NATO „souhlasí“ s kazetovými bombami, Biden je schválil pro Ukrajinu
RSS

NATO „souhlasí“ s kazetovými bombami, Biden je schválil pro Ukrajinu


Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg nevidí problém s mezinárodně zakázanou kazetovou municí… zřejmě jen tehdy, když ji nasadí USA nebo jejich spojenci. (Foto: Flickr)









Není pochyb o tom, že pokud by kazetové bomby nasazovalo Rusko nebo oficiální nepřátelé USA, NATO by to odsoudilo (a v minulosti to také udělalo). Ale vzhledem k tomu, že Bidenova administrativa nyní údajně pokračuje ve vysílání kazetové munice na Ukrajinu, Stoltenberg řekl, že „NATO k nim nemá stanovisko“ , protože někteří spojenci se k zákazu jejich používání přihlásili a někteří ne.



Jeden z reportérů se ho konkrétně zeptal, zda je rozumné povolit jejich zasílání Ukrajincům. V odpovědi dále dodal: „O tom budou rozhodovat vlády, nikoli NATO.“




Zbraně z Ukrajiny? Mexické kartely používají protitankové střely Javelin

„Čelíme brutální válce a musíme si uvědomit, že tato brutalita se odráží, že každý den vidíme oběti a že kazetovou munici používají obě strany,“ snažil se ospravedlnit a vysvětlit. „A Rusko použilo kazetovou munici k invazi do jiné země. Ukrajina používá kazetovou munici na svou obranu.“



Agentura Associated Press ve čtvrtek poprvé informovala, že Bílý dům se rozhodl vyzbrojit Ukrajinu kazetovými bombami po mnoha týdnech intenzivních interních diskusí a debat o této kontroverzní munici. Očekává se, že kazetové bomby budou oznámeny jako součást dalšího zbrojního balíčku v hodnotě 800 milionů dolarů.



Ve stejný den, kdy se objevily rozsáhlé informace, že americká administrativa je připravena stisknout spoušť a bomby poslat, vydala organizace Human Rights Watch (HRW) zdrcující zprávu. V závěru zprávy se uvádí:




Ukrajina tvrdí, že protiofenzívu brzdí pomalé dodávky zbraní


Ukrajinské síly použily kazetovou munici, která způsobila smrt a vážná zranění civilistů. Ruské síly ve velké míře používaly kazetovou munici, která způsobila mnoho úmrtí a vážných zranění civilistů.
Kazetová munice používaná Ruskem a Ukrajinou nyní poškozuje civilisty a zanechává po sobě bomby, které budou poškozovat civilisty ještě mnoho let.
Obě strany by měly okamžitě přestat kazetovou munici používat a nesnažit se získat další tyto nerozlišující zbraně. USA by neměly kazetovou munici Ukrajině předávat.
Jiné skupiny a aktivisté varovali, že to znamená eskalaci, která má zajistit větší nebezpečí pro civilisty nyní i v budoucnu.


Pokročila „vesmírná“ zbraň konečně zachycena na video?

Níže je uveden jeden z mnoha příkladů, kdy média financovaná státem USA (RFERL) a organizace jako UNHR odsuzují nasazení kazetových bomb Ruskem v dřívější fázi konfliktu:



Předchozí váhání Washingtonu s vysláním kazetových bomb pramení ze skutečnosti, že přibližně 120 zemí zakázalo kazetovou munici, neboť je již dlouho chápána jako nerozlišující než konvenční zbraně, vzhledem k tomu, že náhodně rozptyluje malé bomby na velké plochy.



Například MK-20, která je jednou ze zbraní na ukrajinském seznamu přání, po nasazení rozptýlí 240 submunice ve tvaru šipky nebo pumy. „USA ještě před několika lety vyráběly a prodávaly kazetové bomby svým spojencům, “ upozornil nedávno server Antiwar.com. „V roce 2016 přestala společnost Textron Systems Corporation vyrábět MK-20, když je USA přestaly prodávat Saúdské Arábii. Odhaduje se však, že v zásobách Pentagonu je stále milion těchto bomb.“



Zdroj: theguardian.com




Zelenskyj se před kamerami hádal o válce s bulharským prezidentem

Článek NATO „souhlasí“ s kazetovými bombami, Biden je schválil pro Ukrajinu se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden