Polsko vysílá stovky policistů k běloruským hranicím kvůli obavám z Wagnera
RSS

Polsko vysílá stovky policistů k běloruským hranicím kvůli obavám z Wagnera


Polsko se chystá posílit obranu na hranicích s Běloruskem v souvislosti se vzpourou žoldnéřů Wagnerových v Rusku a přesunem kontroverzního vůdce skupiny Jevgenije Prigožina do Minsku. (Foto: Flickr)









Server Politico v neděli informuje, že polská vláda vyšle k hranicím dalších 500 policistů z elitních protiteroristických jednotek a jednotek pro potírání nepokojů kvůli obavám, že na území Běloruska vznikly základny Wagnerových žoldnéřů. Již minulý týden Ukrajina uvedla, že posílí své vojenské pozice podél severní hranice.



Politico píše: „Tento krok přichází poté, co se podle polské pohraniční stráže v sobotu 187 lidí pokusilo nelegálně přejít z Běloruska do Polska. Varšava obviňuje Minsk, že se pokouší vyvolat migrační krizi tím, že se snaží lidi z Afriky a Blízkého východu protlačit přes hranice do Polska. Bělorusko toto obvinění odmítá.“




Wagnerovy jednotky v Bělorusku ohrožují východní Evropu, tvrdí NATO

Polští představitelé potvrdili, že na hranicích s Běloruskem je v současné době 5 000 příslušníků bezpečnostních složek a 2 000 vojáků, k nimž se má připojit nově nasazených 500 policistů ze specializovaných jednotek.



Předseda PiS Jarosław Kaczynski před několika dny varoval, že bojovníci Wagnera v Bělorusku by mohli znamenat „novou fázi hybridní války, fázi mnohem obtížnější než ta, se kterou jsme se potýkali doposud“, jak citovala agentura Reuters.



Ačkoli zatím nebylo nijak potvrzeno, že by došlo k rozsáhlému pohybu wagnerovských bojovníků, západní média se v pátek odvolávala na satelitní snímky, které podle nich naznačují nové wagnerovské tábory na běloruském území:




Wagner by mohl vést útok na Kyjev z Běloruska, varuje britský generál


Satelitní snímek zřejmě ukazuje aktivitu na nepoužívané vojenské základně asi 13 mil (21 km) od města Asipoviči – asi 64 mil od Minsku, hlavního města Běloruska. O této oblasti informovala ruská média jako o místě, kde by mohli být umístěni bojovníci společnosti Wagner.
BBC Verify identifikovala více než 300 staveb podobných stanům postavených během posledních dvou týdnů.
Na satelitním snímku z 15. června není žádná z těchto staveb vidět. Nejnovější snímek s vysokým rozlišením, který jsme získali, pochází z 30. června a odhaluje rozsáhlé práce, které se na základně provádějí





Pohraniční stráž poprvé střílela z Běloruska


New satellite imagery analyzed by The New York Times shows hundreds of large tents at an unused military base in Belarus. The base could be a home for Wagner fighters who were given the option to relocate to Belarus after an aborted mutiny. https://t.co/KzywjwKM4M — The New York Times (@nytimes) July 1, 2023
Polští představitelé nedávno naznačili, že v Bělorusku se v současné době nachází 8 000 bojovníků společnosti Wagner.



Varšava plánuje dodatečně doplnit svá opevnění podél běloruských hranic, a to i v souvislosti s probíhajícím posilováním vojsk NATO podél aliančního „východního křídla“, tedy i v místech, jako je Litva.



Zdroj: politico.eu
Článek Polsko vysílá stovky policistů k běloruským hranicím kvůli obavám z Wagnera se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden