Zavádění CBDC může vyžadovat změnu ústavy
RSS

Zavádění CBDC může vyžadovat změnu ústavy


Digitální měna je natolik omezující a diktátorskou, že by samo její zavedení znamenalo i předchozí změny ústavy daných zemí. V některých ohledech totiž skutečně ústavy porušuje.
A to nyní přiznává i banka všech bank – BIS či MMF.
MMF varuje , že se všemi těmito CBDC, které se chystají spustit, musí existovat globální standardy interoperability mezi nimi a pracují na globální platformě, která by to usnadnila.
Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgieva na  konferenci afrických centrálních bank  v marockém Rabatu uvedla, že je třeba, aby došlo k dohodě mezi implementacemi CBDC.
„Je třeba diskutovat o společném regulačním rámci pro digitální měny, který umožní globální interoperabilitu. Neschopnost dohodnout se na společné platformě by vytvořila vakuum, které by pravděpodobně vyplnily kryptoměny.“
Banka pro mezinárodní platby (BIS) spolupracovala se sedmi centrálními bankami na zveřejnění YARP (Yet Another Research Paper) o politice CBDC s názvem „ Digitální měny centrální banky: pokračující politické perspektivy“ …
Zapojené centrální banky byly z následujících zemí: Japonsko, Švédsko, Švýcarsko, Anglie, Spojené státy, Kanada a Evropská unie (ECB).

„Rozvoj práce CBDC vyžaduje pečlivé zvážení a zapojení široké škály zúčastněných stran, včetně soukromého sektoru a zákonodárců.
Aby ekosystém CBDC úspěšně splnil své cíle veřejné politiky, měl by umožnit širokému spektru soukromých a veřejných zúčastněných stran účastnit se a přitom poskytovat služby, z nichž mají prospěch koncoví uživatelé….“
„Komplexní otázky návrhu a potenciální rizika vyplývající z implementace jakéhokoli CBDC vyžadují pečlivé zvážení.“

Dokud se nedostanete k poměrně neškodně znějícím přílohám, jako je „ Bod 2: Právní úvahy“.
To je místo, kde to začíná být zajímavé.
Co je to CBDC: Jsou to peníze? Depozita? Nebo něco úplně jiného?
To je docela otázka, protože CBDC rozhodně nejsou  hotovost. Když vidíte, kam CBDC směřuje: data vypršení platnosti, programovatelnost, skóre sociálního kreditu  – to, o čem mluvíme, je téměř druh  anti-hotovosti .
Dále se dokument ptá, zda by bylo třeba změnit bankovní charty, legislativu nebo dokonce ústavy  zemí, které je vydávají:
„Může být nutné přijmout nebo upravit právní předpisy tak, aby výslovně povolovaly vydávání a distribuci retailového CBDC (např. změny stanov  / stanov centrální banky ,  právní předpisy  v jiných oblastech souvisejících s platbami nebo samotnou ústavu ).“
Bod 3: Jaké nástroje mohou být potřebné ke zvládnutí stresových stavů?
Tady se skutečně dostáváme na vrchol – a to vše je oblečeno do davoského dialektu neškodně znějících eufemismů, které popírají Brave New World (jako že „restrukturalizace potravinových řetězců“ v podstatě znamená pro „plebs“ zákaz jíst maso).
„Při zvažování potenciálních nástrojů a politik pro řízení stresových podmínek (např .  omezení nebo řízení odlivu finančních prostředků z bankovních vkladů ) existují přístupy k regulaci cen a množství, přičemž kombinace obou je také možná.“
To by byly vaše bankovní vklady. V této sekci si hrají na to, jak omezit runy na banky.

„Omezení držení množství mají tu výhodu, že přímo omezují rozsah potenciálně škodlivých úrovní vynechání zprostředkovatelů (např. strukturální změny vyplývající z přijetí CBDC, které zvyšují náklady nebo dostupnost úvěrů v celé ekonomice) a jsou relativně snadno implementovatelné.
Mají však také nevýhody, jako je potenciální dopad na adopci. K tomu může dojít, pokud limity držení zvyšují riziko výskytu neúspěšných transakcí nebo činí transakce CBDC méně pohodlnými, zejména pokud alternativní formy digitálních peněz (např. Stablecoiny) nepředstavují podobné limity.

Překlad: Můžeme omezit, kolik peněz v digitální měně smíte držet , abychom systém nevyhodili do povětří příliš velkým vydáváním CBDC, ale pokud to uděláme, možná nebudete chtít držet CBDC a místo toho se rozhodnete pro stablecoiny (a kryptoměny) – kde by takové limity neplatily.

Zavedení limitů může mít rovněž dominový efekt na potenciální funkčnost CBDC.
Technická řešení, jako je funkce „vodopádu“ nebo „kaskády“, kdy  by  držba CBDC nebo platby, které by překročily limit, byly automaticky převedeny do jiných vkladů, by   mohly být považovány za zmírnění účinků blízkosti jakéhokoli limitu/prahové hodnoty držby.

