Francie umožní policii špehovat skrze kamery v telefonu
RSS

Francie umožní policii špehovat skrze kamery v telefonu


Francouzští zákonodárci se ve středu pozdě večer dohodli na návrhu reformy justice, který obsahuje ustanovení poskytující policii pravomoc špehovat podezřelé osoby prostřednictvím dálkové aktivace kamery, mikrofonu a GPS jejich telefonů a dalších zařízení. (Foto: Flickr)









Zatímco zastánci tohoto opatření tvrdí, že pomůže při řešení trestných činů, kritici z řad levice i ochránců práv jej odsoudili jako autoritářský zásah do soukromí a označili jej za „chartu špehování“.



Omezení a záruky zavedené uprostřed kontroverzí



Podle nového ustanovení se sledovací pravomoci kromě mobilních telefonů vztahují i na notebooky, automobily a další připojené předměty.




Elity chtějí zavést globální systém digitální identifikace „pro všechny“

Geolokace podezřelých osob by byla povolena v případech, kdy za trestné činy hrozí nejméně pět let odnětí svobody. Kromě toho by bylo možné na dálku aktivovat zařízení pro záznam zvuku a obrazu osob podezřelých z terorismu, jakož i z účasti na trestné činnosti a organizovaném zločinu.



Zavedení tohoto ustanovení vyvolalo obavy skupiny La Quadrature du Net zabývající se digitálními právy, která tvrdí, že porušuje základní svobody, jako je právo na bezpečnost, soukromí, soukromou korespondenci a svobodu pohybu. Skupina návrh označuje za nebezpečný krok směrem k nadměrným bezpečnostním opatřením.



Během parlamentní debaty zákonodárci spříznění s táborem prezidenta Emmanuela Macrona přidali pozměňovací návrh, který má omezit používání dálkového špehování. Umožňuje takové sledování pouze v případech, kdy je odůvodněno povahou a závažností trestného činu a po přísně přiměřenou dobu.




Vláda USA tajně shromažďuje „špínu“ na občany

Povolení ke sledování musí udělit soudce a celková doba sledování nesmí překročit šest měsíců. Kromě toho jsou ze sledování vyňati někteří profesionálové, včetně lékařů, novinářů, právníků, soudců a poslanců.



Vláda tvrdí, že sledovací opatření zvýší bezpečnost veřejnosti



Ministr spravedlnosti Eric Dupond-Moretti kontroverzní ustanovení hájil a tvrdil, že bude použito pouze v „desítkách případů ročně“. Tvrdí, že zákon zachrání životy a že vznesené obavy jsou neopodstatněné. Dupond-Moretti rovněž zdůraznil, že záruky a omezení zavedené prostřednictvím pozměňovacích návrhů zajišťují, že se Francie nezvrhne ve společnost připomínající román George Orwella „1984“, kde panuje neustálý dohled.



Ustanovení bylo schváleno jako součást širšího návrhu zákona o revizi justice, který v současné době prochází parlamentem. Zatímco zastánci tvrdí, že posílí možnosti vymáhání práva a zvýší bezpečnost veřejnosti, kritici se nadále obávají možného zneužití a narušení občanských svobod. Debata o rovnováze mezi bezpečností a soukromím se ve Francii nadále rozvíjí.



Zdroj: bnn.network




Naprosto orwellovské: Nová generace chce vládní sledovací kamery v každé domácnosti

Článek Francie umožní policii špehovat skrze kamery v telefonu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden