Nová hygienická norma pro školy nebo trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti?
RSS

Nová hygienická norma pro školy nebo trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti?



IVAN DAVID
Jsem zhnusen! „Možnost společných záchodů, třídy bez povinných umyvadel. Na modernizaci hygienických pravidel čekaly školy bezmála dvacet let. Změna vyhlášky, na které se dohodla ministerstva školství, zdravotnictví i práce a sociálních věcí, jim zásadně usnadní provoz i rekonstrukce.“ To je úvodník článku na Novinkách.“ Kdo neuvěří, může číst dál:
„Hygienická vyhláška nebude primárně sloužit pro kontrolu kapacit, ale ochraňovat zdraví dětí; a největší zodpovědnost bude ležet na zřizovateli, potažmo řediteli,“ řekla Právu hlavní iniciátorka novelizace, poslankyně Renáta Zajíčková (ODS). Věří, že se podaří změny prosadit už pro nadcházející školní rok, jinak by začaly platit až na podzim 2024.
Striktní pravidla má vystřídat větší volnost pro zřizovatele, což jsou v případě základních škol obvykle obce a u škol středních kraje. Nikde už nebude pevně stanoveno, kolik žáků může být na metr krychlový, jak vysoké musí být stropy a podobně.
Hygieniky bude zajímat jen koncentrace oxidu uhličitého v místnosti. Jak bude velká a kolik dětí v ní bude, už nestanovují. Pouze povolenou koncentraci CO2 na dítě. „Stavebně-technické podmínky se budou vztahovat pouze na nově umisťované budovy. Vidíme v tom flexibilnější přístup pro zřizovatele a provozovatele do budoucna,“ doplnil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum.“
To je odbor ochrany veřejného zdraví nebo odbor pro usnadnění šíření nejen gastrointestnálních chorob??? Kdo je Fošum, že ve zhoršení hygienických podmínek může vidět nějako dobro???
A co na to ředitelé? Ředitelé to údajně vítají! „Normy vypustily věci, které nebyly nejpotřebnější. Děti nechodí na záchod najednou. Ve třídách už nejsou tabule na křídu, takže tam nemusí být umyvadlo,“ dodal prezident Asociace základních škol Luboš Zajíc. Tabule jsou stále častěji interaktivní nebo fixové.“
Takže prezident Asociace základních škol vidí největší nebezpečí znečištění v tabuli s křídou. To je děsivé.
Společné toalety jistě usnadní sexuální výchovu včetně praktických příkladů sexuálního obtěžování a další šikany. Mytí rukou na společných záchodcích po svačině či při hodině výtvarné výchovy, o dalších možnostech zašpinění nemluvě, pak následná cesta přes několikero klik jistě prospěje fyzické kondici dětí, které budou muset více běhat.
Všichni dobře víme, že kde se sníží laťka, už se zpátky nevrátí. Uhlazuje se cesta do dob před Marii Terezii a Josefa II. s jejich trapnou péčí o základní hygienu nejen ve školách. Hygienické a technické požadavky na školní budovy stanovila i pro české a moravské země už v roce 1774 císařovna Marie Terezie ve Všeobecném školním řádu. Hygienické paragrafy připravoval její dvorní lékař Gerard van Swieten. Před vydáním řádu osvícená císařovna spolu se svými rádci zkoušela nastavení vhodných paramentů na školách, které byly budovány na komorních panstvích, tedy na statcích v osobním vlastnictví císařovny.
Marie Terezie a po ní ve zpřesnění školního řádu její syn Josef II., stanovili, jak mají být třídy nejen veliké, pokud jde o plochu, ale i výšku stropu, jak mají být vytápěny ajk má vypadat osvit tříd. Oba osvícenští panovníci se svými dekrety mimo jiné v oblasti hygieny výrazně zasloužili o snížení četnosti výskytu nakažlivých chorob i škod, které v populaci působily. Tehdy byl jejich cílem skutečný pokrok.
Pan Fošum by mohl namítnout, že třeba v Keni i jinde v Africe je normální, že ve státní škole je ve třídě i 100 dětí. Tam se netrápí ani s oxidem uhličitým, protože se učí často venku.
Možná se dočkáme i toho, že teplota dnes už nehraje při výuce žádnou roli.
Oním „evropským trendem“, který tak vyzdvihuje poslankyně Zajíčková zřejmě bude zrušení předepsané minimální teploty teplé vody ve školních vodovodech, které text vyhlášky rovněž obsahuje. V tomto legislativci z Ministerstva zdravotnictví, Ministerstva školství a Ministerstva práce a sociálních věcí, kteří vyhlášku psali, školy opravu posouvají „evropským“ či spíše unijním směrem.
V EU neexistuje žádná norma, která by stanovila, jak mají být techniky vybaveny budovy parlamentů. Každý stát si tuto problematiku řeší národními předpisy platnými pro veřejné budovy. Na úrovni EU nic takového neexistuje. Jak absence právní úpravy dopadá můžeme vidět v praxi Evropského parlamentu.
Šéfové administrativy zajišťující chod budov europarlamentu už před lety nedokázali najít firmu, která by uměla vydezinfikovat vodovodní potrubí, aby se v rozvodech teplé vody nemnožily bakterie listeriózy. V ČR působí několik firem, které tuto nakažlivou chorobu umí ve vodovodních rozvodech vyhubit, ale nebyly vybrány v europarlamentním výběrovém řízení. Vedení EP nakonec problém vyřešilo typicky „bruselsky“. Vnitřním předpisem napřed zakázali používání teplé vody a později z vodovodního systému teplou vodu zcela odstranili. V každé poslanecké kanceláři je sice sprcha, ale téměř nikdo ji nepoužívá, protože v ní teče jen velmi studená voda. A touto cestou se má vydat i české školství.
Takže po době covidové, kdy se obsedantně myly ruce a chodilo se v rouškách na vzdálenost „sloního mláděte“, školy se pro jistotu zavřely, zvesela podnítíme infekční prostředí. No výborně, milá ministerstva školství, zdravotnictví i práce a sociálních věcí. Nacpeme děti do obecní pastoušky a bude po problémech s rekonstrukcemi.
Zvláštní poděkování patří paní poslankyni Zajíčkové (ODS) za péči o nebinární děti, které jistě uvítají jak společné záchody, tak 40 dětí ve třídách.
Včera jsem v článku o tom, kterak naše vláda bude šetřit na povinné přerozdělování migrantů a stíhačky, psal o rušení a slučování škol. Slučování dětí ve třídách a na záchodcích mě nenapadlo. Překonali moje očekávání.
Tohle je jednoznačně krok směrem ke zhoršení kvality školství i ochrany veřejného zdraví . Mám podezření, zda se autiř textu vyhlášky nedopustili trestného činu šíření nakažlivé lidské choroby z nedbalosti podle § 153 Trestního zákona. Autoři novely vyhlášky podle mého názoru minimálně z nedbalosti způsobí nebo zvýší nebezpečí zavlečení nebo rozšíření nakažlivé nemoci u lidí, jak o trestnosti takového postupu stanoví § 153 odst 1.
 
FB

The post Nová hygienická norma pro školy nebo trestný čin šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden