Ředitel CIA označuje válku na Ukrajině za velkou příležitost pro nábor špionů
RSS

Ředitel CIA označuje válku na Ukrajině za velkou příležitost pro nábor špionů


Ředitel CIA William Burns ve svém sobotním projevu uvedl, že válka na Ukrajině poskytuje jeho špionážní agentuře „příležitost, která se naskytne jednou za generaci“ k náboru Rusů. (Foto: Youtube)









„Nespokojenost s válkou bude i nadále hlodat v ruském vedení pod stálou stravou státní propagandy a praktikovaných represí. Tato nespokojenost vytváří pro nás v CIA, která je v jádru lidskou zpravodajskou službou, příležitost, jaká se naskytne jednou za generaci,“ řekl Burns podle listu The Hill britské nadaci Ditchley Foundation.



Burns se zmínil o tom, jak se CIA otevřeně snaží verbovat lidi uvnitř Ruska pomocí sociálních médií.




Federální vládní agentury USA zasaženy globálním kybernetickým útokem

„Nenecháme to jen tak. Nedávno jsme použili sociální média – ve skutečnosti náš první videopříspěvek na Telegramu -, abychom odvážným Rusům sdělili, jak nás mohou bezpečně kontaktovat na temném webu. Za první týden jsme měli 2,5 milionu zhlédnutí a jsme velmi otevření pro obchod,“ řekl.



CIA v květnu zveřejnila na Telegramu a YouTube video, v němž Rusy žádala, aby kontaktovali špionážní agenturu pomocí odkazů využívajících Tor, webový prohlížeč, který šifruje činnost uživatelů. Smyslem je použít Tor k přístupu na stránky CIA na dark webu, které agentura používá ke shromažďování informací od lidí z celého světa. CIA zveřejňovala podobné instrukce na sociálních sítích po celou dobu války.



Ve stejný den, kdy Burns přednesl svůj projev, CNN informovala, že nedávno odcestoval do Kyjeva a setkal se s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským. Jeden z amerických představitelů uvedl, že cesta se uskutečnila ještě před krátkým povstáním šéfa Wagnera Jevgenije Prigožina proti ruskému vojenskému establishmentu.




Mel Gibson má natáčet dokument o obchodování s dětmi na Ukrajině

Zelenskyj v rozhovoru pro CNN, který byl natočen v neděli, potvrdil, že se s Burnsem setkal, ale uvedl, že jeho jednání s americkým šéfem špionáže by mělo zůstat utajeno.



„Moje komunikace s šéfem CIA by měla vždy probíhat v zákulisí,“ řekl. „Probíráme důležité věci – co Ukrajina potřebuje a jak je připravena:





Zdroj: antiwar.com




CIA se ozvala za „dystopický“ tweet o hrdosti

Článek Ředitel CIA označuje válku na Ukrajině za velkou příležitost pro nábor špionů se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden