Omezujeme svobodu, ale děláme to pro společné dobro
RSS

Omezujeme svobodu, ale děláme to pro společné dobro


MILENA DOUŠKOVÁ
Kriminalizuje podněcování k násilí nebo nenávisti vůči lidem z chráněných skupin, jakož i schvalování, popírání nebo hrubé bagatelizování genocidy, válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a zločinů proti míru.

Zdroj:   Sean Adl-Tabatabai, The People’s Voice – Irská vláda prohlásila, že plánuje vážně omezit svobodu všech pěti milionů občanů pro vyšší dobro celého lidstva.
Podle předsedkyně Strany zelených Pauline O’Reillyové musí vláda zakročit proti svobodě projevu a cenzurovat lidi, kteří na internetu prezentují názory neodpovídající oficiálnímu hlavnímu proudu. Její komentáře jsou součástí zavedení novely trestního zákona týkající se podněcování k násilí nebo nenávisti a trestných činů z nenávisti.
Tento nový zákon kriminalizuje podněcování k násilí nebo nenávisti vůči lidem z chráněných skupin, jakož i schvalování, popírání nebo hrubé bagatelizování genocidy, válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a zločinů proti míru.
Omezování svobody projevu se stalo součástí víry mnoha liberálních a progresivistických stran. Napsal jsem o svém trápení jako někdo, kdo vyrůstal v liberální, politicky aktivní rodině Demokratů v Chicagu. Sledoval jsem, jak se strana postupně vzdává hodnot svobody projevu.
Lídři Demokratické strany nyní jednotně požadují cenzuru a regulaci projevu. Prezident Biden dokonce obvinil společnosti, které odmítly cenzurovat protichůdné názory na sociálních sítích, že zabíjejí lidi.
Jiní zase odsoudili svobodu projevu jako posedlost bílého muže.
Nástup Orwella v plné síle
Hnutí proti svobodě projevu se stalo otevřeně orwellovským, když tvrdí, že chrání svobodu omezováním svobody. Používá také výrazy jako dezinformace, misinformace a malinformace k zakrytí své snahy umlčet lidi s opačnými názory. Namísto použití slova cenzura odkazuje na moderování obsahu. Toto úsilí se naplno projevilo tento týden v Irsku s novelou legislativy proti svobodě projevu.
Předsedkyně Strany zelených Pauline O’Reillyová ve svém projevu před irským Senátem prohlásila, že když se nad tím člověk zamyslí, tak všechny zákony a všechny právní předpisy jsou o omezování svobody. To je přesně to, co my jako zákonodárci děláme. Omezujeme svobodu, ale děláme to pro společné dobro.
Je to stejný odkaz jako vyslali newyorští Demokraté, kteří vyzývají k omezení svobody projevu jako způsobu na ochranu demokracie. Bývalý ministr práce Clintonova kabinetu Robert Reich prohlásil, že  svoboda projevu je tyranie .
O’Reillyová ujistila občany, že vzdání se svobody není nic nového ani hrozivého:
„V celé naší ústavě je vidět, že ačkoli má člověk práva, jsou omezeny pro společné dobro. Vše musí být vyvážené. Pokud názory člověka na identitu jiných lidí znejišťují nebo ohrožují jejich životy a způsobují jim tak hluboké nepohodlí, že nemohou klidně žít, pak naším úkolem jako zákonodárců je omezovat tyto svobody projevu pro společné dobro. Sociální média podnítila šíření nenávisti, ale také nám všem ukázala špinavé, záludné a podpásové formy nenávisti v irské společnosti. Ta nenávist zde vždy existovala.“
Irská legislativa se pravděpodobně zkopíruje a zavede i jinde po celém světě, pokud komunita prosazující svobodu projevu selže ve vzdorování hnutí pro potlačování svobody projevu. Nepřátelé svobody projevu jsou součástí neutuchajícího hnutí v Evropě, zejména ze strany Evropské unie, kteří se snaží zrušit západní hodnoty svobody projevu, které kdysi definovaly evropské země.
Osobnosti jako Hillary Clintonová se dokonce snaží přesvědčit evropské země, aby přiměly Twitter obnovit pravidla cenzury. Clintonová a další, kteří se nemohou spolehnout na firemní cenzuru nebo přesvědčit uživatele, aby přijali cenzuru, se uchylují ke staromódní státní cenzuře a dokonce žádají jiné země, aby cenzurovaly řeč amerických občanů.
Irsko momentálně stojí na okraji propasti svobody. Přijetí takových zákonů Irmi je zdrcující ironické. Frank Ryan, který bojoval proti zákonu, promluvil za mnohé radikály, když prohlásil, že pokud budeme mít pěsti a kozačky, ani zrádci nebudou mít svobodu projevu. Tyto síly odmítají svobodu projevu, která dlouho definovala západní národy. Irsko dnes prohlašuje, že nenávist nemá svobodu projevu a přebírá pravomoc definovat, kdo je nenávidící a kdo ne.
Už to jede a už to fičí. Takže omezování svobody slovo ve jménu našeho dobra. Začalo to Irsko a zachvátí to celou EU. O tom snad nepochybuje vůbec nikdy. Je doba zavírání za jiné názory, je doba umlčování je doba totality která je horší než bývalý socialismus. Vše je jen otázkou času kdy nám zakáží všechno. Možná nám seberou Internet ve snaze donutit nás přejímat informace jen z tisku a televizí a zase z nás budou lidé za železnou oponou, jen tahle bude sakra větší a plná migrantů kteří nám seberou zbytek. Dá se vůbec v takovém světě nějak žít?

politikarina.cz


The post Omezujeme svobodu, ale děláme to pro společné dobro first appeared on .


Nejčtenější za týden