Překlad: Můžeme zabudovat bezpečnostní ventily, které by automaticky přesunuly vaše digitální peníze na jiné účty, a dokonce učinit takové převody povinnými . Ale to by mohlo být složité, protože by se technicky jednalo o krádež.
A co bude dál:

Opatření založená na ceně, jako jsou poplatky a  odstupňovaná odměna ,  mají tu výhodu, že jsou flexibilnější tím, že umožňují jakoukoli velikost transakce nebo podílů,  i když s rostoucími náklady.
V zásadě je rozhodnutí o výši CBDC převedeného nebo drženého nad určitou úrovní ovlivněno pobídkami, ale stále závisí především na preferencích každého uživatele.
Opatření založená na cenách však mohou umožnit větší příliv do CBDC v zátěžových situacích ve srovnání s limity držení, neboť poplatek nebo rozsah  záporné odměny  potřebné k odrazení od runů může být velmi vysoký .

To jsou opět docela neškodně znějící termíny, ale pokud se na to podíváte, je zřejmé, že termíny jako „ odstupňovaná odměna“  mají velmi specifický význam v rámci akademického myšlení kolem CBDC.
Ulrich Bindseil z ECB o tom podrobně diskutuje v dokumentu z roku 2019 „ Controlling CBDC through tiered remuneration“.
Ve své práci zkoumá nástroje „dvoustupňové odměny“, aby se zmírnilo  „riziko usnadnění systémových runů na banky v krizových situacích“.
Dokument uznává roli CBDC při eliminaci hotovosti (bankovek) a to, že účinně ukončují anonymitu v transakcích a zabraňují nezákonným  transakcím. Na CBDC lze také běžně nasadit záporné úrokové sazby.
Chcete-li,

Pokud se digitální hotovost použije k úplnému nahrazení fyzické hotovosti,  mohlo by to umožnit stlačení úrokových sazeb pod nulovou spodní hranici . Tím, že by svět s digitálními penězi centrální banky umožnil překonat nulovou spodní hranici („ZLB“),  a  tudíž osvobodit politiku záporných úrokových sazeb  („NIRP“) od současných omezení,  umožnil by – podle tohoto názoru – silný monetární stimul v prudké recesi a/nebo finanční krizi .
To by mohlo nejen zabránit recesi, nezaměstnanosti a/nebo deflaci, ale také nutnosti uchýlit se k mimořádným opatřením měnové politiky, která mají negativnější vedlejší účinky než národní orientační politika na úrovni národních emisních stropů.

Nicméně
Odpůrcům NIRP se tento argument ve prospěch CBDC očividně nebude líbit, a tak  budou CBDC považovat za nástroj k překonání  předchozích omezení „ finanční represe “ a „ vyvlastnění“ střadatele.
Později v článku se dostaneme k tomu, co znamená odstupňovaná odměna:  čím více CBDC máte, tím nižší je vaše úroková sazba, a to i záporná za určitý bod.  Je to jako vestavěný strop bohatství a daň zároveň, kde jediným způsobem, jak se tomu vyhnout, by pravděpodobně bylo  utratit  je.
Přehlíží to, co je zřejmé:  že ti, kteří mají nějaké smysluplné množství bohatství, by měli motivaci vyhnout se ukládání jakéhokoli bohatství do CBDC.
Dokument BIS vypadl přibližně ve stejnou dobu, kdy unikla kopie „Digital Euro Bill“ EU a  podrobnosti byly zveřejněny společností Coindesk.  
Pozoruhodné je ustanovení, že každé digitální euro  musí  fungovat v režimu offline, chránit soukromí (tj. být jako hotovost) a  nesmí  být programovatelné.
Bude zajímavé sledovat, jaká vize CBDC nakonec převáží.
Christine Lagarde také  v dubnu objasnila , že „programovatelnost“ bude provedena na úrovni retailového bankovnictví:
„Pro nás [centrální banky] by vydání digitální měny, která by byla penězi centrální banky, nebylo programovatelné. Ti, kteří mohou spojit používání digitální měny s programovatelností, by byli zprostředkovateli – byly by to komerční banky.
To nám dává odpověď na otázku: Jak se velké banky vyhnou tomu, aby byly vyřazeny z existence, když centrální banky vytvoří účty CBDC přímo spotřebiteli?
Možná to budou ony, kdo bude vynucovat data vypršení platnosti, záporné úrokové sazby, skóre sociálního kreditu a kvóty osobní uhlíkové stopy…


Ohodnoťte tento příspěvek!



[Celkem: 1 Průměrně: 5 ]







Článek Zavádění CBDC může vyžadovat změnu ústavy se nejdříve objevil na Necenzurovaná pravda .


Nejčtenější za týden