Turecko: „Allahu akbar!“ LGBTQI snídaně se setkala s tvrdým odporem (video)
RSS

Turecko: „Allahu akbar!“ LGBTQI snídaně se setkala s tvrdým odporem (video)


V Turecku je poměrně jasně vidět, jak časem dopadnou různí LGBTQ i jinde v Evropě. Průvody tam prakticky nejsou možné, protože jsou rozehnány již v počátcích a pokud se tyto skupiny pokusí uspořádat jakoukoli veřejnou akci, dochází k dalšímu odporu většinové společnosti.
Nakonec mají tyto menšiny štěstí, že tam zatím neplatí právo šaría ve stylu Saúdské Arábie…
Snídaně Pride měsíce organizovaná advokátní komorou İzmir čelila slovnímu obtěžování, když dvě skupiny vykřikovaly náboženská a anti-LGBTI+ hesla.
Incident trval přibližně 1,5 hodiny, než se skupiny nakonec rozešly, informovaly místní noviny İz Gazete. Policie okamžitě přijala bezpečnostní opatření na místě, ale nijak nezasáhla.
Mahmut Şeren, člen komise pro práva LGBTI+, se na Twitteru vyjádřil k incidentu a poukázal na „shovívavý“ přístup policie k těm, kteří narušují LGBTI+ události.
Zdá se, že Vlastenecká (Vatan) strana, sekulární nacionalistická strana spojená s vládnoucí Stranou spravedlnosti a rozvoje (AKP), protestovala proti akci spolu se svými přidruženými mládežnickými a ženskými skupinami. K protestu se připojila i islamistická skupina skandující hesla „Alláhu Akbar“.
„Fašisté doprovázeni islamisty nás otevřeně urážejí a vyhrožují. Zpívají náboženská hesla a hesla plná nenávisti. Policie se dívá,“ řekl Şeren a také sdílel video z incidentu:

İslamcıları da yanına alan faşistler açıkça bize hakaret ediyor, tehdit ediyor. Tekbir getirip nefret içerikli sloganlar atıyorlar. Polis izliyor. pic.twitter.com/ad4EyDgaEj
— Mahmutçuğumuz (@mahmutseren) June 17, 2023


 
Během Pride měsíce se po celé zemi přehnala vlna zákazů různých akcí, od filmových projekcí až po shromáždění. V neděli byl také odepřen pochod Trans Pride, který se měl konat na ikonickém náměstí Taksim v Istanbulu. Stanice metra v okolí byly uzavřeny s přísným omezením vstupu, které metro umožňovalo pouze rezidentům a zaměstnancům…
Tolik zprávy z Turecka, které v rámci islámských zemí patří v přístupu k LGBTQI spíš k těm benevolentnějším.
Je tedy otázkou, jak dlouho budou muslimové různé „duhové průvody“ v islamizovaných evropských zemích tolerovat. Ojedinělé útoky se již objevují, což se ostatně ukázalo i při současných nepokojích ve Francii.
Například v Brestu muslimové zaútočili na LGBTQI bar s pokřikem: „Upálíme vás tak, jak to chce Korán, vy děvky!!“


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 2 Průměrně: 5 ]







Článek Turecko: „Allahu akbar!“ LGBTQI snídaně se setkala s tvrdým odporem (video) se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden