Věda pro lidi?
RSS

Věda pro lidi?


EVA HRINDOVÁ

Neustále je nám vtloukáno do hlavy, jaké máme štěstí, že žijeme v moderní době . V době zářného vědeckého pokroku, který svými technologickými možnostmi dělá lidem život lepší. Obzvláště v medicínském zkoumání jsme údajně dosáhli super výsledků. Život se prodlužuje a ti, kteří by dříve umírali, dnes žijí.





Jaká je ale praxe? Opravdu žijeme lepší životy? Je snad projevem toho lepšího života nárůst psychických onemocnění? Nebo neustálý růst množství civilizačních nemocí? Nebo prostý fakt, že s autoimunitními nemocemi se moderní zdravotnictví absolutně neumí vypořádávat? Nebo fakt, že lidé žijí déle, ale často v léčebnách dlouhodobě nemocných a bez možnosti pohybu? Takový pokrok vypadá spíše jako cesta zpět.


Moderní věda dnes nehledá pravdu, především hledá granty. Věda dnes zkoumá jen to, co je jim štědře zaplaceno. Výsledky takových podporovaných výzkumů mají prostor v mainstreamu, ohánějí se jimi politici. A někde v ústraní skomírá skutečná věda. I dnes se dají najít zajímavé studie a výzkumy. Většinou se týkají témat, které se finančnímu kapitálu nehodí do krámu. V oblasti zdraví je to jasné – na čem nemohou farmaceutické firmy vydělat, to nepodporují. A nejen že to nepodporují, ale dokonce dělají vše proto, aby se některé podstatné informace k lidem vůbec nedostaly.

Například výzkumy okolo vitamínu C probíhají a výsledky jsou ohromující. Ale koho to dnes zajímá. Výroba kyseliny askorbové je levná a „haléřové“ položky jsou pro nadšence, ne pro velké firmy… Místo toho, aby státy podporovaly levná a nenáročná řešení v oblasti zdraví, raději se nechají korumpovat a zajímá je jediná cesta – ta „moderní“ a na 100 % chemická, cesta bezpracného zisku pro nadnárodní farmaceutické giganty.
Vliv stravy na zdraví je zásadní a mnozí lidé jsou nemocní jen proto, že nemají dostatek živin. A tak místo toho, abychom bádali například o mikrobiomu a jeho zásadní funkci na zdraví, zabíjíme ho dál antibiotiky a jinými léky. O vlivu hormonální rovnováhy na lidské zdraví ani nemluvě…
Existují studie a vědní obory, které se vážně stravou, živinami a životním stylem zabývají. Je to například epigenetika a celostní medicína. Co ale chcete seriózně a vědecky zkoumat ve společnosti, která blouzní o změnách pohlaví nebo o škodlivosti životadárného plynu CO2 a zodpovědné vědce, kteří se nebojí klást otázky, nazývá šarlatány?
Koho dnes zajímají lidé, kteří kvůli špatnému stavu kloubů nemohou chodit? Kdo by se zabýval revmou a artrózou? Lékař vám řekne, že špatná hybnost souvisí s věkem a je vymalováno. A lidi sklopí hlavy a spořádaně čekají na kloubní výměnu. Když se ale začnete pídit po souvislostech, zjistíte, že řešení existují.
Člověk se musí trochu snažit, lépe jíst, trochu se hýbat, ale za bezbolestnou chůzi a dlouhou soběstačnost to stojí. Dokonce existuje i něco, co může vyřešit příčinu artrózy (opotřebení kostí a kloubů). Existují studie na důležitost doplňování křemíku. V potravě je ho málo, ostatně jako všeho. Extenzivní a chemické zemědělství je příčinou klesajícího množství živin v potravinách. Když najdete skutečně vstřebatelný křemík a doplníte ho, budete překvapeni, jak to funguje. Proč se něčím takovým nezabývá věda?
Proč zdravotní pojišťovny netlačí zdravotnictví k hledání skutečně funkčních řešení? Jen proto, že jsou levná a proto, že fungují? V konečném důsledku si musíme přiznat, že o zdraví nejde, jde jen o peníze a o nepřerušení takového luxusního penězovodu. Zdravý člověk není zdrojem peněz a o tom to celé je!




blogosvet.cz

The post Věda pro lidi? first appeared on .


Nejčtenější za týden