Andreji, je čas
RSS

Andreji, je čas




ŠTĚPÁN CHÁB
Spravedlnost, to je tak milé slovo. Člověk při jeho vyslovení má pocit, že žije v civilizované společnosti, která nedopustí mstivé pronásledování a byrokratickou šikanu. A pak si člověk vzpomene na lidskou historii a co za zvěrstva se za slovo spravedlnost dokázalo ukrývat. Ne, to je minulost, teď už jsme se dostali dál, teď už jsme skutečně civilizovaní, víme, známe, jsme moudří. Nebo nejsme? Z vládních lavic Poslanecké sněmovny zní ozvěna středověkého pojetí spravedlnosti. Koukněme na ni.

Na Pražském hradě za éry Miloše Zemana se děly někdy prapodivné věci, jak zaznívalo z médií. Původci podivností byli většinou Zemanovi podřízení, sám Zeman seděl na pozici, trousil své bonmoty a hemžení pod svým majestátem si nevšímal. Ovšem Zemanova suita měla jistou moc, tehdejší opozice vedla partyzánskou válku bez moci. Teď se karty obrátily. Zeman je ze sedla, zalévá zahrádku. Zemanovi věrní se zdánlivě ztratili ve víru dění. Ale nebylo na ně zapomenuto. To rozhodně ne. Karty se totiž obrátily. Ti, co dříve mohli jen bezmocně nenávidět, teď mohou nenávidět podpoření mocí. A tak se jde účtovat.

„Hradní kauzy z let 2013 až 2023 nejsou promlčené. Nad hrubým porušováním bezpečnosti naší země nelze mávnout rukou. To by však byla ta lepší varianta, obávám se, že mohlo v určitých případech dojít i k trestnému činu vyzvědačství. Tento týden byl zařazen k projednání bod vzniku vyšetřovací komise. Nestihl se projednat, a tak bude třeba počkat do září. Vznik vyšetřovací komise jsem spoluinicioval, protože je potřeba jednou provždy uzavřít tuhle nepříjemnou kapitolu a v nejlepším případě rozptýlit naše pochybnosti,“ napsal na svém facebookovém profilu poslanec Michal Zuna za vládní TOP 09.

Ano, Mynář s Nejedlým dělali alotria, nad kterými se člověku zvedal žaludek. Tedy, měl by se mu zvedat, média to tak popisovala. Policie je kvůli tomu neuvrhla do vazby. A tak bychom je měli oba pořádně prošetřit, prohnat pod byrokratickým drobnohledem. Vždyť to vlastně byli mafiáni. Už od pohledu. Oba doslova vyvolávali pocit nedůvěry. Jenže…







Jakékoliv podezření na trestný čin by měla a musí prošetřit policie. Poslanec TOP 09 Zuna ovšem nezaskočil na policii, nepodal oznámení orgánovi na služebně. On chce zařídit vyšetřovací komisi Poslanecké sněmovny a práci policie tím vlastně nahradit. A hned, aby bylo jasno, odkud vítr vane, napíše, že se obává, že mohlo dojít i k trestnému činu vyzvědačství. Vyzvědačství. To je nádherné slovo. Ještě lepší než slovo spravedlnost. Tak to při vyslovení pěkně mlaskne v puse, jako když se láme vaz na oprátce popravčí šibenice. Vyzvědačství. Mlask. Vyšetřovací komise, která přesně ví, co hledá a co najde. Protože to tam najít chce. Vyzvědačství, soudruhu Gottwalde, na to chytíme každého, na to oběsíme každého, soudruhu Gottwalde. Nejde přece o spravedlnost, jde o to ukázání moci, soudruhu Gottwalde.








Podobný druh nepolitiky, jakou předvedl ministr Rakušan, když si před termínem Babišova soudu ohledně Čapího hnízda stoupl na střechu ministerstva vnitra a s kalendářem v ruce do kamery uhrančivě, jako ten zaříkávač hadů, pravil – je čas, Andreji, je čas.

Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny je institut, který se má využívat velmi, velmi vzácně (byl bych rozhodně pro, aby se ustavila vyšetřovací komise, která bude mít za cíl přehodnotit náš postoj k politice Edvarda Beneše, která byla velmi problematická. Od podivné smrti Milana Rastislava Štefánika, až po naše upadnutí do područí Sovětského svazu). Vyšetřovací komise Poslanecké sněmovny by, mám ten dojem, neměla zasahovat do živých kauz, nebo dokonce živé kauzy vytvářet, to je skutečně role policie a justice. Nikoliv politiků, kterým jde o koryto, o moc, o vliv. A tedy často i o mstu. Nahrazuje se tím vlastně práce policie. A je tak spoustu místa pro prachobyčejnou pomstu. A o tu jde především. Už jsme slyšeli slova o vyzvědačství. A uslyšíme jich ještě spoustu. Pokud by Mynáře a Nejedlého vyšetřovala policie, neceknu. Nechť hledají, nechť čmuchají, pokud je co vyčmuchat, musí to policie udělat. Nevěřím jim, ale ne tolik, jako nevěřím poslanci Zunovi, že mu jde o spravedlnost, a ne o politickou mstu.

Z Poslanecké sněmovny vyrazil jeden z Gottwaldových pohrobků na steč proti dělbě moci. Jdeme svěžím krokem do totality „dobra“. Co takhle přestat demokracii říkat demokracie a bez přetvářky jí nazývat hadr na svinstvo?



Štěpán Cháb, Krajské listy



The post Andreji, je čas first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden