Když se novinář opravdu ptá …
RSS

Když se novinář opravdu ptá …



EVA HRINDOVÁ

Včera byla plná média návštěvy Zelenského. Nutno podotknout, že jen naše média. Byť se naši novináři snažili vyvolat dojem, že se včera “pohnuly” dějiny. Byla to ovšem jen přehlídka prázdných frází a povrchních gest.


 











Nic, co by mohlo cokoliv kdekoliv změnit. To je ostatně důvod, proč se včerejší návštěva nedostala do světových médií, proč taky…
Jediné, co přineslo trochu vzruchu, byla otázka prověřeného novináře z České televize (žádní neprověření a nebezpeční nedostali prostor). Po Markétě Kutilové, která nic netuše popsala svou návštěvu Ukrajiny, má teď problém i Andreas Papadopulos. Ptal se na situaci rusky mluvícího obyvatelstva na Krymu a v Doněcku, poté, co Ukrajina zvítězí. Prezident Zelenskyj, který si na Ukrajině odstranil celou opozici a zrušil všechna opoziční média, byl zaskočen. Takovou otázku od novináře ze země, která se Ukrajině plazí u nohou, nečekal. Z jazyka volně generovaných frází přešel k chaotické mluvě, kde nic nedávalo smysl.






Přiznám se, také jsem byla překvapená. Někteří novináři prostě nechápou, o co jde. Oni žijí v tom, že vedou “boj” za dobro, pravdu a lásku. Je to ale boj zkreslený tvrdou propagandou, když pak někde použijí náhodně vlastní mozek, diví se. Jako Markéta Kutilová, která svůj příspěvek smazala a pak smazala nebo zneviditelněla celý svůj profil.
Z toho je jasné, že jak si mnozí myslí, novináři nejsou za své lži placeni. Prostě jsou omámeni propagandou, stejně jako velká část obyvatel. A když pak tito novináři narazí na něco, co není propagandou dobře ošetřeno, začnou o tom pravdivě informovat. A jsou pak z reakcí opravdově překvapeni.
Včera večer a dnes ráno byl celý Twitter o tom, jak se Andreas Papadopulos špatně a nevhodně ptal. Jakoby novinářská práce neměla být právě o tom. Klást mocným tohoto světa nepříjemné otázky. Ne je hladit po srsti. A proto jsme v takových “sračkách”, protože média nedělají už dlouho svou práci.
P.S.: Míra servility České republiky vůči Ukrajině a jejich šílenému prezidentovi je neuvěřitelná. Člověku je z toho více než stydno. Vycházíme z toho jako neuvěřitelné podržtašky a ponížení lokajové.



 
blogosvet.cz
 


The post Když se novinář opravdu ptá … first appeared on Pravý prostor .


Nejčtenější za týden