Studie: Výletní lodě vypouští více toxických zplodin než všechna evropská auta
RSS

Studie: Výletní lodě vypouští více toxických zplodin než všechna evropská auta


Nová studie zadaná Evropskou federací pro dopravu a životní prostředí odhalila, že toxické emise oxidů síry z 63 výletních lodí společnosti Carnival Corporation jsou o 43 % vyšší než ze všech vozidel se spalovacími motory v Evropě. (Foto: Flickr)









Tato ohromující statistika přichází v době, kdy se vedoucí představitelé EU rozhodli do roku 2035 zakázat malé spalovací motory pro automobily. Ale co „zelené“ výletní lodě? Jen cvrčci…




Při výrobě elektromobilů vzniká až o 70 % více emisí než u běžných automobilů

„Nejvíce znečišťujícím provozovatelem výletních lodí byla společnost MSC Cruises, jejíž plavidla vypouštěla téměř tolik síry jako všech 291 milionů automobilů v Evropě. Pokud se podíváme na mateřské společnosti, stejně jako v naší původní zprávě za rok 2019 se na prvním místě umístila společnost Carnival Corporation, jejíž 63 lodí pod její kontrolou vypustilo v roce 2022 o 43 % více oxidů síry než všechna auta v Evropě,“ uvádí studie.



Aby provozovatelé výletních lodí dosáhli statusu uhlíkově neutrální lodi, může to trvat desítky let. Podle studie má přibližně 40 % výletních lodí v objednávkových knihách světových loděnic motory na dvě paliva LNG. „Při provozu na LNG tyto lodě způsobí menší znečištění ovzduší, ale z hlediska klimatu jsou škodlivější než topné oleje kvůli skluzu metanu z jejich čtyřdobých motorů,“ uvádí studie.




Zákaz vytápění plynem, nebo povinná daň za emise. Brusel chystá nařízení

Studie dále uvádí: „Výletní společnosti by měly přestat investovat do lodí poháněných LNG a upřednostnit technologie s nulovými emisemi, jako jsou vodíkové palivové články, baterie a větrná energie.“



Objednávky výletních lodí jsou v současné době v loděnicích jen v omezené míře nebo vůbec žádné lodě s nulovými emisemi. Nejnaléhavější je přechod z těžkého topného oleje na LNG.




EU podpořila kontroverzní plány na uzavření farem ve snaze snížit emise dusíku

Studie ukazuje, že lodě společnosti Carnival znečišťují ovzduší více než evropská auta a ještě něco navíc, ale zarážející je, že zákonodárci EU šli ve svém „ekologizačním“ tažení nejdříve po autech. Proč ne výletní lodě?



Zdroj: businessinsider.in
Článek Studie: Výletní lodě vypouští více toxických zplodin než všechna evropská auta se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden