Biden říká, že Ukrajina není připravena na členství v NATO
RSS

Biden říká, že Ukrajina není připravena na členství v NATO


Prezident Biden prohlásil, že si nemyslí, že Ukrajina je připravena na členství v NATO , a dodal, že je předčasné vyzývat k hlasování o přijetí této válkou zmítané země do aliance. (Foto: Flickr)









„Nemyslím si, že je připravena na členství v NATO,“ řekl Biden v rozhovoru pro CNN, který byl odvysílán v neděli.



Prezident dodal, že si nemyslí, že by v NATO panovala „jednomyslnost ohledně toho, zda Ukrajinu přijmout do rodiny NATO nyní, v tuto chvíli, uprostřed války, či nikoliv“.




Německo chce zabránit vstupu Ukrajiny do NATO kvůli obavám z války s Ruskem

Bidenovy komentáře přicházejí v době, kdy se chystá odjet do Evropy a zúčastnit se úterního summitu NATO v Litvě, kde se očekává, že členství Ukrajiny i Švédska bude v popředí diskusí.



„Myslím, že je předčasné říkat – vyzývat k hlasování… jsou tu další kvalifikace, které je třeba splnit, včetně demokratizace a některých dalších otázek,“ řekl Biden CNN.



„Myslím, že musíme stanovit … racionální cestu pro Rusko – pro, promiňte, pro Ukrajinu – aby se mohla kvalifikovat pro vstup do NATO,“ dodal.




Turecký prezident Erdogan prohlásil, že Ukrajina si zaslouží členství v NATO

Prezident minulý měsíc uvedl, že Ukrajině vstup do NATO neusnadní, a poznamenal, že země musí splnit požadavky, aby se mohla stát členem. Zároveň však tehdy vyjádřil přesvědčení, že ke členství dojde.



Pro CNN poznamenal, že členové NATO mají povinnost se navzájem bránit, takže přijmout Ukrajinu do NATO, když ještě vede válku, by znamenalo, že by všichni byli ve válce s Ruskem. Pokud jde o Švédsko, Biden nicméně uvedl, že je „optimistický“ , že tato země může členství dosáhnout.



„Jsme odhodláni věnovat každý centimetr území, které je územím NATO. Je to závazek, který jsme všichni přijali, ať se děje cokoli. Pokud probíhá válka, pak jsme všichni ve válce. Víte, kdyby tomu tak bylo, jsme ve válce s Ruskem,“ řekl.



Spojené státy posílají na Ukrajinu kazetovou munici, což je rozhodnutí, které musel Biden v rozhovoru pro CNN obhajovat poté, co schválení transferu vyvolalo obavy skupin pro lidská práva a některých kongresových zákonodárců ohledně schopnosti této zbraně poškodit civilisty.



Zdroj: thehill.com




NATO „souhlasí“ s kazetovými bombami, Biden je schválil pro Ukrajinu

Článek Biden říká, že Ukrajina není připravena na členství v NATO se nejdříve objevil na AC24.cz .


Nejčtenější za týden