Pravda o Ukrajině
RSS

Pravda o Ukrajině


JANA MARKOVÁ
Asi jste zaznamenali “kauzu” Markéty Kutilové, známé válečné reportérky, která popsala své zážitky z cesty na západní Ukrajinu. Popsala luxusní vlaky a stovky lidí cestujících za příbuznými na prázdniny. Nenapsala nic dehonestujícího, nic za co by se v normální svobodné společnosti musela stydět nebo omlouvat.

Jenže my v normální svobodné společnosti nežijeme, my žijeme ve státě, kde se nepohodlné názory začínají potírat a trestat. Začíná tu zavládat tvrdá cenzura, jiné než oficiálně povolené názory jsou dehonestovány a kriminalizovány. A nejtvrdší formou cenzury je autocenzura, protože nic nefunguje tak dobře, jako vnitřní strach a pocit, co kdyby…. Co kdyby i tohle bylo moc, co kdyby i tohle vadilo. Prostě sami si zakážete mnohem víc, než by vám zřejmě zakázal cenzor.

A tak Markéta, zřejmě pod nátlakem chlebodárců z ČT, tento svůj pravdivý post smazala. Prošla válkami a nakonec ji dostali za pravdu o Ukrajině. Ale to zřejmě nestačilo, zřejmě dostala za uši mnohem víc. Tak moc, že si k večeru smazala celý svůj léta reportážemi a zážitky plněný Facebook.
Co si u toho myslela a jak se cítila, lze těžko odhadnout. Ti, co jí k tomu donutili, vyhráli. Jenže oni nevyhráli jen nad ní. Vyhráli nad námi všemi. Nad pravdou. Jsme zase o kousek blíž státní totalitě jedné jediné povolené pravdy. A pokud se všichni lekneme tak, jako Markéta, už se z toho taky nemusíme vyhrabat. Važme si těch, kteří se pravdu říkat nebojí. A stojí si za ní navzdory té nenávisti a výhrůžkám kolem.
 

FB

The post Pravda o Ukrajině first appeared on .


Nejčtenější za týden