Pavel vyjádřil podporu vstupu Ukrajiny do NATO a EU
RSS

Pavel vyjádřil podporu vstupu Ukrajiny do NATO a EU




MILAN KAJÍNEK



Při návštěvě ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v Praze spočítal český prezident Petr Pavel, kolik již Česká republika přispěla financí a vojenského materiálu Ukrajině, podpořil její vstup do Severoatlantické aliance (NATO) a přislíbil další finanční podporu.



Už minul téměř pětistý den ve válce probíhající mezi Ruskem a Ukrajinou a „Volodymyr Zelenskyj přijel nejenom proto, aby nám vyjádřil svoje poděkování za tuto pomoc, ale zároveň také přijel, aby slyšel od nás, že jsme s nimi i nadále, že je budeme podporovat“, řekl prezident Pavel. ( zdroj )
Za dobu trvání konfliktu Česká republika (vláda, privátní společnosti a občané) „přispěla celkovou hodnotou 45 miliard na boj proti ruské agresi“ , uvedl Pavel.

Podpora se podle Pavla pohybovala „především v oblasti těch komodit, které Ukrajina potřebovala nejvíce“.

„Poskytli jsme celkem 676 kusů těžké techniky a protivzdušné obrany, 4,2 milionu kusů středorážové a velkorážové munice, nebo například 380 tisíc kusů dělostřelecké munice. 1,5 miliardy poskytla česká vláda na rozvojovou pomoc a humanitární asistenci na Ukrajině,“ uvedl Pavel.
Pavel se také dotkl nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu, kde má podle něho jednat „především o Ukrajině“.
Podle Pavla má být během jednání vytyčen střednědobý plán, který na pět let zafixuje podporu Ukrajiny. „Ta podpora bude vyjádřena i finančními prostředky ve výši 500 mil eur a Česká republika do této podpory je připravena přispět pěti miliony eur,“ říká český prezident.
V rámci konání summitu má podle prezidenta proběhnout první úvodní jednání rady NATO a Ukrajiny.


„Je potřeba říci naprosto jasně, že je v zájmu České republiky, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO, protože je to v zájmu i naší bezpečnosti, je to v zájmu regionální stability, ale také ekonomické prosperity,“ dodal Petr Pavel.


„Naše zkušenost nám také říká, že síla je v jednotě, síla je v podpoře společenství, které dává přednost spolupráci před konfrontací, a z tohoto pohledu bychom Ukrajinu a její přístup do NATO, ale i do Evropské unie měli podporovat,“ míní český prezident.
Pavel také podpořil vstup Ukrajiny do Evropské unie.

 

MILAN KAJÍNEK

The post Pavel vyjádřil podporu vstupu Ukrajiny do NATO a EU first appeared on .


Nejčtenější za týden