Na letním summitu WEF v Číně chválili CBDC a vyzvali k rozvoji bezhotovostní společnosti
RSS

Na letním summitu WEF v Číně chválili CBDC a vyzvali k rozvoji bezhotovostní společnosti


Jak již víte, tak nedávno proběhl summit WEF v Číně, který se již bude konat každoročně jako doplněk k lednovým davoským srazům.
Analýza jednotlivých debat ukazuje, že se summit zabýval nejen klimatem, ale také digitální měnou, která je nyní zaváděna po celém světě jakožto budoucí náhrada za hotovost.
Světové ekonomické fórum (WEF) jednoznačně podpořilo přijetí a šíření digitálních měn centrálních bank (CBDC) na akci „Letní Davos“, která se konala poslední červnový týden.
WEF prostřednictvím řady diskusí ukázalo klíčovou roli „partnerství veřejného a soukromého sektoru“ při utváření integrovaného finančního systému.
WEF, často popisované jako exkluzivní klub světových ekonomických elit, dává CBDC palec nahoru a vykresluje ji jako další finanční vývoj. Ale pod závojem toho leží zákeřný svět, kde by naše soukromí mohlo být vládou vydraženo nejvyšší nabídce.
CBDC jsou v podstatě digitální verze národních měn, které mají údajně přinést efektivní, bezpečný a dostupný měnový systém. Alarmujícím aspektem je však téměř orwellovská kontrola, kterou by mohla potenciálně předat centrálním bankám a vládám.
Se zavedenými digitálními měnami mohou úřady nahlédnout do vašich finančních transakcí s mikroskopickou přesností.
Ve  zprávě , která byla načasována na dobu konání summitu v Číně, WEF uvedlo „rozvíjející se bezhotovostní společnosti“ jako jednu ze silných motivací pro zavedení CBDC.
„Zaměření na snížení používání hotovosti, podporu digitálních plateb a zvýšení finanční gramotnosti s cílem podpořit hospodářský růst a zvýšit efektivitu při současném vyvážení obav o soukromí,“ uvádí zpráva.
Zpráva však již neříká, jak bude toto „vyvažování obav o soukromí“ řešeno.
Konference upozornila na tvrdou realitu fyzických peněz, které se stávají relikvií, jak zdůraznil Eswar Prasad, profesor Cornellovy univerzity, během svého projevu.
Prasad osvětlil publiku dualitu CBDC. Žasl nad jejími potenciálními přínosy, ale také varoval před možnými nebezpečími. Jedním ze zajímavých aspektů CBDC je podle něj jejich programovatelnost.
Vlády by mohly tyto digitální měny navrhnout s předem daným datem expirace a diktovat, k čemu mohou nebo nemohou být použity.
„Jsme na konci fyzické měny, která v podstatě mizí,“ řekl Prasad, čímž zdůraznil závažnost situace.
Představte si svět, kde vaše peníze mají datum vypršení platnosti nebo jsou přizpůsobeny tak, aby umožňovaly nákup určitého zboží, zatímco nákup jiného výslovně zakazují.
Prasad k programovatelnosti digitální měny prohlásil: „Mohli byste mít potenciálně … temnější svět, kde vláda rozhodne, že jednotky peněz centrální banky mohou být použity k nákupu některých věcí, ale ne jiných věcí, které považuje za méně žádoucí, jako je například munice, drogy, pornografie nebo něco podobného.“
Varoval, že tato úroveň kontroly by mohla být dvousečnou zbraní, se schopností vlády řídit hospodářskou a sociální politiku prostřednictvím samotné měny.
Integrita a nezávislost centrálních bank by mohla být vážně narušena, pokud by se s digitální měnou manipulovalo tímto způsobem…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 3 Průměrně: 4.7 ]







Článek Na letním summitu WEF v Číně chválili CBDC a vyzvali k rozvoji bezhotovostní společnosti se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden