Na Ukrajině proběhne cvičení pro případ havárie jaderné elektrárny
RSS

Na Ukrajině proběhne cvičení pro případ havárie jaderné elektrárny


Místní regionální vojenská správa vydala varování pro obyvatele města. (Foto: Twitter)









Cvičení se uskuteční ve čtvrtek 29. června a jejich cílem je připravit se na ochranu obyvatelstva při případném teroristickém útoku nebo jiné provokaci ruských vojsk v elektrárně.



Součástí cvičení budou praktická cvičení reakce na mimořádné události a evakuace obyvatelstva,“ uvedla Záporožská oblastní vojenská správa.
Agentura upřesnila, že všechny aktivity budou mít výhradně vzdělávací charakter. Ukrajinci by proto neměli propadat panice a měli by mít pochopení pro dočasné nepříjemnosti.



Situace v Záporožské jaderné elektrárně je v současné době pod kontrolou.



Plánují se velitelsko-štábní cvičení, do kterých se zapojí pracovníci Státní havarijní služby, Energoatomu a dalších agentur, a také prostředky, které budou použity k evakuaci lidí v případě reálného ohrožení JE.



Hovoříme o evakuaci obcí v 50kilometrové zóně kolem ZNPP. Ta zahrnuje asi 138 tisíc obyvatel Záporožské a Vasylivské oblasti a dvou okresů Záporožské oblasti.




Zelenskyj obvinil Rusko z přípravy útoku na jadernou elektrárnu. Přišla reakce

Občané se již mohou seznámit s pokyny a doporučeními, jak se chovat v případě havárie v elektrárně.



Co je známo o situaci v jaderné elektrárně



Záporožská JE je od začátku března 2022 pod ruskou okupací. Nacisté pravidelně organizovali provokace a ostřelování území.



Dne 22. června prezident Volodymyr Zelenskyj varoval, že Rusko zvažuje scénář teroristického útoku na elektrárnu s únikem radiace. Kyjev plánoval sdílet veškeré dostupné informace s partnerskými zeměmi.



Šéf ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov uvedl, že Rusko dokončilo přípravy na teroristický útok na jadernou elektrárnu. To zahrnuje zaminování chladicího jezírka elektrárny a také rozmístění výbušnin okupanty v blízkosti 4 ze 6 energetických bloků.



Vzhledem k hrozbám Ukrajina již nasadila štáb, který zahrnuje energetiky, pracovníky Státní služby pro mimořádné situace, policii a lékaře. Ministerstvo vnitra rovněž oznámilo cvičení „s uzavírkami silnic, rozmístěním hygienických stanovišť“ a kontrolou radiačního pozadí.



Fakta ICTV sdělila, jak se chovat v případě radiační havárie, abyste ochránili sebe a svou rodinu před negativními následky.



Zdroj: fakty.com.ua
Článek Na Ukrajině proběhne cvičení pro případ havárie jaderné elektrárny se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden