Francouzská premiérka po další noci nevylučuje vyhlášení nouzového stavu
RSS

Francouzská premiérka po další noci nevylučuje vyhlášení nouzového stavu


Marseille (Francie) – Také na konci týdne řádily ve velkých francouzských městech tisíce násilníků. Jedná se již o čtvrtou noc nepokojů v řadě. (Foto: Twitter)










Man continues to eat his sandwich as rioters and police clash in Nanterre, #France . #Paris #FranceRiots #Francia #FranceHasFallen #FranceProtest #Francja pic.twitter.com/Kg5wrIOr29 — Shah (@S0101019) July 1, 2023

Muslim woman running off with loot in France. France is on its last legs. #FranceRiots pic.twitter.com/AWS35Bn6bJ — Paul Golding (@GoldingBF) July 1, 2023

Overnight, French Islamist rioters have burnt down buildings, killed, injured and even maimed French locals, looted shops, destroyed vehicles and laid waste to every major French city. #FranceRiots pic.twitter.com/40A0fkMBzE — Paul Golding (@GoldingBF) July 1, 2023

In western France, locals armed with baseball bats fight back against migrants looting shops and businesses, in scenes resembling outright civil war. This is coming to the UK (and Ireland) soon, make no mistake about it. All by design, of course. #FranceHasFallen #FranceRiots pic.twitter.com/k1lY6C42d9 — Wide Awake Media (@wideawake_media) July 1, 2023

Nejšílenější záběry ze včerejší noci ve Francii

Do sobotního rána bylo v celé zemi zatčeno více než 470 lidí, oznámil ministr vnitra Gérald Darmanin. Nepokoje vyvolala smrt sedmnáctiletého řidiče dodávky Nahela M. v Nanterre.



Policista mladíka severoafrického původu zastřelil zblízka při dopravní kontrole, když sešlápl plynový pedál. M. se předtím vyhnul prvotní policejní kontrole tím, že se srazil a utekl, přičemž při honičce ohrožoval kolemjdoucí.



To, co začalo jako pokojný protest proti smrtelnému postřelení policisty, přerostlo v brutální pouliční boje v několika francouzských městech.




Rabování a násilí ve Francii se začíná vymykat kontrole

V Lyonu, Marseille a Grenoblu v noci na pátek potulné skupiny rabovaly obchody. Demonstranti také opět zapalovali auta a odpadkové koše. Ve Štrasburku výtržníci před setměním zaútočili na obchod Apple a další obchody.



Francouzská policie se čtvrtou noc nepokojů chvílemi potýká až se 45 000 silami, aby získala kontrolu nad výjimečnou situací. Četnictvo v noci na sobotu použilo obrněná vozidla, aby dostalo situaci pod kontrolu.



Starosta Marseille vyzývá francouzskou vládu, aby do Marseille okamžitě vyslala další pořádkové síly. „Scény rabování a násilí jsou nepřijatelné,“ napsal v pátek pozdě večer na Twitteru. Ministr vnitra Darmanin posílá do města další pořádkové síly a slibuje: „Republika zvítězí“.




Divoké scény z Francie: 40 tisíc policistů nasazeno při nepokojích

Obrázky na sociálních sítích ukazují výbuch ve starém marseillském přístavu. Podle úřadů je příčina zatím neznámá. K žádným obětem nedošlo.



Na internetu kolují znepokojivé snímky z Paříže, Marseille, Lyonu a dalších metropolí. Mezitím premiérka Élisabeth Borneová (62) již nevylučuje vyhlášení výjimečného stavu!



Na videích jsou vidět hořící barikády, maskovaní vrhači kamenů, kteří křičí „Alláhu akbar“ a ničí obchody, všude jsou vidět ohořelé vraky aut, plameny a slzný plyn – a státní moc, která se zdá být tváří v tvář násilí bezmocná. Kolemjdoucí jsou napadáni. Hoří francouzské vlajky. Dochází k antisemitským incidentům: Je znesvěcen památník holocaustu, vyhlášeno další „šoa“.



Zdroj: bild.de
Článek Francouzská premiérka po další noci nevylučuje vyhlášení nouzového stavu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden