Vít Rakušan a jeho banánová výprava za 800 tisíc
RSS

Vít Rakušan a jeho banánová výprava za 800 tisíc




PZ
Ministr vnitra Vír Rakušan je terčem posměchu pro svou oficiální dubnovou cestu do Afriky , na kterou stát vynaložil přes 800 tisíc korun. Po internetu se už s jeho zahraničním výjezdem šíří nejrůznější vtipy a velké pochyby o účelu jeho cesty projevuje také řada expertů.

.
Na historicky první pracovní cestu šéfa svého resortu do Afriky ministr vnitra Vít Rakušan odletěl koncem dubna. Nad účelem jeho cesty se podivuje řada expertů. Ministerstvo v tiskové zprávě uvedlo, že hlavní náplní programu je humanitární projekt Medevac a Pomoc na místě, region označilo pro Česko a Evropskou unii za naprosto klíčový z pohledu bezpečnosti a migrace.
.
Misi zahájil Rakušan v Senegalu, kde se sešel s představiteli tamní vlády a také s vedoucím Mezinárodní organizace pro migraci pro západní a střední Afriku. Partnerské nemocnici Medevaku v senegalském městě Thies předal peněžní dar. Cílem bylo vysílání českých lékařských týmů do problémových oblastí, poskytování finančních a materiálních darů na rozvoj zdravotnické infrastruktury, přímá pomoc uprchlíkům, ochrana hranic a boj proti migraci. Ghana, Senegal, Rwanda a také Keňa, Libye a Maroko byly cílovými zeměmi programu pro severní Afriku v loňském roce. Rakušan si cestu po svém návratu velmi pochvaloval.








.








„Cesta ukázala několik zásadních věcí. Česko má v Africe skvělou pověst jako země, která zde pomáhá a je dobrým obchodním partnerem. Stejně tak byli představitelé Senegalu, Ghany i Rwandy rádi, že o Africe jen nemluvíme na evropských fórech, ale přijeli jsme za nimi jednat osobně,“ zhodnotil výpravu po návratu Rakušan, ačkoli podobné mise do vzdálenějších míst vede zpravidla spíše ministr zahraničí.
.
Mladá fronta Dnes  si proto z ministerstva vyžádala zhodnocení cesty, co konkrétně se v které zemi podařilo dojednat. A následně oslovila několik afrikanistů, aby úspěchy okomentovali.
.
„Až na memorandum ve Rwandě nedošlo k podepsání jiných smluv o spolupráci na jakékoliv úrovni. Tudíž se může zdát, že cesty do Senegalu a Ghany byly pouhou výměnou slov a možná slibů bez jakýchkoliv závazků,“ zhodnotil výjezd afrikanista Vojtěch Šarše z Univerzity Karlovy.
.
Že Rakušanův resort za tuto devítidenní cestu zaplatil 880 814 korun, zjistil deník z odpovědi na žádost podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Podle získaných informací doprovázelo z resortu ministra Rakušana do Afriky dalších jedenáct lidí a dva osobní ochránci. Úředníků bylo hodně, třeba jen šéfů odborů a oddělení letělo pět. Resort platil za ubytování, stravné, očkování, víza, pojištění, setkání se zahraničními partnery (myšleno pohoštění a podobně) nebo místní dopravu.
.
Po zveřejnění podrobných informací Rakušanovy mise do Afriky se českým internetem začaly okamžitě šířit vtipy a Rakušan sklidil velký posměch.
.
Polemiku Rakušanova akce vzbuzovala už během návštěvy v Africe. Třeba když černochům v nemocnici předával banány, které jsou všeobecně považovány za symbol rasismu. Nebo když dorazil uctít oběti kolonialismu k oficiálnímu památníku v kraťasech.
.
prvnizpravy.cz

The post Vít Rakušan a jeho banánová výprava za 800 tisíc first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden