Ruskou ekonomiku po Prigožinově pokusu o puč svírá nejistota
RSS

Ruskou ekonomiku po Prigožinově pokusu o puč svírá nejistota


LUKÁŠ KOVANDA

Rubl dnes slábne na takřka patnáctiměsíční minimum. Trhy míní, že víkendové dění Putina oslabilo.

Víkendový pokus o puč v Rusku má dnes dohru na trzích. Ruská měna oslabila před polednem středoevropského času na více než 85 rublů za dolar. Nad úrovní 85 rublů za dolar přitom obchodování naposledy uzavírala loni 1. dubna.
Jenže to bylo ještě poměrně krátce po invazi Ruska na Ukrajinu a prvních sankčních opatřeních Západu vůči Rusku. Z mohutného propadu loňského března se rubl zotavil, i když jen za vydatné pomoci mimořádných podpůrných opatření ruské centrální banky a ruské vlády.
Od loňského června ovšem rubl v trendovém pohledu setrvale ztrácí, a to už více než 60 procent. Vždyť ještě koncem loňského června se jeden dolar prodával i jen za necelých 52 rublů. Dnes to tedy bylo už za více než 85 rublů. Analytici banky UniCredit prognózují, že ruskou měnu čeká další propad, až k úrovni 90 rublů za dolar.
Ruské banky o víkendu ovšem vypisovaly kurs dokonce i přesahující hodnotu 100 rublů za dolar. K takovému kroku je vedl postup žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina a obava z ekonomického dopadu jejího možného útoku na Moskvu. Útok, jenž by hraničil s pučem, však Prigožin odvolal, což způsobuje, že ruské banky dnes vypisují kursy už zase pod hodnotou 100 rublů za dolar.
Zvýšená nejistota z dalšího vývoje ale přetrvává. Ruské i mezinárodní trhy soudí, že pokus o puč oslabil pozici ruského prezidenta Vladimira Putina, což může v Rusku vést k dalším politickým i ekonomickým otřesům.
 

lukaskovanda.cz

The post Ruskou ekonomiku po Prigožinově pokusu o puč svírá nejistota first appeared on .


Nejčtenější za týden