mohli pokračovat ještě dlouho.
Jednoho krásného dne tato situace už byla neudržitelná. Bylo to zrovna tehdy, když se nestihnul termín předání první části stavby a investor asi pojal jisté podezdření, že vyhazuje peníze z okna. Následně jsem byl svědkem menší hry na oliheň. Přes 60 flákačů bylo ze dne na den vyhozeno a o proplacení jejich „odpracovaných“ hodin si mohou jen nechat zdát. Tím ale tato tragikomedie nekončí. To zdaleka není všechno!
Začali se nabírat noví lidé. Když se náhodou dostala na stavbu parta schopných lidí, stavbyvedoucí se postaral o jejich včasné odejití. Případně odešli dobrovolně, když viděli, co se na stavbě děje. Jak stavbyvedoucí donutil odejít ty oddané makáče? Jednoduše je zahrnul nesmyslnou a zbytečnou prací. Rozbije se obědový party-stan během orkánu? Jasně, tak ho rozeberte do šroubku, všechny šroubky roztřiďte a pak v klidu celý stan vyhoťe do kontejneru na odpad. Vždyť je to také práce. Máš nápad, jak někde ušetřit čas nebo peníze? Tak to tady nehodláme trpět. Tumáš pytel a jdi uklízet odpadky, kteří tu dementi před tebou naházeli všude možně. Nejlepší byly flašky od chlastu v křoví za plotem. To člověku hned zvedne náladu, když to uklízí. Říkal jsem si, že ty dementy a flákače mohli vyhodit až po tom, co si po sobě ten bordel uklidí. Toto však už bylo na příliš i na mě a šel jsem také.
Finále této absurdní situace? Aktuálně elektrárna v Gramíkově stále není dokončena. Neustále se musí někde něco opravovat. Nastala ohromná finanční škoda dosahující statisíců euro, několika měsíční zpoždění a je otázkou, zda EU proplatí dotační prachy. Stavbyvedoucímu hrozí soud a desítky pracovníků nedostalo zaplaceno za svou práci. Zejména ti nešťastníci, kteří to tam teď dávají dohromady.
Takže, přátelé, vítáme vás ve městě Gramíkow, kde sen o tom, že budeme mít OZE ranec se stává skutečností. Sice máme skoro půl roku zpoždění, ale to nemusí nikoho zajímat. A jestli přemýšlíte, jak je toto všechno možné, tak se neptejte. Víte přece, že v tomto městě není nic takového jako logika a smysl.
Zdroj


Nejčtenější za týden