Wagnerovy jednotky v Bělorusku ohrožují východní Evropu, tvrdí NATO
RSS

Wagnerovy jednotky v Bělorusku ohrožují východní Evropu, tvrdí NATO


Těsně po víkendu, kdy na jihu Ruska zavládl chaos v důsledku krátkého pochodu Wagnerových na Moskvu, generální tajemník NATO Jens Stoltenberg před novináři v Litvě prohlásil: (Foto: Twitter / ilustrační)









„Myslím, že to, co vidíme v Rusku v posledních dnech, ukazuje křehkost [ruského] režimu a samozřejmě je to projev slabosti.“



Dále tvrdil:




Ruský generál Surovikin zatčen po vzpouře Wagnerovy skupiny

„Vidíme slabost ruského režimu a také to ukazuje, jak obtížné a nebezpečné to je pro prezidenta Putina.“



V návaznosti na to se Stoltenberg a další představitelé NATO ve středu vyjádřili k přítomnosti skupiny Wagner Group v Bělorusku poté, co její zakladatel a šéf Jevgenij Prigožin v úterý přistál v Minsku ve svém soukromém letadle. Běloruský prezident Alexandr Lukašenko naznačil možnost, že Wagner Group bude aktivována na jeho území, aby podpořila běloruské ozbrojené síly.



Stoltenberg i litevský prezident Gitanas Nauseda na tyto zprávy reagovali a vyjádřili znepokojení nad „nestabilitou“ v regionu a hrozbou útoků žoldáků.




Wagner by mohl vést útok na Kyjev z Běloruska, varuje britský generál

„Pokud Wagner nasadí v Bělorusku své sériové vrahy, hrozí všem sousedním zemím ještě větší nebezpečí nestability,“ uvedl litevský prezident.



Stoltenberg souhlasil, že existuje důvod ke znepokojení, ačkoli řekl, že je „ příliš brzy“ na to, aby bylo možné říci, co by Wagner v Bělorusku mohl pro NATO znamenat, ale znovu potvrdil, že Aliance bude chránit „každého spojence, každý centimetr území NATO“ před hrozbami „z Moskvy nebo z Minsku“.



„Již jsme zvýšili naši vojenskou přítomnost ve východní části aliance a na nadcházejícím summitu přijmeme další rozhodnutí o dalším posílení naší kolektivní obrany pomocí sil s vysokou pohotovostí a většími schopnostmi,“ řekl Stoltenberg.




Média vs. Wagneři: nejprve bojovníci za svobodu a nyní zase teroristé

Významný summit NATO, na jehož pořadu jednání bude také otázka možného členství Švédska, se uskuteční ve Vilniusu 11. a 12. července. Německo mezitím přislíbilo, že v Litvě bude v rámci kombinovaných sil umístěno dalších 4 000 vojáků.



Polský prezident Andrzej Duda se vyjádřil, že Wagner v Bělorusku by měl být bodem diskuse o bezpečnosti na východním křídle NATO. „Je to opravdu vážné a velmi znepokojující a musíme přijmout velmi silná rozhodnutí. Vyžaduje to velmi, velmi tvrdou odpověď NATO,“ řekl Duda.



Ruský prezident Putin v sérii veřejných prohlášení tento týden potvrdil, že došlo k dohodě s Vagnerem a jeho nyní exilovým vůdcem: Vagnerovi bojovníci mají nyní možnost podepsat smlouvu s ministerstvem obrany, nebo „mohou odejít do Běloruska“, jak řekl prezident.



Zdroj: thehill.com




USA odloží nové sankce proti Wagnerovi z obavy, že se postaví na stranu Putina

Článek Wagnerovy jednotky v Bělorusku ohrožují východní Evropu, tvrdí NATO se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden