Studie zjistila, že Xanax, Valium souvisí s poraněním mozku a sebevraždami
RSS

Studie zjistila, že Xanax, Valium souvisí s poraněním mozku a sebevraždami


Asi 30 milionů Američanů užívá benzodiazepiny, jako jsou Xanax, Valium a Klonopin – přibližně 12,5 % dospělé populace. Lékaři a psychiatři předepisují tyto léky k léčbě úzkosti již desítky let. (Foto: Flickr)









Nová studie však ukazuje, že „užívání benzodiazepinů a jejich přerušení“ může způsobit „poškození nervového systému a negativní dopady na život“.



Výzkumníci z University of Colorado Anschutz Medical Campus uvedli, že když se pacienti dostanou do fáze přerušení užívání Xanaxu, Valia a Klonopinu, čelí významným abstinenčním příznakům.



„Navzdory skutečnosti, že benzodiazepiny jsou široce předepisovány již desítky let, tento průzkum představuje nové významné důkazy o tom, že u části pacientů dochází k dlouhodobým neurologickým komplikacím,“ uvedl Alexis Ritvo, M.D., M.P.H., odborný asistent psychiatrie na Lékařské fakultě Coloradské univerzity a lékařský ředitel neziskové organizace Alliance for Benzodiazepine Best Practices. Podle ní musí lékařská komunita přehodnotit způsob předepisování benzodiazepinů.



Studie vznikla ve spolupráci CU Anschutz, Vanderbilt University Medical Center a několika organizací zabývajících se ochranou léčiv, které se specializují na zvyšování povědomí o škodlivosti benzodiazepinů.



„ Pacienti hlásí dlouhodobé účinky benzodiazepinů již více než 60 let. Jsem jedním z těchto pacientů. Přestože jsem léky užíval podle předpisu, i po čtyřech letech od vysazení benzodiazepinů stále denně pociťuji příznaky. Náš průzkum a nový termín BIND (benzodiazepiny indukovaná neurologická dysfunkce) vyjadřují zkušenosti pacientů a poukazují na potřebu dalšího zkoumání,“ uvedla doktorka Christy Huffová, jedna ze spoluautorek článku, kardioložka a ředitelka organizace Benzodiazepine Information Coalition.



Přibližně 76,6 % respondentů mělo po vysazení benzodiazepinů dlouhodobé příznaky. Téměř polovina respondentů měla těchto deset příznaků déle než rok:




nízká energie
potíže se soustředěním
ztráta paměti
úzkost
nespavost
citlivost na světlo a zvuky
zažívací potíže
příznaky vyvolané jídlem a pitím
svalová slabost
bolest těla

Nejvíce znepokojující na studii bylo, že výše uvedené příznaky byly nové a výrazné a předtím, než respondenti užívali Xanax, Valium a Klonopin, se s nimi nesetkali. Mnoho respondentů uvádělo poškozené vztahy, ztrátu zaměstnání a zvýšené náklady na léčbu. Také 54,4 % respondentů uvedlo sebevražedné myšlenky nebo pokus o sebevraždu.



Ale nemějte obavy, protože lékaři a vláda nám tvrdí, že benzodiazepiny jsou bezpečné, stejně jako v 90. letech tvrdili, že OxyContin není návykový.



Zdroj: eurekalert.org
Článek Studie zjistila, že Xanax, Valium souvisí s poraněním mozku a sebevraždami se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden