Dramatické video ukazuje, jak ruské letouny „obtěžují“ americké drony nad Sýrií
RSS

Dramatické video ukazuje, jak ruské letouny „obtěžují“ americké drony nad Sýrií


Pentagon odhalil, že ruské a americké vojenské letouny se ve středu na syrském nebi nebezpečně sblížily. Američtí představitelé popsali, že šlo o „obtěžování“ tří amerických bezpilotních letounů, které se aktivně zapojily do operací proti ISIS. (Foto: Youtube)









V prohlášení amerického letectva se uvádí, že ruské bojové letouny se dopustily „nebezpečného a neprofesionálního chování“ , a požaduje, aby Moskva ukončila své „bezohledné chování“ nad východní Sýrií, kde mnoho set amerických vojáků stále okupuje syrskou půdu.




US releases footage which appears to show Russian Su-35 fighter jets flying close to MQ-9 Reaper drones over Syria. pic.twitter.com/bjAuo23OXt — Forces News (@ForcesNews) July 6, 2023

USA budují novou základnu v severní Sýrii a signalizují tak okupaci

Toto chování „ohrožuje bezpečnost amerických i ruských sil“, pokračuje prohlášení USAF. Pentagon rychle odtajnil a zveřejnil video, které údajně incident zachycuje.



Pentagon podrobně popsal střetnutí a sled událostí následovně:



Podle prohlášení generálporučíka Alexuse G. Grynkewiche, velitele Deváté letecké armády, složky letectva Centrálního velitelství USA, se tři bezpilotní letouny MQ-9 Reaper střetly se třemi ruskými stíhačkami přibližně v 10:40 místního času.




Dron řízený umělou inteligencí „zabil“ lidského operátora při simulovaném testu

Grynkewich uvedl, že letouny porušily „zavedené normy a protokoly“ tím, že před drony shodily „několik padákových světlic“, což je následně donutilo „provést úhybný manévr“.



Jeden z ruských pilotů také umístil své letadlo před dron a „ zapnul přídavné spalování, čímž snížil“ schopnost „operátora dronu bezpečně ovládat letadlo“ , uvedl Grynkewich.



Níže: Video zveřejněné americkými silami, na kterém se ruská letadla nad Sýrií přibližují k americkým dronům. V jednom okamžiku ruské stíhačky vypouštějí do cesty dronům padákové světlice…




Americké konflikty po 11. září zabily více než 4,5 milionu lidí

V uplynulých měsících došlo na Blízkém východě k řadě podobných incidentů, uvedli američtí představitelé. USA nedávno schválily nasazení stíhaček F-22 Raptor stealth na obranu amerických pozic na severovýchodě země.



Celá tato epizoda „harašení“ nad Sýrií se ve skutečnosti zdá být velmi podobná události ze 14. března 2023, která vyústila v pád amerického dronu MQ-9 Reaper do Černého moře. Ruská stíhačka Su-27 dron zachytila a poškodila, přičemž v jednu chvíli na něj za letu vylila palivo.



V Sýrii americká administrativa ospravedlňuje veškeré americké vojenské akce jako založené na „boji proti ISIS“ – přestože Islámský stát byl již dávno zahnán do podzemí a byl poražen. Rusko a Sýrie obvinily USA, že ve skutečnosti chtějí jen ukrást syrské zdroje ropy a plynu v rámci pokračující ekonomické války proti Damašku. Čerstvé prohlášení Pentagonu se odvolávalo na misi ISIS: „Naléhavě vyzýváme ruské síly v Sýrii, aby ukončily toto bezohledné chování a dodržovaly normy chování, které se očekávají od profesionálního letectva, abychom se mohli znovu zaměřit na trvalou porážku ISIS,“ uvádí se v něm.



Zdroj: cbsnews.com




Expert popisuje 3 důležité věci k sestřelení amerického dronu MQ-9 Reaper

Článek Dramatické video ukazuje, jak ruské letouny „obtěžují“ americké drony nad Sýrií se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden