Dezinformace ve strojírenství
RSS

Dezinformace ve strojírenství



Už delší dobu si všímám faktické nepřesnosti v oboru svařování. Dostáváme se tak jako strojaři do křížku s dezinformacemi, které v našem oboru rozhodně nechceme. Abych se nejdříve uvedl, jsem vzděláním strojař se střední, strojař s vejškou a pohybuju se celý život ve strojírenském oboru.

Dokážu dodnes poslepu nakreslit rovnovážný diagram jednou rukou a kompletně ho vysvětlit i pětiletému dítěti. To mě kvalifikuje otevírat takto závažná témata, od kterých každý druhý technolog nebo obsluha stroje raději utíká pryč.
 

Jsou to přesně maličkosti v názvosloví jako tato, co mě celý život neuvěřitelně točí a vnitřně deptá, že snad změním obor a bude ze mě opovrhovaný páječ nebo dokonce lepidlář. V těchto oborech žádné dezinformace nejsou!
Var je čistě technické označení přechodu z kapalného do plynného skupenství. Kdo kdy svařoval a na vlastní oči viděl, co se za sklíčkem děje, musí uznat, že k žádnému varu nedochází. Účelem svařování je teplem rozpustit kov do tekuté formy a nechat ho opět ztuhnout. Železo a jeho slitiny se částečně taví velmi zhruba mezi 1100 °C až 1600 °C, teoreticky se čisté železo vaří až při 2200°C. Teplota uprostřed acetylenového plamene (3200 °C) nebo elektrického oblouku (6 000 °C – 16 000 °C) je sice teoreticky špičkově vyšší, ale ve většině roztaveného materiálu k varu zkrátka nedochází a je to fake news. Dochází pouze k natavování, tání, tečení. A to mě přivádí k novým výrazům používáných ve svařování.
Navrhuji proto všechny výrazy v oboru svařování nahradit vhodnějšími a rovnou zavést i oficiální slang.
Svařování -> Stájení
Svar -> Stáj/Steč/Staj
Svářeč -> Stáječ/Stájný/Stáčeč
Svařenec -> Stájinec/Stečenec
Housenka -> Tajenka
Svařitelnost -> Zatajitelnost
Hloubka závaru -> Hloubka zatajení
Koutový svár -> Koutová stáj
Kořen svaru -> Základ stáje
Hranice ztavení -> Hranice stáje
Věřím, že můžeme společně obohatit češtinu a vyhnout se fake news. Netýká se to pouze strojařiny. Jistě vás napadnou další obory, kde by bylo potřeba začít dělat malé velké revoluce a opravovat názvosloví.
 

18.06.2023 Umím svařovat, věřte mi


Nejčtenější za týden