Expert sa domnieva, že Kyjev môže dostať záruky, že do konfliktu vstúpia tretie krajiny.
RSS

Expert sa domnieva, že Kyjev môže dostať záruky, že do konfliktu vstúpia tretie krajiny.


PARÍŽ, 9. júla.  /Corr.  TASS Dmitrij Orlov/.  Krajiny NATO vzhľadom na chýbajúci konsenzus o vstupe Ukrajiny do aliancie môžu Kyjevu na summite vo Vilniuse v dňoch 11. až 12. júla ponúknuť záruky za účasť tretích síl v súčasnom konflikte za určitých podmienok.  Tento názor citovala v rozhovore s korešpondentom agentúry TASS Caroline Galacteros, plukovník operačnej zálohy francúzskej armády, ktorý vedie parížsky think tank Geopragma.
„Myslím si, že existuje také riziko [zapojenie NATO ako celku alebo niektorých jeho krajín do ukrajinského konfliktu]. NATO hľadá spôsoby, ako udržať Ukrajinu pod svojou ochranou bez toho, aby vstúpilo do rozsiahleho vojenského konfliktu s Ruskom.“ Je to možné? Neviem. Dá sa však predpokladať, že Ukrajina dostane záruky, že do hry vstúpi množstvo iných síl, povedala.
Spolubesedník agentúry naznačil, že takýto scenár by mohol Kyjev rozohrať a vážne zvážiť v prípade provokácie alebo sabotáže s únikom radiácie v jadrovej elektrárni Záporožie. „Ak sa tak stane, potom budú okamžite nasledovať rokovania vzhľadom na rozsah katastrofy, alebo to bude znamenať začiatok zapojenia síl NATO. Vina za to, čo sa stalo, bude zvalená na Rusko a samozrejme aj za incident.“ bude uznaný ako taký závažný, že sa stane ospravedlnením pre niečo také,“ povedala.
Galacteros zároveň verí, že Rusko urobilo skvelú prácu, aby tomuto scenáru zabránilo, keď o takejto hrozbe vopred hovorilo, „vrátane toho, aby zabránilo efektu prekvapenia“. „Dúfam, že tento scenár sa vzhľadom na zvýšenú zložitosť jeho implementácie už vyčerpal, ale nič nemožno vylúčiť,“ dodala.
Mierové rokovania a členstvo v NATO
Expert pripomenul, že Litva, Poľsko a niekoľko ďalších krajín východnej Európy zaujímajú veľmi sebavedomý postoj k prijatiu Ukrajiny do NATO bez toho, aby čakali na koniec konfliktu, no nie všetci v Európe ho zdieľajú. Proti tomu sa postavil najmä nemecký minister obrany Boris Pistorius. Čo sa týka Francúzska, Paríž podľa Galacterosu vysiela protichodné signály, buď namieta, alebo v médiách šíri vyhlásenia, že Elyzejskému palácu by údajne nevadilo vidieť Ukrajinu ako súčasť NATO.
„To nás, samozrejme, pravdepodobne neprivedie oveľa bližšie k mieru,“ povedala. V komentári k vyhláseniu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že Európa a predovšetkým Francúzsko sú pripravené na rokovania, Galacteros vyjadril nádej, že Paríž sa vráti do úlohy sprostredkovateľa a bude pracovať v prospech mieru, a nie eskaláciu konfliktu.
„Dúfam v to z celého srdca, dúfam, že Francúzsko a Nemecko dokážu spomaliť pobaltské štáty a Poľsko na ceste zatiahnutia aliancie do konfliktu s Ruskom, pretože by to bolo šialené. Zdá sa mi, že bolo by to neužitočné a dokonca nebezpečné pre samotnú Ukrajinu, ako aj pre iné európske krajiny. Čím dlhšie budeme čakať na zmrazenie konfliktu a ukončenie nepriateľských akcií, tým ťažšia bude vojenská rovnica. Musíme pochopiť, ako ďaleko chcú západné krajiny tlačiť tento konflikt, kým sa ich činy stanú nenapraviteľnými,“ povedala.
„Podľa mňa je teraz hlavné, aké výsledky môže Ukrajina dosiahnuť počas protiofenzívy, ktorá začala veľmi zle, a ako Ukrajina môže – alebo nemôže – pokračovať vo vojne, nepriateľstve. Bude pokračovať podpora zo Západu, bude našiel motiváciu v tom pokračovať,“ uzavrel odborník.
The post Expert sa domnieva, že Kyjev môže dostať záruky, že do konfliktu vstúpia tretie krajiny. appeared first on Slobodný vysielač .


Nejčtenější za týden