Německá vláda je ochotna debatovat s Polskem o reparacích
RSS

Německá vláda je ochotna debatovat s Polskem o reparacích


Ochota Německa alespoň debatovat o reparacích sice ještě neznamená, že Polsko získá přesně to, co požaduje, ale je to rozhodně krok, který ukazuje, že i Německo je již ochotné nároky Polska nějakou formou uznat a možná i odškodnit.
Zatímco Polsko a Řecko alespoň projevují snahu o zajištění reparací v důsledků škod způsobených Německem za druhé světové války, naše Berlínu oddané vlády se od tohoto tématu již dlouhé roky zásadně odvrací.
Současná vláda s úzkým napojením na Sudetoněmecký landsmanschaft je v tomto směru stejně neoblomná, jako tomu bylo u minulé vlády, jejíž hlava byla kvůli ochraně svých podnikatelských zájmů v Německu neméně oddaným lokajem Berlína.
Tedy jakékoli pokusy o parlamentní diskuzi na toto téma byly vždy v zárodcích umlčeny. Jsme tak jednou z mála zemí, které by měly mít právo na reparace, ale díky lokajské podřízenosti vlád se jich nijak nedomáhají.
Přitom, jak se zdá, tak Německo již alespoň ve vztahu k Polsku začíná v tomto směru svůj dosud zásadně odmítavý postoj přehodnocovat.
Němečtí vládnoucí sociální demokraté (SPD) jsou připraveni „vyřešit“ otázku válečných reparací s Polskem, podle Arkadiusze Mularczyka, náměstka polského ministra zahraničních věcí odpovědného za otázku válečných reparací.
Mularczyk byl informován, že  koaliční vláda vedená Olafem Scholzem alespoň chápe problém a chce ho nějakým způsobem vyřešit formou dialogu s Polskem.
Souhlas německé strany, že je třeba tuto otázku řešit, by mohl znamenat zásadní obrat v probíhajících jednáních kolem reparací. Polsko se v roce 2022 dostalo na titulní stránky novin, když odhadlo, že Německo dluží Polsku až 1,5 bilionu eur kvůli materiálním a humanitárním ztrátám během druhé světové války.
Německo však tato tvrzení v minulosti odmítlo.
Během rozhovoru s Mularczykem ohledně „ Zprávy o ztrátách utrpěných Polsku v důsledku německé agrese a okupace během druhé světové války“ a doprovodných požadavcích na Německo na finanční kompenzaci odhadovanou na 6,6 bilionu zlotých, což se rovná 1,4-1,5 bilionu eur, Mularczyk řekl:

„Proběhla řada setkání s německými poslanci, ve Varšavě, s poslanci skupiny polsko-německého přátelství, ale také v Berlíně, s řadou německých poslanců. Největší bylo setkání v Německé radě pro zahraniční vztahy (DGAP), kde byla skupina nejméně tuctu poslanců.
Nedávno jsem na toto téma zaslal dopis všem členům Spolkového sněmu a Spolkové rady a budete první, kdo se dozví, že jsem právě obdržel poděkování od koordinátora německo-polské mezispolečenské a přeshraniční spolupráce na Spolkovém ministerstvu zahraničí v koaliční vládě kancléře Olafa Scholze Dietmara Nietana, píšícího jménem SPD, že chápou problém a chtějí ho nějakým způsobem vyřešit formou dialogu s Polskem a také se mnou.“

Ačkoli není jasné, jak daleko dialog zajde, Německo v minulosti uvedlo, že otázka reparací Polsku je „vyřešena“. Polsko však na tuto otázku naléhalo a použilo řadu diplomatických a politických prostředků, aby donutilo Německo řešit katastrofální ztráty Polska během druhé světové války.
Poté, co Německo signalizovalo, že nebude platit reparace, Mularczyk v roce 2022 uvedl: „Nyní má Německo na výběr: Buď si s Polskem sedne k jednacímu stolu, nebo tuto otázku nastolíme na všech mezinárodních fórech – v OSN, v Radě Evropy a v Evropské unii.“
V prosinci 2022 Mularczyk uvedl, že požádal generálního tajemníka Rady Evropy o pomoc s polským nárokem na reparace za škody způsobené Německem během druhé světové války. V té době Mularczyk uvedl, že Německo dosud odmítalo zapojit se do diskuse o kompenzacích.
V minulosti Německo poukazovalo na dohodu z roku 1953 s tehdejšími komunistickými vládci Polska, kteří se vzdali všech reparačních požadavků kvůli tlaku Sovětského svazu, který chtěl osvobodit východní Německo od závazků.
Polsko však tvrdí, že dohoda je neplatná, protože Polsko nikdy neobdrželo spravedlivou náhradu a protože byla uzavřena pod nátlakem.
Navíc, říká Mularczyk, neexistuje žádný oficiální dokument nebo bilaterální dohoda, která by potvrdila rozhodnutí polské komunistické vlády vzdát se všech reparačních požadavků, ani takové rozhodnutí nebylo v té době zveřejněno v oficiálním věstníku Polské lidové republiky.
 


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 3 Průměrně: 5 ]







Článek Německá vláda je ochotna debatovat s Polskem o reparacích se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden