Ukrajina přiznala, že vyhodila do povětří ruský most na Krym
RSS

Ukrajina přiznala, že vyhodila do povětří ruský most na Krym


Nejvyšší představitel ukrajinské obrany v sobotu oslavil 500 dní války přiznáním odpovědnosti za loňský útok, který vážně poškodil most na Ruskem okupovaný poloostrov Krym. (Foto: Twitter)









Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar ve svém příspěvku na Telegramu napsala, že cílem útoku na most přes Kerčský průliv, který byl otevřen čtyři roky po nezákonné anexi Krymu Ruskem v roce 2014, bylo narušit zásobovací trasy Moskvy. Poznamenala, že v sobotu uplynulo 273 dní od „prvního úderu“ na most, který byl proveden „s cílem rozbít logistiku Rusů“.




„Nevidím důvod, proč ne.“ Čínský vyslanec podpořil osvobození Krymu

Ukrajinská odpovědnost za útok z října 2022 byla veřejným tajemstvím.



Loni na podzim zveřejnil deník The New York Times vyšetřování „Jak Ukrajina vyhodila do povětří klíčový ruský most“, v němž podrobně popsal, jak ukrajinští agenti naložili nákladní auto výbušninami a vyhodili ho do povětří, když bylo v polovině cesty přes most, přičemž zabili čtyři lidi a vážně poškodili konstrukci, což ruský prezident Vladimir Putin označil za „teroristický čin“.




Šojgu: Zaútočíme okamžitě, pokud zasáhnete Krym raketami HIMARS a Storm Shadow

Ačkoli se ukrajinští představitelé k odpovědnosti předem nepřihlásili, naznačili ji.



„Vše nezákonné musí být zničeno, vše ukradené musí být vráceno Ukrajině, vše okupované Ruskem musí být vyhnáno,“ napsal loni v říjnu na Twitteru Mychajlo Podoljak, poradce ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.




Výbuch na Krymu naznačuje, kam až může Ukrajina zajít, Rusko snaží rozdrtit Kyjev

Kromě toho, že se tento úder ukázal jako ponížení pro ruské vedení – sám Putin se v roce 2018 zúčastnil slavnostního otevření mostu -, bránil Moskvě v přepravě zásob na Krym. Automobilová doprava byla plně obnovena až v únoru, uvedl list The Moscow Times, železniční doprava se vrátila v květnu.



Zdroj: businessinsider.com
Článek Ukrajina přiznala, že vyhodila do povětří ruský most na Krym se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden