Nerušit, vládneme. Unijní verze
RSS

Nerušit, vládneme. Unijní verze



ŠTĚPÁN CHÁB
Celosvětová kocovina po prohýřených dvou letech s covidem má své pokračování. Hlava bolí, žaludek se zvedá, jakýkoliv byť i náznak světla dráždícího rohovku vyvolává chuť někoho kopnout do slabin. Zkrátka tradiční kocovina. Před rokem vznikl v Evropském parlamentu výbor pro transparentnost stran covidu. Vyšetřoval, povolával k „výslechu“ odpovědné a nakonec podepsal mlčenlivost a transparentnost informací odmítl s tím, že by to nahrávalo krajně pravicovým stranám a hnutím. Po roce a čtvrt od vzniku výboru jsme přesně tam, kde jsme byli. Nevíme nic, ti, kteří tunýlek veřejných peněz připravili, dál kynou poddaným z řečnišť a staví se do role nedotknutelných. Jak to tak bývá.

Při covidu si předsedkyně Evropské komise von der Leyenová čile esemeskovala s šéfem farmaceutické společnosti Pfizer a na základě těchto esemesek vznikl největší celounijní kšeft v její historii. Ocitla se tak v podezření, že 1,1 miliardy dávek očkování, které si EU u společnosti objednala, byly objednané na principu – co bych pro kamaráda neudělal. Smlouvy s Pfizerem jsou utajené, jejich zveřejněná část je podobná tomu, jaké ukazuje veřejnosti Česká televize, tedy takové, kde je víc začerněných informací, než těch zveřejněných. Zřízený výbor pro transparentnost covidových opatření měl celou záležitost rozklíčovat, donutit hlavouny k odhalení všech informací, dosáhnout transparentnosti.

Výbor nedošel k ničemu. Vyzval šéfa Pfizeru Alberta Bourlu, aby se přišel před výbor zpovídat. Ten i přes dvě výzvy odmítl. A výbor nedisponuje pravomocemi jej k výpovědi donutit. Výbor vyzval i předsedkyni Evropské komise, aby se dostavila vše veřejně vysvětlit. Ta se z veřejného slyšení ovšem vyvlékla tím, že se setkala pouze s představiteli výboru v soukromí. A ti byli vázaní mlčenlivostí. Výbor se pokusil vymámit smlouvy i z Pfizeru, ale marně, Pfizer smlouvy předat odmítl.

Tady pak narážíme na ono v ČR známé – nerušit, vládneme. Lidovecká strana, která je domovskou líhní von der Leyenové, veškeré úsilí o transparentnost bagatelizovala. Opoziční partaje sice zpočátku jančily a snažily se prohlasovat pozměňovací návrhy, které by vedly k nápravě, ale nakonec všechno skončilo v podivném tichu. Letos 30. května vybraní europoslanci byli zavázaní mlčenlivostí s tím, že jim bude ústně sděleno, co je předmětem nových smluv. Do samotných smluv ovšem nahlédnout nesměli.

Na schůzku museli jít bez jakýchkoliv záznamových zařízení, bez telefonu, zakázaný byl i prostý papír a tužka (což je velmi neobvyklá metoda transparentnosti). Na schůzi se poslanci dozvěděli podrobnosti o podmínkách snížení dodávek vakcín, po kterém volají členské země, protože obyvatelé se jimi proti covidu už nechtějí očkovat. Že by se vakcín zbavily? To ani náhodou. Původně domluvená půl miliarda vakcín naplánovaná na dodání ještě letos, se změnila. Místo toho si unie objednala čtvrt miliardy dávek s dodávkou rozloženou na další čtyři roky. To vše pod shovívavým úsměvem von der Leyenové a jejího kamaráda Alberta Bourly z Pfizeru. Prostě vakcíny nakupovat musíme, i když je hned po dodání můžeme vylít do záchodu.

Závěrečná zpráva výboru pak začala bagatelizovat samotnou transparentnost ohledně smluv s Pfizerem a dodávek vakcín se zmínkou o tom, že není dobré podporovat tlak „krajně pravicových“ stran, které usilovaly o celkovou transparentnost. Tedy zveřejnění nezačerněných smluv. Ve zprávě také stojí, že je třeba respektovat právo na důvěrnost (nejspíš velmi důvěrného tónu von der Leyenové s Albertem Bourlou). Ze samotné závěrečné zprávy zmizely jakékoliv zmínky o zveřejnění smluv. To už očividně není potřeba.

A tak jsme to dopracovali k principu – nerušit, vládneme. Peníze z kapes daňových poplatníků se přelévají do naditého konta kamaráda von der Leyenové. Samotná Leyenová je zcela nedotknutelná, jak to tak u honorace bývá. Jen pro porovnání. V roce 2020 měl Pfizer čistý zisk 9 miliard dolarů. V roce 2021 už 21 miliard, v roce 2022 pak 31 miliard. A z takového násobení zisku se špatně couvá. Pro takové (ne)couvání je dobré mít na dobrých místech dobré kamarádky.



Štěpán Cháb, Krajské listy



The post Nerušit, vládneme. Unijní verze first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden