Francie: Montargis, klidné městečko s 15 000 obyvateli, nikdy nezažilo takové násilí (video)
RSS

Francie: Montargis, klidné městečko s 15 000 obyvateli, nikdy nezažilo takové násilí (video)


Ve Francii pokračují nepokoje i během dnešního dne. Zatímco policejní odbory již žádají tvrdý zákrok, v některých místech to stále vypadá jako ve válečné zóně a mnohde se policie bojí zakročit.
Nepokoje nejsou v multikulturně obohacované Francii nic neobvyklého. Ovšem prozatím se to týkalo jen islamizovaných oblastí a jejich nejbližšího okolí, zpravidla jde o větší města nebo jejich předměstí.
Tentokrát se ovšem násilí přeneslo také na venkov, do malých, dosud poklidných městeček.
Jedním z nich je Montargis, kde jsou místní stále v šoku. To, co zažili nyní, je něco, co by nikdy v jejich poklidné obci nečekali. Škody jdou do milionů eur.
Více vypoví video (a titulní obrázek):

La violence s’est emparée de la commune de 15 000 habitants de Montargis, dans le Loiret, d’ordinaire calme.
Les dégâts se chiffreraient en millions d’euros.
#JT20H #emeutes @SarahBernuchon pic.twitter.com/NxqPUOW0pw
— Info France 2 (@infofrance2) July 1, 2023


A na povrch vyplouvají i další otřesné případy.
Rodiče s 19měsíčním dítětem byli již ve čtvrtek večer napadeni v autě.

Pár z Val-d’Oise, který padl do léčky, se stal terčem házení kamenů a minometné palby během jízdy na D 915 ve čtvrtek večer.
Byl to začátek noci městského násilí v aglomeraci Cergy-Pontoise. Přítomnost jejich 19měsíční dcery v zadní části vozidla násilníky neodradila.
„Bylo to jako v hororu, těch dvacet minut mi připadalo jako dvě hodiny.“ Hortenzie a Alexandre (jména byla změněna) potřebují vyjádřit to, co se jim stalo.
„V té době neútočili na obchody, jak jsme viděli všude, ale vrhali se na nás, civilisty!“ říká Alexandre, stále v šoku. Stále cítí strach, hlas stále plný emocí den po útoku.
„Jakmile auta zastavila, na mostě pro pěší, který se nachází těsně nad silnicí, se objevil gang zakuklených jedinců, házeli předměty, stříleli na nás pyrotechnikou.
V jednu chvíli mladý člověk, který viděl dítě vzadu, řekl ostatním, aby přestali,“ řekl Alexandre. „Položil jsem nohu na zem a pak to začalo znovu!“ Rodina nakonec zcela traumatizovaná z auta utekla.
Tato epizoda bezprecedentního násilí definitivně změnila jejich pohled na město. „Chceme opustit pařížský region,“ oznamují, přičemž tyto nepokoje urychlily jejich rozhodnutí.
„Necítím se bezpečně, přes noc tady může být válka!“ říká mladá matka. „Tohle všechno se stalo tady, v Pontoise, nejsme ve východní zemi v plném konfliktu, je to šílené!“ komentuje se slzami v hlase.
Tolik jeden z mnoha případů napadení původního obyvatelstva běsnícím davem.
Postoje občanů jsou i nadále patrné na tom, jak rychle narůstá sbírka na policistu, který mladého muslima zastřelil. Na policistu se už vybralo 3x víc než na účet, který je určen rodině zastřeleného Nahela.
A ještě se podíváme na další případ napadení zcela bezbranných obětí.

Dnes kolem půl druhé byli mezi Mas-Batin a Val de l’Aurence v Limoges napadeni muž a žena ve věku 80 a 76 let.
Když pár zastavil auto u barikády postavené na Avenue de Landouge, viděl, jak jim skupina výtržníků vyhrožuje a nařizuje jim, aby jim odevzdali klíče od svého vozidla a všechny své osobní věci.
Skupina mladých lidí je pak okradla a utekla autem páru, který byl šokovaný a vyděšený, podle svědka incidentu, který pak doprovodil oběti domů.
Vozidlo páru bylo nalezeno nabourané a ponecháno opuštěné o několik ulic dál, na ulici Marcel-Madoumier.
A takto to v Limoges, kde byli důchodci napadeni, v noci na dnešek vypadalo:

"Ça a pété dans tout Limoges…" : le GIGN en renfort, un homme et une femme âgés de 80 et 76 ans agressés par les émeutiers https://t.co/SuSvV8ZlBJ pic.twitter.com/NqkDDMnY4n
— Fdesouche.com est une revue de presse (@F_Desouche) July 1, 2023


V Lyonu bylo také „veselo“.
Výstřely byly slyšet minulou noc ve čtvrti Duchère v Lyonu. Podle našich informací byla zbraň typu Kalašnikov použita kolem 1 hodiny v noci v oblasti náměstí Abbé-Pierre.
Podle našich informací ve Vaulx-en-Velin, na Place Guy Moquet a Rue des Frères-Bertrand, muž střílel na policisty ze vzdálenosti asi 50 metrů. Čtyři zranění policisté byli převezeni do nemocnice na vyšetření. Použitá zbraň se jeví jako brokovnice.
Majitel marseilleské prodejny tabáku, která byla vyrabována, sdělil, že z města odchází:

"Ce pays il est dans le chaos. Moi j'ai 43 ans, j'ai jamais vu cela"
Alexandre est le propriétaire d'un tabac qui a été pillé à Marseille pendant la nuit pic.twitter.com/VqyesTt6k5
— BFMTV (@BFMTV) July 1, 2023


Také v Lyonu se už lidé necítí bezpečně. Matka malých dětí říká, že z města prchají, už se tam bojí trávit noc:

"On va partir"
Cette mère de famille lyonnaise ne souhaite pas passer la nuit chez elle avec ses enfants à cause des émeutes pic.twitter.com/Yumi9AXcRG
— BFMTV – Matinale (@PremiereEdition) July 1, 2023


Podobných případů je bezpočet. Jen velmi málo Francouzů je na straně těch, kdo rabují v ulicích.
A stále víc Francouzů pokládá stávající nepokoje za začátek občanské války.


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Francie: Montargis, klidné městečko s 15 000 obyvateli, nikdy nezažilo takové násilí (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden