Pomoc Ukrajině, nebo dojná kráva pro vyvolené?
RSS

Pomoc Ukrajině, nebo dojná kráva pro vyvolené?



IVAN DAVID
Jak postupuje čas, stále více lidí na Západě se ptá, kam se ksakru poděly peníze zasílané na Ukrajinu v rámci pomoci. Evropská unie chce poslat dalších 50 miliard eur, přestože nemá nejmenší tušení, kam se podělo předchozích 70 miliard. Americký novinář Max Blumenthal ze zpravodajského portálu „The Grayzone“ hovořil ve čtvrtek večer v Radě bezpečnosti OSN o pozadí ukrajinského konfliktu a odhalil propojení mezi členy a vysokými představiteli americké vlády a zbrojními společnostmi. Mluvil o roli americké vojenské pomoci Ukrajině v eskalaci konfliktu s Ruskem a skutečných motivech podpory Washingtonu Kyjevu.
I americká CNN už uvedla, že ukrajinská ofenziva „nesplňuje očekávání“ , a dokonce i ukrajinský prezident Vladimir Zelenskyj připustil, že „postupuje pomaleji, než by bylo žádoucí“. Podle CNN Kyjev k 12. červnu „ztratil“ 16 obrněných vozidel americké výroby odeslaných do země. Blumenthal pak řekl: “A co udělal Pentagon? Předal ten účet průměrnému americkému daňovému poplatníkovi, jako jsem já, a naúčtoval nám dalších 325 milionů dolarů, abychom nahradili plýtvání ukrajinskými vojenskými dodávkami.”
Americká vláda zatím ani neprovedla oficiální přezkum svého financování pro Ukrajinu. The Grayzone jako takový vydal tento týden nezávislý audit dolarů amerických daňových poplatníků Ukrajině ve fiskálních letech 2022 a 2023. Vyšetřování vedla Heather Kaiserová, bývalá důstojnice vojenské rozvědky a veteránka amerických válek v Afghánistánu a Iráku.
Zpráva zjistila platby ve výši 4,48 milionu dolarů od americké správy sociálního zabezpečení vládě v Kyjevě a 4,5 miliardy dolarů v platbách od Agentury pro mezinárodní rozvoj USA na splacení státního dluhu Ukrajiny.” velkou část z nich vlastní globální investiční společnost BlackRock”. “To samo o sobě znamená, že každému jednotlivému občanovi USA bylo ukradeno 30 dolarů v době, kdy čtyři z deseti Američanů nejsou schopni našetřit 400 dolarů pro případ nouze.”
Bylo také zjištěno, že peníze daňových poplatníků určené pro Ukrajinu posilují rozpočty torontské televizní stanice, pro-NATOidního think-tanku v Polsku a kupodivu i farmářů v Keni. Kromě toho byly nalezeny desítky milionů pro společnosti rizikového kapitálu, včetně jedné v Gruzii, a milionová platba individuálnímu soukromému podnikateli v Kyjevě.
Audit také odhalil smlouvu Pentagonu v hodnotě 4,5 milionu dolarů se společností Atlantic Diving Supply, která dodala Ukrajině blíže nespecifikované výbušné zařízení. Podle Blumenthala je to notoricky zkorumpovaná společnost, kterou Thom Tillis, předseda senátního výboru pro ozbrojené síly, dříve pokáral za její „historii podvodů“. Blumenthal také kritizoval, že Kongres opět nedokázal zajistit řádné sledování těchto pochybných plateb a masivních obchodů se zbraněmi.
Nelegální prodej vojenských zbraní je však přinejmenším stejně znepokojující jako zpronevěra finančních prostředků na pomoc. NBC News loni uvedlo, že jen asi 30 procent vojenské pomoci se dostalo do předních linií na Ukrajině. Šéf Interpolu navíc loni v červnu varoval, že masivní přesuny zbraní na Ukrajinu znamenají, že „musíme počítat s přílivem zbraní v Evropě i mimo ni“ a že „zločinci se už teď zaměřují na tyto zbraně“.
Blumenthal také připomněl, že letos v květnu byla západními politiky oslavována skupina protikremelských ruských neonacistů, tzv. „Ruský dobrovolnický sbor“, vybavený zbraněmi dodanými ukrajinskou vládou na provádění teroristických útoků na ruském území. Novinář Grayzone pokračoval: “Nejenže Bidenova administrativa ví, že nemůže vystopovat zbraně, které posílá na Ukrajinu, ale také ví, že podněcuje zástupnou válku proti největší světové jaderné velmoci, a odvažuje se mluvit o odplatě stejnou mincí“.
Blumenthal také uvedl, že „vojenské hřbitovy na Ukrajině rostou téměř stejně rychle jako pobřežní sídla vedoucích pracovníků Lockheed Martin, Raytheon a dalších společností, které těží z druhé nejvyšší úrovně vojenských výdajů od druhé světové války.” Za vítěze ukrajinské války můžeme podle Blumenthala považovat vysoké představitele americké vlády a vojensko-průmyslového komplexu. “Vítězové jsou lidé jako ministr zahraničí Tony Blinken, který v době mezi Obamovou a Bidenovou administrativou založil poradenskou firmu s názvem WestExec Advisors, která zajistila lukrativní vládní zakázky pro zpravodajské firmy a obranný průmysl.”
Mezi Blinkenovými bývalými partnery ve WestExec Advisors je napřéklad ředitelka National Intelligence Avril Hainesová, zástupce ředitele CIA David Cohen, bývalá tisková mluvčí Bílého domu Jen Psaki a téměř tucet současných a bývalých členů Bidenova národního bezpečnostního týmu. “Sekretář obrany Lloyd Austin je bývalý a potenciální budoucí člen představenstva Raytheon a bývalý partner v investiční firmě Pine Island Capital, která spolupracuje s WestExecAdvisors a jejímž poradcem byl Blinken.”
Současná americká velvyslankyně při OSN, Linda Thomas Greenfield, je rovněž uvedena jako senior poradkyně Albright Stonebridge Group, samozvané „firmy obchodní diplomacie“, která rovněž navrhuje smlouvy pro zpravodajský sektor a obranný průmysl. Tuto společnost založila zesnulá Madeleine Albrightová, která proslula tím, že smrt půl milionu iráckých dětí v rámci režimu amerických sankcí „za to stála“.
„Finančně a politicky dobře propojení architekti této proxy války“ plánují „projít otočnými dveřmi, aby dosáhli nepředstavitelných zisků, jakmile vyprší jejich čas v Bidenově administrativě“. Ve vztahu k jmenovaným osobám Blumenthal uvedl: “Vyjednané řešení tohoto územního sporu by pro ně znamenalo konec dojné krávy ve výši téměř 150 miliard dolarů zvané americká pomoc Ukrajině.”
Blumenthal uzavřel své vystoupení v radě bezpečnosti OSN prohlášením, že veškeré kroky americké vlády porušovaly Chartu OSN. Články 33 až 38 kapitoly VI Listiny jasně stanoví, že Rada bezpečnosti musí využít svých pravomocí k zajištění mírového řešení sporů, zejména pokud ohrožují mezinárodní bezpečnost: “To by se nemělo týkat jen Ruska a Ukrajiny. Tato rada má povinnost bedlivě sledovat a omezovat USA a nelegální vojenskou formaci známou jako NATO.”
 
FB

The post Pomoc Ukrajině, nebo dojná kráva pro vyvolené? first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden